ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η λίρα κατρακυλάει και ο Ερντογάν επικαλείται θρησκευτικούς νόμους

Πτώση 8% για το τουρκικό νόμισμα, διεκόπη η συνεδρίαση του χρηματιστηρίου

Kathimerini.gr

Αμετανόητος παραμένει ο Τούρκος πρόεδρος να επικαλείται το Κοράνι που απαγορεύει τους τόκους και να κωφεύει στις εκκλήσεις για αντιστροφή της ανορθόδοξης νομισματικής του πολιτικής, που οδηγεί σε ελεύθερη πτώση την τουρκική λίρα και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Προσθέτει μάλιστα ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής από την πορεία μείωσης των επιτοκίων, ενώ την ίδια στιγμή εντείνονται οι φήμες ότι επίκειται επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων και δεσμεύσεις καταθέσεων στην Τουρκία.

«Μην περιμένετε τίποτε άλλο από εμένα», τόνισε σε τηλεοπτική ομιλία του το βράδυ της Κυριακής και υπογράμμισε ότι θα κάνει ό,τι υπαγορεύει η θρησκεία, δηλαδή θα εξακολουθήσει να απαιτεί από την κεντρική τράπεζα νέες μειώσεις επιτοκίων, παρά την πτώση του νομίσματος, την εκτόξευση του πληθωρισμού και τη συνεπακόλουθη εξαθλίωση του τουρκικού λαού. Η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης διεκόπη και πάλι χθες, δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, καθώς ο γενικός δείκτης των μετοχών υποχωρούσε κατά 5%. Είχε προηγηθεί ανάλογη διακοπή την Παρασκευή και με την επανέναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης είχε χάσει 8%. Σε ό,τι αφορά τη λίρα, σημείωσε χθες νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρώντας κατά περισσότερο από 8% στη διάρκεια της συνεδρίασης, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται το βράδυ στις 18,15 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες η Τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από το 19% στο 14%. Από την αρχή του έτους το νόμισμα της χώρας έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 57% έναντι του δολαρίου. Σημειωτέον ότι στην προσπάθειά της να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος, η Τράπεζα της Τουρκίας έχει παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος πέντε φορές από την αρχή του μήνα επιστρέφοντας στην ολέθρια πολιτική με την οποία εξανεμίστηκαν την προηγούμενη διετία 200 δισ. δολάρια τουλάχιστον από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας.

Την ίδια στιγμή εκτοξεύεται το κόστος δανεισμού της Τουρκίας, καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της έφτασαν στο 21,5%, ενώ το κόστος των συμβολαίων ασφάλισης έναντι πτώχευσης (cds) έχει αυξηθεί κατά 600 μονάδες βάσης από τις 300 μ.β. στις οποίες ανερχόταν στις αρχές του έτους. Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 21%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Νοεμβρίου και οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς η λίρα υποχωρεί διαρκώς και η Τουρκία καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες με εισαγωγές ενέργειας, ενώ παράλληλα εισάγει πρώτες ύλες. Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε ότι «οι αυξήσεις των τιμών προκαλούν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και είμαστε ενήμεροι για την αστάθεια και την αβεβαιότητα που δημιουργούν». Επιμένει, ωστόσο, ότι η χώρα θα αντισταθεί σε αυτές τις πιέσεις, «όπως αντιστάθηκε στις τρομοκρατικές οργανώσεις, στους πραξικοπηματίες και τους διεθνείς βαρώνους».

Εν ολίγοις, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στο οικονομικό πείραμα που έχει αποφασίσει, την κινεζικοποίηση της τουρκικής οικονομίας με τους χαμηλούς μισθούς και το φθηνό νόμισμα. Εγκαινίασε το πείραμα τον Σεπτέμβριο όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε νέο γύρο μειώσεων των επιτοκίων, ενώ οι τιμές καταναλωτή βρίσκονταν στα ύψη. Αυτή τη φορά επετέθη και στην Tusiad, τη μεγαλύτερη ένωση επιχειρήσεων στη χώρα, που τον κάλεσε να αλλάξει πολιτική. Κάλεσε τις επιχειρήσεις της Τουρκίας να «προσφέρουν θέσεις εργασίας, απασχόληση, ανάπτυξη και να μην ανακατεύονται στο έργο της κυβέρνησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση