ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή: Η «αριθμητική» της ψηφοφορίας για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο – Οι εκτιμήσεις για τα «όχι» και τις αποχές σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου

Γρίφο για τρία κόμματα αποτελεί το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ. Επί της αρχής, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά έχουν δηλώσει πως θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ωστόσο στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων υπάρχουν αναταραχές, διαφοροποιήσεις και ζυμώσεις που θα φανούν το βράδυ κατά την ψηφοφορία και θα διαμορφώσουν το πολιτικό κλίμα των επόμενων ημερών.

 

Στην κυβέρνηση τα δεδομένα είναι λίγο-πολύ διαμορφωμένα. Οι βουλευτές που δηλώνουν υπέρ του νομοσχεδίου μέχρι και χθες ήταν 105, αριθμός που είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί μέχρι σήμερα το βράδυ και να κινηθεί πέριξ του 110.

Ο αριθμός αυτός ικανοποιεί το Μαξίμου, καθώς ο δρόμος που έχει διανυθεί από τη στιγμή που έγινε γνωστό το νομοσχέδιο είναι μακρύς. Τότε εικαζόταν πως η μισή Κ.Ο., δηλαδή σχεδόν 80 βουλευτές, θα τεθεί απέναντι, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς σχεδόν τα 2/3 της «γαλάζιας» Κ.Ο. θα υπερψηφίσουν την ισότητα στον γάμο.

Αναπόφευκτα τα βλέμματα του Μαξίμου στρέφονται στον Αντώνη Σαμαρά και στο κατά πόσο θα αρκεστεί κατά την ομιλία του στην κριτική επί του νομοσχεδίου ή θα έχει ευρύτερες αιχμές για την κυβερνητική πολιτική. Συνολικά, πάντως, από τους 95 βουλευτές που δήλωσαν πως θέλουν να μιλήσουν, οι 28 είναι από τη Ν.Δ., ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει πως τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές που έχουν δηλώσει κατά –Φωτεινή Αραμπατζή, Χαράλαμπος Αθανασίου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αννα Καραμανλή– έχουν ζητήσει να πάρουν τον λόγο.

Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον στρέφεται και στα άλλα κόμματα, καθώς το νομοσχέδιο προκαλεί μετασεισμούς και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Στην Κουμουνδούρου τα πράγματα είναι λίγο θολά, με γνώστες των ισορροπιών να λένε πως δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις.

Στο επίκεντρο αναπόφευκτα βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης, με το ενδεχόμενο να απόσχει να είναι ανοικτό. Αλλά δεν είναι ο μόνος, καθώς υπάρχουν ακόμη 3-4 βουλευτές που είναι «επίφοβοι». Η κ. Λινού, για παράδειγμα, έχει καταθέσει τροπολογία γιατί έχει ενστάσεις.

Περισσότερες αποχές αναμένεται να έχει το ΠΑΣΟΚ, με τις πληροφορίες να λένε πως οι βουλευτές που δεν θα δώσουν το «παρών» στην ψηφοφορία μπορεί να ξεπεράσουν τους 10, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο., όπου τέθηκε το θέμα, συνολικά 15 από τους 32 βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις. Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει συντονισμένη προσπάθεια να πεισθούν κάποιοι από αυτούς, με τις πληροφορίες να λένε πως αυτοί που θα απόσχουν θα είναι τελικά γύρω στους 10, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι βουλευτές της περιφέρειας, όπως ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης, ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς.

Αν η αποχή 10 και πλέον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιωθεί στη σημερινή ψηφοφορία, σίγουρα θα αποτελέσει βασικό επιχείρημα της Ν.Δ. το επόμενο διάστημα για το ποιο κόμμα τελικά είναι αυτό που μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό και να αφομοιώνει τάσεις της εποχής. Η στόχευση, άλλωστε, του Μαξίμου έως τις ευρωεκλογές έχει γίνει σαφής, με την κατάληψη του πολιτικού Κέντρου να αποτελεί τον βασικό στόχο.

Το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο, αυτό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα μη κρατικά πανεπιστήμια, είναι ο άλλος μεγάλος στόχος. Στο Μαξίμου διαβλέπουν μια οπισθοχώρηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο θέμα, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ψάχνει δικαιολογίες» για να μην το υπερψηφίσει. «Εχοντας σχεδόν τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα να μην ψηφίζει για την ισότητα στον γάμο και καταψηφίζοντας τις αλλαγές στην Παιδεία, δεν μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του εκσυγχρονισμού και υπέρμαχος της προόδου», αναφέρει κυβερνητική πηγή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση