ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«K» Story: Φιδονήσι - Το νησί με την αρχαιοελληνική ιστορία και τα πετρέλαια, που κατέλαβαν οι Ρώσοι

Το νησί είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην είδηση με τους 13 Ουκρανούς που σκοτώθηκαν από τους Ρώσους, αφού αρνήθηκαν να παραδοθούν… Έπος που διέψευσε στη συνέχεια η Μόσχα

Ποιο είναι το νησί με τα πολλά ονόματα, την πλούσια αρχαιοελληνική ιστορία, τον τάφο του Αχιλλέα και τα πετρέλαια, που κατέλαβαν οι Ρώσοι και που έγινε πρώτη είδηση με τον «μαρτυρικό» θάνατο των 13 Ουκρανών που σκότωσαν οι Ρώσοι. Είδηση που στη συνέχεια διαψεύσθηκε και από το ουκρανικό ναυτικό, καθώς πιάστηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου και βρίσκονται στη Σεβαστούπολη.

Είναι γνωστό ως Φιδονήσι, Λευκή, «Αχιλλέως νήσος» ή «Νήσος των Μακάρων». Είναι νησί του Εύξεινου Πόντου που ανήκει στην Ουκρανία και βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με τη Ρουμανία, κοντά στο Δέλτα του Δούναβη.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, τα σώματα του Αχιλλέα και του Πάτροκλου έφερε στο νησί η Θέτιδα, μετά τον θάνατό τους στον Τρωικό πόλεμο. Εξού και ονομάστηκε «Νησί του Αχιλλέα», ενώ μάλιστα εκεί κτίστηκε και ιερό του ήρωα. Στο νησί βρέθηκαν ερείπια ναού του θεού Απόλλωνα, ενώ υπάρχουν και βυθισμένα ερείπια κτιρίων.

Ο Φιλόστρατος είχε αναφέρει πως κάθε βράδυ ο Αχιλλέας και η ωραία Ελένη γιορτάζουν εκεί και τραγουδούν τον έρωτά τους.

Το νησί ήταν επίκεντρο συνοριακής διαφοράς μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας και τα εδαφικά όρια της υφαλοκρηπίδας γύρω από το Φιδονήσι οριοθετήθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο, το 2009.

Μέχρι το 1948 το Φιδονήσι θεωρούνταν μέρος της ρουμανικής παράκτιας πόλης Σουλιμά. Το 1948 οι Σοβιετικοί ανάγκασαν τη ρουμανική πλευρά (κατεχόμενη από τα σοβιετικά στρατεύματα) να αποδεχθεί τη «μεταφορά» του Φιδονησίου στη Σοβιετική Ένωση.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2004, η ρουμανική πλευρά έφερε την υπόθεση κατά της Ουκρανίας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ). Η υπόθεση αφορούσε τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο κρατών στη Μαύρη Θάλασσα. Στις 3 Φεβρουαρίου 2009, το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του (Θαλάσσια Οριοθέτηση στην περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας) και οριοθέτησε οριστικά τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Η Ρουμανία έλαβε σχεδόν το 80% της αμφισβητούμενης περιοχής, επιτρέποντάς της να εκμεταλλευτεί μια σημαντική μερίδα, περίπου 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αποθεμάτων φυσικού αερίου και 15 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου, κάτω από τον βυθό.

Ωστόσο, σχεδόν όλα τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου επικεντρώνονται στον βυθό που πήγε στην Ουκρανία.

Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES