ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα: Η Τεχνητή Νοημοσύνη «προσλαμβάνεται» στο Κτηματολόγιο

Τι μπορεί να κάνει το νέο εργαλείο, που λειτουργεί ήδη πιλοτικά

Kathimerini.gr

Με την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες νομικού ελέγχου, το Κτηματολόγιο γίνεται ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες στη λήψη διοικητικών αποφάσεων.

Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, που παρουσίασε την Τετάρτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία νομικού ελέγχου των συμβολαίων από τους προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών.

Μέχρι σήμερα, οι προϊστάμενοι διάβαζαν ολόκληρα τα συμβόλαια, τα οποία μπορεί να έφταναν ακόμη και τις 200 σελίδες, προκειμένου να εντοπίσουν τα απαραίτητα στοιχεία και να εφαρμόσουν τους κανόνες νομικού ελέγχου. Επρόκειτο για μια διαδικασία χρονοβόρα, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται γύρω στα 30 λεπτά ανά συμβόλαιο.

Το νέο εργαλείο, το οποίο λειτουργεί ήδη πιλοτικά για τους προϊσταμένους σε όλη την επικράτεια, μπορεί να διαβάσει το κείμενο του συμβολαίου σε φυσική γλώσσα, να αναγνωρίσει το είδος της πράξης, να εντοπίσει τα στοιχεία που απαιτούνται βάσει των νομικών κανόνων, να εφαρμόσει αυτόματο έλεγχο πληρότητας των στοιχείων ενός συμβολαίου, όπως ενημερότητες και δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και να δημιουργήσει μια αυτόματη εισήγηση προς τον προϊστάμενο για την έγκριση ή απόρριψη στοιχείων του συμβολαίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη χρήση του νέου εργαλείου, ο χρόνος επεξεργασίας μειώνεται κάτω από το μισό, ή ακόμη και στο 1/3, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δοκιμές. Αυτό συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το Δημόσιο, καθώς μια διαδικασία που σήμερα κοστίζει 15 ευρώ, θα μπορούσε να κοστίζει έως και 30 λεπτά.

Σημειώνεται πως την τελική απόφαση θα συνεχίσει να λαμβάνει ο αρμόδιος προϊστάμενος, ωστόσο το εργαλείο θα διευκολύνει σημαντικά το έργο του, παρέχοντας έτοιμη εισήγηση που θα επισημαίνει ακριβώς τα σημεία του συμβολαίου που χρήζουν προσοχής.

Το νέο εργαλείο δημιουργήθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίχως κόστος, είναι πολύ απλό στη χρήση του και υλοποιήθηκε με τη χρήση της τεχνολογίας της Microsoft Azure Open AI. Η ανάπτυξη και φιλοξενία του συστήματος έγινε με την υποστήριξη της Microsoft, διασφαλίζοντας την υψηλή τεχνολογική ποιότητα και αξιοπιστία του εργαλείου.

«Το Κτηματολόγιο, όχι απλώς έχει περάσει στο στάδιο ολοκλήρωσης του λύνοντας ένα πρόβλημα δεκαετιών, αλλά με την αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών γίνεται ένας δημόσιος φορέας παράδειγμα. Ενα παράδειγμα για το πώς μπορούμε με την εισαγωγή ΤΝ να απελευθερώσουμε σημαντικές δυνάμεις και πόρους της Δημόσιας Διοίκησης», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Ενα «κείμενο - μανιφέστο» στο οποίο ο ίδιος δηλώνει «παρών» ενόψει της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