ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημήτρης Λιγνάδης: Ποινή 12 ετών, αλλά εκτός φυλακής

Η απόφαση του δικαστηρίου να του δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής του, προκάλεσε την έντονη αντίδραση όσων παρακολουθούσαν τη διαδικασία

Ιωάννα Μάνδρου

Έπειτα από μια δίκη που κράτησε πέντε μήνες και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για τις καταγγελίες περί σεξουαλικών κακοποιήσεων, ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης καταδικάστηκε για δύο βιασμούς και αφέθηκε ελεύθερος, μέχρι να γίνει η δίκη του σε δεύτερο βαθμό.

Η απόφαση του δικαστηρίου να του δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής του, που είναι κάθειρξη 12 χρόνων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση όσων παρακολουθούσαν τη διαδικασία.

Οι αποδοκιμασίες των παρευρισκομένων, με αποδέκτη τον ίδιο τον Δημήτρη Λιγνάδη και τον αδελφό του, αλλά και την πρώην πολιτικό και ηθοποιό Ελένη Κούρκουλα, που υπήρξε μάρτυρας υπεράσπισής του, κυριάρχησαν στο ακροατήριο που ήταν κατάμεστο από χθες το πρωί.

Η αναστολή στην έκτιση της ποινής για τον Λιγνάδη υπήρξε απότοκος του αιτήματος του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, που έδωσε μάχη να πείσει τόσο για την αναγνώριση ελαφρυντικών, κάτι που δεν πέτυχε, όσο και για να μην πάει ο Λιγνάδης φυλακή.

Η καταδίκη του για δύο από τους τέσσερις βιασμούς, που του είχαν αρχικά αποδοθεί, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία. Για τη μία περίπτωση με πλειοψηφία οριακή, τέσσερις ψήφους υπέρ της καταδίκης και τρεις υπέρ της αθώωσής του, ενώ στη δεύτερη πάλι με πλειοψηφία, αλλά ευρεία. Πέντε ψήφους υπέρ του να καταδικαστεί και δύο να απαλλαγεί. Σημειωτέον ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου και ακόμα ένας δικαστής μειοψήφησαν και στις δύο καταδίκες, ψηφίζοντας υπέρ της απαλλαγής Λιγνάδη.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο υποθέσεις, για τις οποίες απαλλάχθηκε, η μία αφορούσε καταγγελία για βιασμό ενήλικου άνδρα το 2018, ο οποίος όμως δεν εμφανίστηκε καν στο ακροατήριο για να υποστηρίξει την κατηγορία εις βάρος του, και εξ αυτού του λόγου το δικαστήριο ομόφωνα απάλλαξε τον Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ και ο εισαγγελέας της δίκης Κωνσταντίνος Κούντριας, που γενικά υπήρξε αυστηρός για την ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου, για τη συγκεκριμένη περίπτωση πρότεινε την απαλλαγή του.

Επίσης για ακόμα μία καταγγελία ο Δημήτρης Λιγνάδης απαλλάχθηκε με πλειοψηφία και εδώ (πέντε υπέρ και δύο κατά), ενώ οι ποινές που επιβλήθηκαν από το δικαστήριο για τους δύο βιασμούς για τους οποίους καταδικάστηκε κινήθηκαν γενικά όχι σε υψηλά επίπεδα. Δέκα χρόνια για τον ένα και πέντε για τον άλλο. Τα πέντε χρόνια είναι η κατώτερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί από τον νόμο σε κάποιον που δικάζεται για μια τέτοια εγκληματική πράξη. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, και πλέον καταδικασμένος, είχε αρνηθεί από την αρχή ότι είχε ανάμειξη σε βιασμούς, ωστόσο είχε παραδεχθεί τη σχέση του με νεαρά άτομα και είχε αποδώσει τις κατηγορίες εις βάρος του σε εκδικητικότητα και πολιτικές στοχεύσεις.

Πάντως, η δίκη Λιγνάδη που είχε φορτιστεί λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, καθώς αφορούσε καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανήλικων και νεαρών αγοριών, κατέδειξε πως το κίνημα κατά των σεξουαλικών κακοποιήσεων, ή άλλως «ελληνικό #MeToo», βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και σε κάθε περίπτωση έχει πάρα πολύ δρόμο να διανύσει. Βεβαίως έπεται η κρίση του δεύτερου βαθμού, που συνήθως προσφέρεται για οριστικό ξεκαθάρισμα τέτοιων υποθέσεων, αλλά η Δικαιοσύνη οφείλει με προσοχή να αντιμετωπίζει θέματα τόσο σοβαρά, όπως η σκοτεινή πλευρά μιας εγκληματικότητας που μόλις πρόσφατα άρχισε να αποκαλύπτεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X