ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ελλάδα Ανασχηματισμός - Τα τελευταία κομμάτια του παζλ

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης της τετραετίας το νέο σχήμα - Η «αντίσταση» στις επιθυμίες της αντιπολίτευσης

Kathimerini.gr

Ο προαναγγελθείς ανασχηματισμός δεν ανακοινώθηκε τελικά χτες.

Πρώτον, για λόγους θεσμικής τάξεως, καθώς χτες έλαβε χώρα η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κώστα Τασούλα και η σημαδιακή αυτή ημέρα για την Ελληνική Δημοκρατία θα επισκιαζόταν από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που θεωρήθηκε λάθος.

Δεύτερος λόγος και είναι πως ο πρωθυπουργός δεν είχε καταλήξει μέχρι χτες το βράδυ σε όλα τα κομμάτια του παζλ που θα αποτελέσουν τη νέα κυβέρνηση.

Με δεδομένο πλέον, όπως συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες πως ο Κωστής Χατζηδάκης θα μετακομίσει στο Μαξίμου σε θέση αντιπροέδρου, το μεγάλο κενό είναι το υπουργείο Οικονομικών με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να θεωρείται πως θα είναι ο επόμενος τσάρος της Οικονομίας.

Σε αυτή την περίπτωση η Σοφία Ζαχαράκη είναι φαβορί για την θέση της υπουργού Παιδείας, επιστρέφοντας στο Μαρούσι, μετά από την θητεία της ως υφυπουργός Παιδείας, με το κενό που δημιουργείται με την σειρά του να είναι στο Κοινωνική Συνοχής και Οικογένειας που μπορεί να καλυφθεί από την κ. Αγαπηδάκη.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρία υπουργεία, το Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το Μεταναστευτικής πολιτικής και το Ναυτιλίας για τα οποία ακούγονται οι κ. Βορίδης, ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Κικίλιας κατ’ αντιστοιχία.

Για τον Μάκη Βορίδη πάντως φημολογείται πως μπορεί να πάει και σε υπουργείο έκπληξη.

Για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των Υποδομών και Μεταφορών έχει κλειδώσει ήδη σε επίπεδο αν. υπουργού Μεταφορών ο κ. Κυρανάκης, ενώ για την θέση του υπουργού ακούγεται το όνομα του κ. Πλεύρη, ή του κ.Σκρέκα.

Τα δύο αυτά ονόματα «παίζουν» και για το Πολιτικής Προστασίας. Για το Υποδομών πάντως από χτες υπήρχε και μία άλλη φημολογία, πως θα είναι όνομα έκπληξη.

Οι βουλευτές και οι αναβαθμίσεις

Εάν στους υπουργούς η εικόνα είναι περίπου αυτή, χωρίς να αποκλείονται πάντως εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, σε επίπεδο υφυπουργών η κατάσταση είναι πολύ πιο ρευστή.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 10 βουλευτές που είναι υπό αξιοποίηση. Ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Αννα Ευθυμίου, η Αννα Καραμανλή, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Κώστας Βλάσσης, ο Λάκης Βασιλειάδης, ο Γιώργος Στύλιος και η Σέβη Βολουδάκη είναι μία ομάδα βουλευτών που μπορεί να αξιοποιηθεί σε μία σειρά από υπουργεία, ενώ δεν αποκλείονται και οι αναβαθμίσεις, με τους Μάριο Θεμιστοκλέους, Γιώργο Κώτσηρα, Χρίστο Δήμα και Βασίλη Σπανάκη να είναι μία τέτοια κατηγορία.

Βέβαιο πλέον θεωρείται πως θα αποχωρήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας από το Υποδομών, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από το Μεταναστευτικής πολιτικής και ο Χρήστος Στυλιανίδης από το Ναυτιλίας.

Η φιλοσοφία

Ανεξάρτητα τι θα ισχύσει από όλα τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θέλει να φτιάξει ένα σχήμα με ορίζοντα ακόμα και εκλογών, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την εκπροσώπηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – που θα αντικαταστήσει και εξωκοινοβουλευτικούς – διατηρώντας παράλληλα τον κεντρώο κορμό.

Την ίδια ώρα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης παρότι φαίνεται πως θα αλλάξει τον υπουργό Υποδομών, δεν φαίνεται να προχωρά σε «ανασχηματισμό Τεμπών» καθώς πρόσωπα που βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να αντικαθίστανται, αλλά να παραμένουν στο πόστο τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση