ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκρηκτικό μείγμα κορωνοϊού, γρίπης και RSV – Γιατροί μιλούν στην «Κ»

Αυξάνονται τα κρούσματα αναπνευστικών λοιμώξεων και οι νοσηλείες στις ΜΕΘ ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ 61 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Τι πρέπει να προσέξουμε στις γιορτές

Kathimerini.gr

Δήμητρα Τριανταφύλλου

Η περίοδος κορύφωσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού έχει επίσημα ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες, με τα περιστατικά κορωνοϊού, γρίπης και συγκυτιακού ιού (RSV) να έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά. Την ίδια στιγμή, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία αυξάνονται καθημερινά, όπως και οι αιτήσεις για αντιική θεραπεία.

«Η άνοδος των κρουσμάτων στις λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει τον Δεκέμβριο κοντά στην περίοδο των γιορτών. Οι καιρικές συνθήκες που άλλαξαν τις τελευταίες δύο περίπου εβδομάδες, φέρνοντας κρύο ύστερα από πολύ καιρό και η αύξηση του συγχρωτισμού, μας οδήγησαν σε αυτή την εικόνα» λέει στην «Κ» ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 11-17 Δεκεμβρίου, σημειώνεται αύξηση κατά 45% στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, φτάνοντας τις 1.373, αριθμός υψηλότερος από εκείνον την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας ανέρχονται σε 62, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 60, επίσης αυξημένοι σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Οι αριθμοί θα μπορούσαν να είναι υψηλότεροι, αν οι πολίτες που νοσούν με COVID 19, δεν έκαναν χρήση των αντιικών φαρμάκων. Ο κ. Λουκίδης, ως μέλος της Επιτροπής Αντιικών Φαρμάκων, σημειώνει πως μέχρι πριν από 20 ημέρες, ο ημερήσιος αριθμός των αιτήσεων πανελλαδικά για χορήγηση αντιικών φαρμάκων ήταν από 500 έως 700, ενώ τις τελευταίες δέκα ημέρες έχει ανέβει σε 1.000 με 1.200 και συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

«Η αντιική αγωγή είναι καίριας σημασίας για να μη δεχθεί μεγάλη πίεση το ΕΣΥ αυτή την περίοδο» σημειώνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ακόμα πως οι νοσηλείες για κορωνοϊό αφορούν ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι πάσχουν συνήθως από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10%,ενώ καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ ένας ασθενής έχασε τη ζωή του από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Κινητικότητα στα νοσοκομεία

Την αύξηση των κρουσμάτων ζουν από πρώτο χέρι οι γιατροί στα νοσοκομεία της χώρας.

«Εχουμε σημαντική αύξηση επισκέψεων στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) αλλά και στις εισαγωγές. Υπάρχει επίσης μια ήπια τάση αύξησης των διασωληνώσεων» λέει η Σοφία Πουρίκη, επιμελήτρια ΜΕΘ – COVID 19 στο νοσοκομείο «Σωτήρια».

Οι διασωληνωμένοι στις δύο μονάδες ΜΕΘ του νοσοκομείου έχουν φτάσει τους 5, σε σύνολο 14 κλινών, από 3 που ήταν πριν από 10 ημέρες. Από τα 15 κρεβάτια των δύο ΜΕΘ, τα 11 είναι κατειλημμένα, με όλα τα περιστατικά να αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού. «Η κατάσταση πάντως δεν χαρακτηρίζεται ως μη διαχειρίσιμη» συμπληρώνει η κ. Πουρίκη.

Για μεγάλη αύξηση νοσηλειών στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας κάνει λόγο ο Aθανάσιος Μίχος, καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

«Στις εφημερίες γεμίζουν σχεδόν όλα τα κρεβάτια και πρέπει να κάνουμε γρήγορη διακίνηση για να είμαστε έτοιμοι με διαθέσιμες κλίνες για την επόμενη εφημερία» αναφέρει, προσθέτοντας πως η αύξηση σε κρούσματα γρίπης, RSV, κορωνοϊού αλλά και στρεπτόκοκκου παρατηρείται εδώ και δύο εβδομάδες. Oι νοσηλείες με στρεπτόκοκκο δεν είναι πάντως πολλές στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Ο κ. Μίχος αναφέρει τέλος, πως τον Ιανουάριο, τα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, λόγω των κοινωνικών εκδηλώσεων και των ταξιδιών που λαμβάνουν χώρα στις γιορτές.

Η νέα υπο-παραλλαγή JN.1 και η σημασία της

Το ενδιαφέρον πάντως για την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού περιστρέφεται αυτή τη στιγμή γύρω από τη νέα παραλλαγή JN.1, «παρακλάδι» της παραλλαγής Ομικρον, που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως στέλεχος επιδημιολογικού ενδιαφέροντος από τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, μέχρι στιγμής, έχουν συνολικά ανιχνευθεί στη χώρα μας 101 στελέχη JΝ.1. Τα κρούσματα που ταυτοποιήθηκαν με τη νέα υπο-παραλλαγή αναδρομικά, έχουν ημερομηνία λήψης δείγματος από τις 3/10 έως τις 3/12.

«Γνωρίζουμε ότι σε αρκετές χώρες η JN.1 είναι αυτή τη στιγμή κυρίαρχη. Ο ΠΟΥ βέβαια αξιολογεί για την ώρα ως “χαμηλό” τον πρόσθετο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από την JN.1, αν και σημειώνει πως η εξάπλωσή της είναι ταχεία» λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Παρασκευής, Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

Οπως προσθέτει: «Στην πραγματικότητα, είναι μια υποπαραλλαγή που την παρακολουθούμε με ενδιαφέρον ως προς το τι θα “δώσει” στην κοινότητα και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να γίνει η κυρίαρχη και στη χώρα μας». Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα διαθέσιμα εμβόλια αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά την JN.1.

O κ. Παρασκευής σχολιάζει ακόμα πως οι αυξημένες λοιμώξεις του αναπνευστικού προσβάλλουν περισσότερο αυτή την περίοδο τα παιδιά και πιο συγκεκριμένα την ομάδα 5 έως 14 ετών.

Ο ίδιος προτρέπει «όσους έχουν ηλικιωμένα μέλη στην οικογένειά τους να κάνουν ένα τεστ κορωνοϊού – γρίπης πριν από τα γιορτινά τραπέζια. Μπορεί να βοηθήσει αρκετά στο να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση των κρουσμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση