Kathimerini.com.cy
H ομοσπονδία δεν είναι ένα μοντέλο λύσης που μπορεί να ισχύει και χρειάζονται νέες ιδέες, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξή του με τον νέο Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. «Άλλωστε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί οι οποίοι έχουν ιδρύσει δύο ξεχωριστά κράτη», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι πλέον πρέπει να τεθεί στο τραπέζι η λύση δύο κρατών. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 15 Νοεμβρίου θα μεταβεί στα κατεχόμενα για την επέτειο του ψευδοκράτους, ενώ θα εγκαινιάσει και το νέο νοσοκομείο στη Λευκωσία. Πρότεινε ακόμη να κάνουν και πικνίκ στα Βαρώσια.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι πιστεύει πως θα διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση με τον Ερσίν Τατάρ στη θέση του Τ/κ ηγέτη. «Είχαμε μια περιεκτική και εποικοδομητική συνάντηση. Συζητήσαμε τα βήματα που θα γίνουν στην Κύπρο και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Μόνο οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς δεν αρκούν για λύση. Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει μια αντίληψη προς την κατεύθυνση της αποδοχής του τ/κ λαού ως ισότιμου εταίρου. Οι Ε/κ δεν θέλουν να μοιραστούν το κράτος που σφετερίστηκαν το 1963 από τον τ/κ λαό», υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, «έχει γίνει αντιληπτό ότι οι παρούσες παράμετροι δεν οδηγούν πουθενά τη διαδικασία που υπήρξε εδώ και μισό αιώνα. Τόνισα ότι η ομοσπονδία δεν θα μπορούσε πλέον να είναι ένα έγκυρο μοντέλο για λύση και ότι χρειάζονται νέες ιδέες», υποστήριξε.
Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι «υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστοί λαοί, οι οποίοι έχουν ιδρύσει δύο ξεχωριστά κράτη αυτή τη στιγμή». Η βάση της λύσης, «κατά την οποία οι δύο λαοί θα μπορούν να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο μέσα σε ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια, βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί. Πιστεύω ότι τώρα η λύση των δύο κρατών πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία ρεαλιστική προσέγγιση», ανέφερε.
Για τα Βαρώσια ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν το θέμα με τον Ερσίν Τατάρ. Είπε ότι στηρίζουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ, και πως αυτή την αποφασιστικότητά τους την έδειξαν κάθε φορά σε όλα τα επίπεδα στους φίλους και τους εχθρούς. Είπε ακόμη ότι η αιτία πίσω από την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι το δίδυμο Ε/κ-Ελλάδας, που δεν υπακούει τις προειδοποιήσεις τους και δεν λαμβάνει υπόψη τις εποικοδομητικές -όπως τις χαρακτήρισε- προτάσεις τους. «Οι διεθνείς εταιρείες των οποίων η όρεξη έχει ανοίξει λόγω των πηγών υδρογονανθράκων και οι δυνάμεις που βρίσκονται πίσω τους δεν έχουν κανένα κώλυμα να συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι. Αλλά πλέον αυτό το παιχνίδι χάλασε. Πλέον δεν έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας αυτό το παιχνίδι και δεν θα έχει», υποστήριξε.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε είδους προσπάθεια για την ανάπτυξη του ψευδοκράτους σε οικονομικό, διπλωματικό και κοινωνικό επίπεδο. «Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο του τ/κ λαού και να τους κάνουμε να βλέπουν το μέλλον με ασφάλεια. Τουρκοκύπριοι, η Τουρκία θα είναι πάντα στο πλευρό σας. Ελπίζω ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες μαζί και θα ζήσουμε καλύτερες μέρες», είπε.
Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «η Τουρκία εκτός από αδελφό κράτος μας είναι και μητέρα πατρίδα μας. Οι ρίζες μας από εδώ πήγαν στην Κύπρο». Πρόσθεσε ότι οι Τ/κ είναι όρθιοι χάρη στις επεμβάσεις της Τουρκίας το 1963 και το 1974 καθώς και τη στήριξη της Τουρκίας. «Αν η Τουρκία μετά το πραξικόπημα της ε/κ ΕΟΚΑ το 1974 και την ίδρυση ‘ελληνικής κυπριακής δημοκρατίας’ δεν είχε ενεργήσει μόνη της, όλοι πρέπει να σκεφτούν τι θα γινόταν», υποστήριξε.
Ανέφερε ότι «για μας η πρόταση της Τουρκίας για πενταμερή διάσκεψη είναι η τελευταία ευκαιρία. Κατ’ εμάς είναι ρεαλιστική και εποικοδομητική η πρόταση σας για διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και η ‘τδβκ’ για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι μια δοκιμασία ειλικρίνειας για την ε/κ πλευρά. Με τη στήριξή σας θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερες εξωτερικές επαφές, να εξηγήσουμε τα επιχειρήματά μας και να είμαστε πιο ορατοί στο διεθνές πεδίο», είπε ο Ερσίν Τατάρ.
Ο νέος Τ/κ ηγέτης είπε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος τα τελευταία δύο χρόνια υπέγραψαν δύο «πρωτόκολλα οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας». Η Τουρκία «δεν άφησε καθόλου μόνους τους Τ/κ κατά την περίοδο της πανδημίας. Το σύγχρονο νοσοκομείο μας 100 κλινών έχει φτάσει στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσής του. Ελπίζω να εγκαινιάσουμε αυτό το νοσοκομείο πολύ σύντομα», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι επιδιορθώθηκε ο αγωγός μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα και τώρα στόχος είναι η ολοκλήρωση του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.
Ας κάνουμε πικνίκ στα Βαρώσια
Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε να κάνουν πικνίκ στα Βαρώσια. «Τη 15η Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψή μας στη βόρεια Κύπρο. Με αυτή την επίσκεψη ας συμμετάσχουμε και στις εκδηλώσεις εκείνης της ημέρας και ταυτόχρονα ας κάνουμε και τα εγκαίνια του νοσοκομείου Έτσι θα έχουμε ανταποδώσει και την επίσκεψή σας. Να τα κάνουμε όλα μαζί. Και μάλλον κ. Τσαβούσογλου λέω μπορούμε να κάνουμε ένα πικνίκ στα περίκλειστα Βαρώσια. Υπάρχει κάτι να μας εμποδίζει;», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Είναι χρήσιμο να κάνουμε πικνίκ εκείνη τη μέρα. Παρακολουθούμε από εδώ στις οθόνες. Θέλουμε να το ζήσουμε προσωπικά. Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί. Αφήστε τους Κύπριους αδελφούς μας να δουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να ζήσουν».