ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αδωνις Γεωργιάδης στην «Κ»: Σκληρά μέτρα, αν δεν…

Μήνυμα του υπουργού σε ιδιώτες γιατρούς

Kathimerini.gr

Πέννυ Μπουλούτζα

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα, όπως επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών ή περιορισμοί κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία υποστελεχωμένων δημοσίων νοσοκομείων, δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη σχεδόν καθολική άρνηση ιδιωτών γιατρών να συνεργαστούν με το ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για «ανατροπή των επαγγελματικών τους επιλογών», ο υπουργός τούς ζητεί για άλλη μια φορά να «βάλουν πλάτη» και προειδοποιεί: «Εάν δεν έχω άλλη επιλογή και από τη μία είναι ο σεβασμός μου στην επιλογή κάποιων να έχουν μόνο ιδιωτικό ιατρείο και από την άλλη ο σεβασμός μου στους χιλιάδες ανθρώπους που πρέπει να μπορούν να βρουν το νοσοκομείο τους σε λειτουργία, θα μου επιτρέψετε να επιλέξω τους δεύτερους».

– Αναφέρατε πρόσφατα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε σήμερα ως υπουργός Υγείας ως προς το ΕΣΥ είναι η στελέχωσή του με ανθρώπινο δυναμικό. Οι προκηρύξεις για προσλήψεις μόνιμων γιατρών σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στην περιφέρεια, αποβαίνουν άγονες. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να λύσετε αυτό το πρόβλημα;

– Ολη μου η πολιτική, από την πρώτη μέρα που ανέλαβα ξανά τη μεγάλη ευθύνη του υπουργείου Υγείας, είναι πώς θα φτιάξουμε το νέο ΕΣΥ που σε μεσομακροπρόθεσμη βάση θα μπορεί να λειτουργήσει με επάρκεια στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Πριν από μερικά χρόνια, η διαφορά αμοιβών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος ήταν σχετικά μικρή και το κίνητρο της μονιμότητας πολύ ελκυστικό για να επιλέξει κάποιος το ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, η διαφορά αμοιβών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι τόσο πολύ μεγάλη που το κίνητρο της μονιμότητας δεν είναι αρκετά ελκυστικό σε πολλές περιπτώσεις για να προσελκύσει γιατρούς στο σύστημα.

Αυτό που κάνουμε λοιπόν είναι: Πρώτον, αλλάξαμε τη σχέση εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ με το σύστημα και επιτρέπουμε το ιδιωτικό έργο εκτός ωραρίου. Αρα, τι λέμε; Αν μπεις στο ΕΣΥ δεν είσαι εγκλωβισμένος. Μπορείς να συνεχίσεις την καριέρα σου και εκτός ΕΣΥ και να αυξήσεις σημαντικά το εισόδημά σου κρατώντας ταυτόχρονα τη μονιμότητα. Με αυτόν τον τρόπο λέμε ότι μπορείς να συνδυάσεις και τα δύο.

Δεύτερον, με τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων επ’ αμοιβή δίνουμε την ευκαιρία σε ένα γιατρό, ακόμα και αν δεν θέλει να δουλέψει στην ιδιωτική υγεία, να αυξήσει σημαντικά τα εισοδήματά του εντός του ΕΣΥ κατά το πρότυπο των απογευματινών ιατρείων που λειτουργούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε και στην υπόλοιπη χειρουργική ομάδα, δηλαδή τους νοσηλευτές, τους τραυματιοφορείς και πολλούς εργαζομένους που συμβάλλουν ώστε να γίνει με επιτυχία ένα χειρουργείο. Ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο, που λογικά θα ξεκινήσουν και τα απογευματινά χειρουργεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα έχουμε σημαντική αύξηση εισοδήματος σε μια σειρά ανθρώπων του ΕΣΥ μέσω αυτού του εργαλείου.

Το τρίτο μέτρο το οποίο λαμβάνουμε είναι να επιτρέπουμε στους ιδιώτες γιατρούς, εάν επιθυμούν, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ μισθώνοντας χώρους και μηχανήματα του ΕΣΥ, έτσι ώστε να αυξήσουμε τη συμμετοχή τους μέσα στο δημόσιο σύστημα. Η γενική ιδέα για τη λύση του προβλήματος και τη δημιουργία του νέου ΕΣΥ σε μεσομακροπρόθεσμη βάση είναι η μεγαλύτερη συνέργεια δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να είναι δύο παράλληλοι δρόμοι που ουδέποτε συναντιούνται, πρέπει να γίνουν δύο ευθείες που τέμνονται.

