ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ζήσαμε τον τρόμο στο Καπιτώλιο»

Οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Τζον Σαρμπάνης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη μιλούν στην «Κ»

Του Αθανάσιου Έλλις

Του Αθανάσιου Έλλις

Τρεις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές που ήταν στο Καπιτώλιο στη μελανή στιγμή της καταστροφικής εφόδου του όχλου στο ιστορικό κτίριο, που κόστισε πέντε ανθρώπινες ζωές, πέραν των υλικών ζημιών που προκάλεσε, οι Δημοκρατικοί Τζον Σαρμπάνης και Ντίνα Τάιτους και η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη, μιλώντας στην «Κ» καταδικάζουν τις βιαιοπραγίες, ωστόσο οι διαφορικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα παραμένουν.

Οι δύο Δημοκρατικοί επιρρίπτουν ευθύνες στον Ντόναλντ Τραμπ για την εξέγερση, όπως και για απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας, ενώ η κ. Μαλλιωτάκη συνεχίζει να κινείται στη γραμμή του προέδρου.

«Τα γεγονότα της περασμένης Τετάρτης ήταν εξαιρετικά ανησυχητικά. Κλονίσθηκε το έθνος μας, ο πυρήνας της συλλογικής μας συνείδησης. Η εικόνα του Καπιτωλίου μας να κατακλύζεται από ανθρώπους που είχαν παραβεί τον νόμο και λειτουργούσαν εχθρικά, είναι δύσκολο να διατυπωθεί με λόγια – αυτές οι εικόνες θα παραμείνουν μαζί μας για πάντα», τονίζει ο Τζον Σαρμπάνης, που εκλέγεται από το 2007 στην πολιτεία του Μέριλαντ. Και προσθέτει: «Ωστόσο, μπροστά στην επικίνδυνη ρητορική του προέδρου Τραμπ και τις βίαιες ενέργειες των υποστηρικτών του, αντέξαμε, και επιμείναμε. Αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί, εκπληρώσαμε το συνταγματικό καθήκον μας και ολοκληρώσαμε τη διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων των εκλεκτόρων. Με τον τρόπο αυτό αποδείξαμε ότι η αμερικανική δημοκρατία είναι ανθεκτική».

Οσο για την επόμενη μέρα, ο 57χρονος Σαρμπάνης δηλώνει αποφασισμένος να κινηθεί στο νομοθετικό πεδίο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να αποφευχθούν και νέες αμφισβητήσεις στο μέλλον. «Προχωρώντας προς τα εμπρός, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η εύθραυστη δημοκρατία μας θα γίνει ακόμη πιο ανθεκτική. Γι’ αυτό είμαι αποφασισμένος και δεσμεύομαι η πρώτη μας νομοθετική κίνηση αυτή τη νέα χρονιά να είναι η υπερψήφιση του “Νόμου για τον λαό” (For the People Act) που είναι ένα μετασχηματιστικό πακέτο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς και υπέρ της διασφάλισης καθαρών εκλογών, που θα ενδυναμώσει τη δημοκρατία μας, θα επιστρέψει την εξουσία στον αμερικανικό λαό και θα συμβάλει ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο κράτος και στην κυβέρνηση. Με τις συνδυασμένες προσπάθειες της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας και τις κινήσεις αποκατάστασης της ομαλότητας και της αξιοπιστίας από την κυβέρνηση Μπάιντεν, είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να επουλώνουμε τις πληγές της χώρας μας και να ενώσουμε τους Αμερικανούς».

«Επικίνδυνο παιχνίδι»

Η επίσης Δημοκρατική Ντίνα Τάιτους λέει στην «Κ»: «Στις εκλογές του 2020, οι Αμερικανοί έκαναν τη φωνή τους να ακουστεί σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Είμαι ευγνώμων στους εκλογικούς αντιπροσώπους και στους εμπλεκόμενους στη διαδικασία καταμέτρησης, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους για χάρη της δημοκρατίας μας. Οι αντιρρήσεις για τον υπολογισμό των εκλεκτορικών ψήφων από τη Νεβάδα και από άλλες πολιτείες εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο ήταν μια αποτρόπαια προσπάθεια να κάνουν τους ψηφοφόρους να σιγήσουν. Οσοι επιδιώκουν να υπονομεύσουν την πίστη στις εκλογές μας προβάλλοντας αποδεδειγμένα ψευδείς ισχυρισμούς, παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη δημοκρατία μας. Οι εκλογές αποφασίζονται από ψηφοφόρους, όχι από πολιτικούς ή βίαιους όχλους».

Αναφερόμενη στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, η 70χρονη Τάιτους σημειώνει: «Την Τετάρτη, το Κογκρέσο έκανε τη δουλειά του παρά τη βίαιη διακοπή από παράνομους εγχώριους τρομοκράτες που ενθάρρυνε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος προσπάθησε να καταστρέψει τη δημοκρατία μας και να αποτρέψει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Δεν πέτυχαν. Συνεδριάσαμε στο Καπιτώλιο για να μετρήσουμε τυπικά τις ψήφους των εκλεκτόρων και να σεβαστούμε τα αποτελέσματα των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Το προσωπικό μου και εγώ είμαστε ασφαλείς. Η ένωσή μας, ωστόσο, είναι εύθραυστη και θα διαδραματίσω τον ρόλο που μου αναλογεί για να διασφαλίσω ότι θα αντέξει».

Η βουλευτής της Νεβάδα ολοκληρώνει συγχαίροντας «τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν και την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Χάρις για τη νίκη τους και ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί τους για να επιταχύνουν τη διανομή εμβολίων, να επαναφέρουν τις χαμένες θέσεις εργασίας στη Νότια Νεβάδα και, φυσικά, να ενισχύσουν τη δημοκρατία μας».

«Ανησυχώ για παρατυπίες»

Από την πλευρά της, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη (εξελέγη για πρώτη φορά στις εκλογές του Νοεμβρίου) καταδίκασε μεν τη βία και τα έκτροπα, αλλά κινήθηκε στη γραμμή του προέδρου Τραμπ σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις περί αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

«Βρισκόμασταν στην αίθουσα της συνεδρίασης εκείνη τη στιγμή, όταν η αστυνομία του Καπιτωλίου έσπευσε μέσα. Μας είπαν να φορέσουμε τις μάσκες αερίου μας. Πρέπει να καταλάβετε ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα υπήρχαν απειλές για βόμβες. Το κτίριο όπου βρίσκεται το γραφείο μου είχε εκκενωθεί επίσης. Ετσι, δεν ήμασταν σίγουροι τι συνέβαινε εκείνη τη στιγμή».

«Θέλω να ευχαριστήσω τους γενναίους άνδρες και γυναίκες της αστυνομίας του Καπιτωλίου για την προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων και να κρατήσουν εμάς και τους συνεργάτες μας ασφαλείς κατά τη διάρκεια των τρομερών γεγονότων στο κτιριακό συγκρότημα του Καπιτωλίου. Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο όσους συμμετείχαν στη βία και την ανομία. Οι ενέργειές τους ήταν αδιανόητες, απαράδεκτες και μη αμερικανικές. Κάθε ένας πρέπει να διωχθεί στον μέγιστο βαθμό του νόμου», τονίζει στην «Κ» η 40χρονη νεοεκλεγείσα βουλευτής, και παράλληλα σπεύδει να αναδείξει το ζήτημα της αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

«Μαζί με εκατομμύρια Αμερικανούς, έχω σοβαρές ανησυχίες για τον αριθμό των παρατυπιών της εκλογικής διαδικασίας που αναφέρθηκαν στην Αριζόνα και στην Πενσιλβάνια, γι’ αυτό και καταψήφισα την πιστοποίηση των εκλεκτόρων από αυτές τις δύο πολιτείες. Αυτό δεν ήταν μια προσπάθεια ανατροπής των εκλογών, αλλά αντίθετα, να υπογραμμίσω την ανάγκη για σωστή αντιμετώπιση περιπτώσεων αντισυνταγματικών αλλαγών στους κανόνες, παρατυπιών και καταγγελλόμενης νοθείας. Ορκίστηκα να σεβασθώ το Σύνταγμα των ΗΠΑ και δεν θα κλείσω τα μάτια σε όσους το παραβιάζουν».

Ο κοινός τόπος μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών φθάνει μέχρι την καταδίκη των βιαιοπραγιών που συγκλόνισαν και εξόργισαν. Αλλά και γι’ αυτό ακόμη η συναίνεση που παρατηρείται μεταξύ των πολιτικών δεν αντανακλάται απαραίτητα και στο επίπεδο της κοινωνίας, αφού σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι δείχνουν ανοχή. Σε κάθε περίπτωση, όπως επιβεβαιώνει και η τοποθέτηση της Νικόλ Μαλλιωτάκη, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι διχασμένο, με σημαντικό τμήμα του να υιοθετεί τη θέση του προέδρου Τραμπ.

Μάικλ Δουκάκης: Διαταραγμένος ο Τραμπ

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί για τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ελληνοαμερικανός πρώην προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών Μάικλ Δουκάκης, σε δηλώσεις του στην «Κ». «Πολλοί δηλώνουν σοκαρισμένοι. Αλλά μάλλον δεν θα έπρεπε να είναι. Ο Τραμπ είναι ένας πολύ διαταραγμένος τύπος και αυτό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες ίσως είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν για να τον βγάλουμε μόνιμα από την πολιτική ζωή του τόπου. Το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν τώρα και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, όπως φυσικά και τον Λευκό Οίκο, πρέπει να είναι καλά νέα για όλους μας. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο σωστός άνθρωπος για να αρχίσει την προσπάθεια επιδιόρθωσης μιας βεβαρημένης κατάστασης από τα συντρίμμια που άφησε ο Τραμπ, και να μας επαναφέρει στην ομαλότητα. Η αναρρίχησή του στην προεδρία θα σημάνει επίσης την ανανέωση των δεσμών μας με τους φίλους μας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, όπως και –ελπίζω– την επιστροφή της Αμερικής σε ρόλο ειρηνευτή και όχι δημιουργού πολέμων».

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης εκτιμά πως «αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το τέλος της εποχής του Τραμπ στην αμερικανική πολιτική. Η δημόσια αντίδραση σε αυτό που συνέβη στο Καπιτώλιο ήταν συντριπτική. Ο Τραμπ πιθανότατα δεν θα απομακρυνθεί, αλλά εάν υπήρχε περισσότερος χρόνος, υποψιάζομαι ότι αυτό θα συνέβαινε. Σε ό,τι αφορά την ουσία της ασκούμενης πολιτικής, οι νίκες των Δημοκρατικών στην πολιτεία της Τζόρτζια είναι πολύ σημαντικές. Ο Μπάιντεν έχει δύσκολη δουλειά μπροστά του, αλλά έχει αυξανόμενη υποστήριξη από ανθρώπους που φαίνεται, και δικαίως, να έχουν απαυδήσει με τον Τραμπ».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αθανάσιου Έλλις

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X