Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου
Πανδημία, πόλεμος και η πτώση στο χρηματιστήριο είχαν αντίκτυπο και στους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, που σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 87, ενώ η αξία τους συρρικνώθηκε κατά 400 δισ. δολάρια σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Η αθροιστική αξία των 2.668 μελών της φετινής λίστας αγγίζει τα 12.7 τρισ. δολάρια, από 13.1 τρισεκατομμύρια που ήταν πέρυσι.
Η λίστα καταγράφει και 329 απώλειες, με μεγάλο χαμένο τη Ρωσία, η οποία μετρά 34 ηχηρές «απουσίες» σε σχέση με τη λίστα του 2021, στον απόηχο της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.
Συνολικά, 236 νέα πρόσωπα εισήλθαν στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων το περασμένο έτος, όπως το αστέρι της ποπ Rihanna, ο σκηνοθέτης του Lord of the Rings Peter Jackson, αλλά και ο venture capitalist Josh Kushner.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κυριαρχούν στη λίστα με 735 δισεκατομμυριούχους και αθροιστική αξία 4.7 τρισ. δολαρίων. Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα με 607 δισεκατομμυριούχους και αθροιστική αξία 2.3 τρισ. δολαρίων.
Το Top-10 του πλούτου
1) Έλον Μασκ 219 δισ. δολάρια
Μετά από τέσσερα χρόνια κυριαρχίας του Τζεφ Μπέζος στην κορυφή, ο Έλον Μασκ πήρε τη θέση του. Από τις 11 Μαρτίου, όταν το περιοδικό κλείδωσε τη λίστα, ο Musk είχε εκτιμώμενη αξία 219 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού πρόσθεσε 68 δισεκατομμύρια στην περιουσία του το περασμένο έτος, λόγω της ανόδου 33% της τιμής της μετοχής της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων του Tesla.
2) Τζεφ Μπέζος 171 δισ. δολάρια
Στο Νο. 2 για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, λόγω της πτώσης της μετοχής της Amazon κατά 3% και της αύξησης της φιλανθρωπικής προσφοράς που «εξαφάνισε» 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την καθαρή του περιουσία.
3) Μπερνάρ Αρνό & Οικογένεια 158 δισ. δολάρια
Ο Γάλλος μεγιστάνας ειδών πολυτελείας Bernard Arnault, ο οποίος προσέθεσε 8 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του τον περασμένο χρόνο, παραμένει ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
4) Μπιλ Γκέιτς 129 δισ. δολάρια
O Γκέιτς δημιούργησε την περιουσία του από την Microsoft, ωστόσο πλέον έχει και άλλες πηγές πλούτου, όπως οι επενδύσεις σε ενέργεια μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
5) Γουόρεν Μπάφετ 118 δισ. δολάρια
Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών.
6) Λάρι Πέιτζ 111 δισ. δολάρια
Ο Πέιτζ αποχώρησε από CEO της Alphabet, μητρικής της Google, τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά παραμένει μέλος του ΔΣ και μεγαλομέτοχος.
7) Σεργκέι Μπριν 107 δισ. δολάρια
Ο Μπριν αποχώρησε από πρόεδρος της Alphabet, μητρικής της Google, τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά παραμένει μέλος του ΔΣ και μεγαλομέτοχος.
8) Λάρι Έλισον 106 δισ. δολάρια
Ο Έλισον είναι πρόεδρος, επικεφαλής τεχνολογίας και συνιδρυτής του γιγαντιαίου λογισμικού Oracle, που ελέγχει μερίδιο περίπου 35%.
9) Στιβ Μπάλμερ 91.4 δισ. δολάρια
Πρώην CEO της Microsoft, ο οποίος βρισκόταν στο «τιμόνι» της από το 2000 έως το 2014.
10) Μουκές Αμπάνι 90.7 δισ. δολάρια
Διοικεί την αξίας 74 δισ. δολαρίων (έσοδα) Reliance Industries, η οποία έχει συμφέροντα σε πετροχημικά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τηλεπικοινωνίες και λιανική.
Στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού με τους δισεκατομμυριούχους βρίσκονται και τέσσερις Έλληνες
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βίκυ Σαφρά, με περιουσία που υπολογίζεται στα 7.4 δισ. δολάρια, λαμβάνοντας την 321η θέση έναντι της 339ης θέσης το 2021.
Η 69χρονη κληρονόμησε την περιουσία της από τον Λιβανοβραζιλιάνο σύζυγό της, Τζόζεφ Σάφρα, που έφυγε από τη ζωή το 2020, με τη Βίκυ και την οικογένειά της να συνεχίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του Safra Group, στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των κατασκευών.
Στη δεύτερη θέση των Ελλήνων και στην 822η της συνολικής λίστας (από την 1.362η θέση το 2021) βρίσκεται ο Αριστοτέλης (Τέλης) Μυστακίδης, με περιουσία 3.6 δισ. δολάρια.
Στην τρίτη θέση μεταξύ Ελλήνων είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, κληρονόμος του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, με περιουσία 2.8 δισ. δολάρια και στην 1.096η θέση της συνολικής λίστας του Forbes (από την 1.111η το 2021).
Στην τελευταία θέση των ελληνικών «συμμετοχών» στη λίστα του Forbes βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η οικογένειά του, με επενδύσεις σε σειρά κλάδων, από τη Motor Oil έως τον χώρο των media. Με περιουσία 1.4 δισ. δολάρια βρίσκεται στη 2.076η θέση της λίστας του Forbes (από την 2.141η το 2021).
Τα νέα πρόσωπα της λίστας
Οι 236 νέες «αφίξεις» προέρχονται από 34 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων τα Μπαρμπέιντος, η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Ουρουγουάη –στην πρώτη τους «εκπροσώπηση». Παρά την καταστολή της δραστηριότητας στον τεχνολογικό κλάδο από την κινεζική κυβέρνηση, η Κίνα «παρήγαγε» 62 νέους δισεκατομμυριούχους (συμπεριλαμβανομένων δύο από το Χονγκ Κονγκ), τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Μεταξύ αυτών, ο 52χρονος Chris Xu (με περιουσία περίπου 5.4 δισ. δολάρια), ο μυστηριώδης ιδρυτής της εταιρείας fast-fashion Shein, και ο 54χρονος καθηγητής μηχανικής Tang Xiao'ou (με αξία 5.7 δισεκατομμύρια δολ.), του οποίου η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης SenseTime αντλεί περίπου το ήμισυ των εσόδων της από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (οι Αμερικανοί επενδυτές δεν είχαν δικαίωμα να αγοράσουν μετοχές της IPO στο Χονγκ Κονγκ, τον Δεκέμβριο λόγω κυρώσεων). Ο πιο πλούσιος αυτοδημιούργητος νεοφερμένος προέρχεται από την κοντινή Ταϊβάν: ο 74χρονος Zhang Congyuan (11.7 δισεκατομμύρια δολάρια), ιδρυτής της υποδηματοποιίας Huali Industrial, η οποία φτιάχνει παπούτσια για δεκάδες brands, συμπεριλαμβανομένων των Nike, Puma, UGG και Vans. Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα του.
Ακολούθησαν οι ΗΠΑ, με 50 νέες συμμετοχές στη λίστα. Ανάμεσά τους, ο 28χρονος Garry Wang (5.9 δισ. δολ.), ο συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, με έδρα τις Μπαχάμες και ο 44χρονος Scott Shleifer (5 δισ. δολ.), συνιδρυτής του βραχίονα Private Equity του Hedge Fund Tiger Global Management.