– Το προηγούμενο διάστημα ζητήσατε τη συμβολή των ιδιωτών γιατρών για τις εφημερίες υποστελεχωμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ, χωρίς ωστόσο μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά τους. Eνας γιατρός που έχει κάνει την επιλογή του να είναι ιδιώτης αυτοαπασχολούμενος, πόσο υποχρεωμένος είναι να βοηθήσει το ΕΣΥ;

– Ζητήσαμε και ζητάμε καλόπιστα από ιδιώτες γιατρούς ελευθεροεπαγγελματίες που δρουν σε περιοχές που το νοσοκομείο έχει μεγάλο έλλειμμα προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες, παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας και παρά τις διαδοχικές προκηρύξεις θέσεων, να βάλουν πλάτη. Τι εννοούμε δηλαδή; Να κάνουν δύο με τρεις εφημερίες τον μήνα ώστε και το νοσοκομείο να λειτουργεί σωστά κατά τις μέρες της εφημερίας και οι συνάδελφοί τους στο ΕΣΥ να μην επιβαρύνονται σε υπερβολικό βαθμό, πράγμα που τους ωθεί ευκολότερα σε παραίτηση.

Με ρωτάτε αν αυτό είναι κάτι έκτακτο. Είναι απολύτως έκτακτο διότι δεν γνωρίζουμε από πριν αν ένας διαγωνισμός θα καταστεί άγονος και, δεύτερον, στο ενδιάμεσο έχουμε και παραιτήσεις λόγω συνταξιοδότησης ή κόπωσης που επιτείνουν το πρόβλημα. Aρα, δεν είναι ούτε κάτι γνωστό ούτε κάτι πάγιο. Είναι κάτι έκτακτο και πάρα πολύ έντονο.

Τρίτον, ασφαλώς βάσει της κείμενης νομοθεσίας ο ιδιώτης γιατρός δεν παύει να αποτελεί μέρος του συνολικού συστήματος της υγείας. Κάνει χρήση δημοσίων μέσων, όπως είναι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ΗΔΙΚΑ που του παρέχεται δωρεάν, και οι ασθενείς του απολαμβάνουν δημόσιες επιδοτήσεις στις συνταγές τις οποίες γράφει. Aρα, μπορεί κάποιος να είναι ιδιώτης γιατρός αλλά δεν είναι έξω από το δημόσιο σύστημα. Λειτουργεί ως ιδιώτης σε ένα ευρύτερο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η ιδέα ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς σαν τον οποιονδήποτε έμπορο ή επιχειρηματία, προσωπικά με βρίσκει παντελώς αντίθετο. Εγώ σέβομαι τους γιατρούς, το λειτούργημά τους, τους θεωρώ κάτι ξεχωριστό από τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και θεωρώ εξαιρετικά προσβλητικό το επιχείρημα που θέλει να τους εξισώσει με έναν οποιονδήποτε άνθρωπο, ο οποίος απλώς παρέχει κάποιες υπηρεσίες.

Σε αυτή την περίπτωση αν οι ίδιοι αισθάνονται έτσι, έχουν παραβιάσει τον όρκο του Ιπποκράτους και πρέπει να σταματήσει και η κουβέντα αν είναι λειτουργοί ή αν έχουν κάποιου είδους διαφορετική θέση. Εγώ δεν μπορώ να πιστέψω καν ότι υπάρχει γιατρός που μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση. Aρα, δεν καταλαβαίνω γιατί έχει γίνει όλη αυτή η φασαρία.

Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε μόνοι τους οι οικείοι ιατρικοί σύλλογοι να έχουν δείξει ενδιαφέρον να στελεχώσουν τα νοσοκομεία, τουλάχιστον στις εφημερίες, όταν βλέπουν ότι ένα δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή τους έχει πρόβλημα. Μου κάνει έκπληξη ότι χρειάζεται να το προτείνει ο υπουργός Υγείας. Πίστευα ότι θα το έκαναν μόνοι τους οι οικείοι ιατρικοί σύλλογοι. Παρά ταύτα, απεδείχθη ότι η δική μου προσδοκία ήταν υπερβολική. Οι οικείοι ιατρικοί σύλλογοι όχι μόνο δεν έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν δείξει και πολύ μεγάλη αδιαφορία. Αυτό μου δημιουργεί μεγάλη λύπη.

