ΚΥΠΕ
Οι αποφάσεις για την εκπαίδευση δεν θα ληφθούν χωριστά από τις γενικότερες αποφάσεις και τη στρατηγική για επαναδραστηριοποίηση και επιστροφή στην ομαλότητα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η Κύπρος πάει καλά και οι ειδήσεις από το μέτωπο της επιδημίας είναι ενθαρρυντικές, ωστόσο, σημείωσε ότι δεν μπορεί ακόμα να ληφθούν αποφάσεις.
«Όπως έχουμε πει και όπως λένε και οι επιδημιολόγοι σχετικά με μελέτες που γίνονται, θα μπορούμε να δούμε καλύτερα προς το τέλος της εβδομάδας, προς το τέλος του μήνα. Νομίζω είναι κατανοητό ότι οι αποφάσεις για την εκπαίδευση δεν θα ληφθούν χωριστά από τις γενικότερες αποφάσεις και τη στρατηγική για επαναδραστηριοποίηση και επιστροφή στην ομαλότητα. Μπορώ να πω όμως ότι όσο έχει πάει καλά η χώρα γενικά, άλλο τόσο καλά πάει και η εκπαίδευση, αφού σε μερικές εβδομάδες κερδίσαμε το στοίχημα και αξιοποιούμε τη ψηφιακή τεχνολογία», πρόσθεσε.
Όπως είπε, το δημόσιο σχολείο, εκσυγχρονιζόμενο με γρήγορα βήματα, βρίσκεται δίπλα στις μαθήτριες και τους μαθητές και τους στηρίζει παιδαγωγικά, και μέσα από αυτή τη δοκιμασία στέκεται κοντά στα παιδιά και στις οικογένειες.
Ερωτηθείς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι έχει γίνει εφικτό και έχουμε τώρα καθημερινή εξ αποστάσεως διδασκαλία για τα λύκεια και τα γυμνάσια.
«Μετά την πρώτη φάση και έχοντας δει να παρατείνεται η αναστολή της φοίτησης, θα έχουμε στην επόμενη φάση, από την επόμενη εβδομάδα, πλήρες πρόγραμμα για όλα τα σχολεία, με προσαρμογή στα δεδομένα, τις ηλικίες και τις ανάγκες. Θα συνεχιστεί βέβαια και θα ενισχύεται διαρκώς η ασύγχρονη εκπαίδευση. Όμως θα έχουμε κανονική διδασκαλία και στις δυο τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Ταυτόχρονα θα δουλέψουν εντατικότερα και τα ΚΙΕ, με ενίσχυση κυρίως της ασύγχρονης παιδαγωγικής στήριξης», συμπλήρωσε.
Ανάφερε, επιπρόσθετα, ότι έχοντας καλύψει τις ανάγκες σε εξοπλισμό (συσκευές και διαδίκτυο), στη Μέση Εκπαίδευση - ήδη διανεμήθηκαν 6.000 συσκευές και γίνονται περίπου 1.800 συνδέσεις στο διαδίκτυο - τώρα καλύπτουν ανάγκες που καταγράφηκαν μεταξύ των παιδιών της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού.
«Περίπου 1.250 με 1.300 παιδιά θα πάρουν συσκευές. Προχωρά κι αυτό τις επόμενες μέρες. Προετοιμαζόμαστε όμως και έχουμε σχέδιο και για το τυχόν άνοιγμα των σχολείων. Είτε στο σύνολό τους είτε ενός μέρους. Γνωρίζοντας τις ανάγκες για πρόσθετα μέτρα προφύλαξης, μπορούμε να έχουμε εναλλακτικές προσαρμοσμένες λύσεις για κάθε περίπτωση, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί κανονικά.
«Αναλόγως του τι θα γίνει τους επόμενους δυο μήνες, σχεδιάζουμε και την επόμενη σχολική χρονιά, όταν και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιάζουσες φετινές συνθήκες και να εξασφαλισθεί ενίσχυση όπου χρειάζεται. Για το σκοπό αυτό γίνονται συνεννοήσεις και με τα πανεπιστήμια μας, που κάνουν βέβαια τους δικούς τους σχεδιασμούς και ενέργειες», σημείωσε.
Όπως είπε, λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια για τους τελειόφοιτους, για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου και των Τεχνικών.
«Ο σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα το καλό των νέων μας, αλλά και την αξιοπιστία της εκπαίδευσης και του απολυτηρίου μας. Ειδικά για την Γ΄ Λυκείου, όπως το έχουμε πει ξανά, οι παγκύπριες - προεισαγωγικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν. Θα είναι βέβαια εξετάσεις προσαρμοσμένες στα δεδομένα. Όπως είπα ξανά, γίνεται επεξεργασία για την εναρμόνιση του επιπέδου, στο οποίο είχε φτάσει η διδασκαλία στα διάφορα σχολεία και τα διάφορα διδακτικά αντικείμενα, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, για να γνωρίζουμε επακριβώς. Περιμένουμε βέβαια να δούμε ποιος θα μπορεί να είναι τελικά ο σχεδιασμός μας μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, δηλαδή το τέλος Ιουνίου», συμπλήρωσε.
Ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι στις τελικές εξετάσεις θα εξεταστεί μόνο ό,τι έχει διδαχτεί κανονικά σε τάξη, ότι δεν ισχύει ο αρχικός προγραμματισμός και οι ημερομηνίες εξετάσεων που ξέραμε.
«Τα παιδιά δεν θα πάνε κατ’ ευθείαν σε εξετάσεις, αλλά θα φροντίσουμε να υπάρξουν μερικές μέρες για μια σύνοψη και ενημέρωση, για εξηγήσεις με τους εκπαιδευτικούς τους και, αν είναι δυνατό, και για επαναλήψεις», κατέληξε.