Για άλλη μια φορά και από την έγκριτη εφημερίδα σας θα κάνω μια δημόσια έκκληση. Τα υποχρεωτικά μέτρα δεν είναι της αρεσκείας μου και τα θεωρώ το έσχατο μέσο σε μια καλόπιστη κοινωνία. Προτιμώ την ανθρώπινη συνεννόηση.

Eχουμε πάρει τηλέφωνο όλους τους γιατρούς με τις σχετικές ειδικότητες που μπορούν να συνδράμουν αυτά τα 14 νοσοκομεία που έχουν πρόβλημα στη λειτουργία τους. Τους έχουμε δώσει το δικαίωμα να έρθουν με μπλοκάκι, να πάρουν τις αμοιβές που παίρνουν αντιστοίχως οι συνάδελφοί τους στο ΕΣΥ για δύο, το πολύ τρεις εφημερίες τον μήνα και να μας δώσουν τον απαραίτητο χρόνο ώστε οι συνολικές μεταρρυθμίσεις που μόλις προηγουμένως περιέγραψα να προλάβουν να καρποφορήσουν και σιγά σιγά να καλύψουμε τα κενά τα οποία έχουν δημιουργηθεί.

Δεν θεωρώ ότι η θυσία δύο ημερών τον μήνα από ένα γιατρό για να κάνει εφημερία σε ένα νοσοκομείο είναι άξια λόγου τόσο μεγάλης φασαρίας. Είμαι βέβαιος ότι αν ενημερωθούν σωστά ο ιατρικός κόσμος και η κοινή γνώμη, δεν θα υπάρξει ούτε ένας λογικός άνθρωπος που θα διαφωνήσει με αυτό το μέτρο, το οποίο θα έχει ασφαλώς περιορισμένη χρονική διάρκεια έως ότου, επαναλαμβάνω, οι μεταρρυθμίσεις λειτουργήσουν.

– Τελικά θα προχωρήσετε σε λήψη αυστηρών μέτρων, όπως επίταξη ιδιωτών γιατρών ή περιορισμός της δυνατότητάς τους να κάνουν χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ;

– Ο νόμος μού δίνει τη σχετική εξουσιοδότηση για λόγους δημόσιας υγείας και ορθής λειτουργίας των νοσοκομείων να εφαρμόσουμε τέτοιου τύπου μέτρα. Δεν θα διστάσω να τα εφαρμόσω ως έσχατη λύση.

Επαναλαμβάνω όμως αυτό που σας είπα πριν, προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση. Εάν υπάρχει κάποιος ιατρικός σύλλογος ή ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που έχει να προσφέρει μια καλή ιδέα για το πώς μπορούμε να καλύψουμε τα κενά, όχι σε μακροπρόθεσμη βάση –σε μακροπρόθεσμη βάση, σας είπα, χτίζουμε το νέο ΕΣΥ με μια νέα σειρά μεταρρυθμίσεων που με μεγάλη ταχύτητα έχουμε εφαρμόσει μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο–, αλλά σε βραχυχρόνιο, άμεσο επίπεδο, είμαι πολύ πρόθυμος να την ακούσω. Και επαναλαμβάνω, τέτοιου τύπου μέτρα για εμένα είναι η εσχάτη επιλογή.

Παρά ταύτα, εάν δεν έχω άλλη επιλογή και από τη μία είναι ο σεβασμός μου στην επιλογή κάποιων να έχουν μόνο ιδιωτικό ιατρείο και από την άλλη ο σεβασμός μου στους χιλιάδες ανθρώπους που πρέπει να μπορούν να βρουν το νοσοκομείο τους σε λειτουργία, θα μου επιτρέψετε να επιλέξω τους δεύτερους. Oχι γιατί υποτιμώ τους πρώτους, αλλά γιατί πρέπει να ικανοποιηθούν οι επείγουσες ανάγκες υγείας του μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας.

Θα το πω για άλλη μια φορά: δεν θα διστάσω να εφαρμόσω τέτοιου τύπου μέτρα, αλλά δεν μου προκαλεί καμία ευχαρίστηση η εφαρμογή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση