Kathimerini.gr
Δέσποινα Κόντη
Αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της φαρμακοβιομηχανίας Famar έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, σηματοδοτώντας τη δεύτερη φάση ανάπτυξης της εταιρείας μέσα από εξαγορές άλλων μικρότερων φαρμακευτικών εταιρειών αλλά και επενδύσεων στον τομέα της Ερευνας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή Elements Capital Management, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια κοντά στο μισό δισ. ευρώ, αυξάνει τη συμμετοχή του στην εταιρεία (νότιος τομέας) αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών, ενώ τη μειοψηφία των μετοχών αποκτά το private equity Metric Capital Partners το οποίο διαχειρίζεται περίπου 2,5 δισ. δολ. κεφάλαια, επενδύοντας, μεταξύ άλλων, σε φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Noden Pharma. Υπενθυμίζεται πως μετά την απόφαση του ΚΚR το 2019 να εκποιήσει την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Famar, η δραστηριότητα της οποίας ξεκίνησε από την Ελλάδα (συμφερόντων μελών της οικογένειας Μαρινόπουλου), δρομολογήθηκε σταδιακά η τμηματική πώληση του ομίλου.
Ετσι, τον Νοέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκε η πώληση του βόρειου τομέα και συγκεκριμένα των παραγωγικών μονάδων του ομίλου σε Γαλλία, Ολλανδία και Καναδά (βόρειος τομέας) στον γαλλικό όμιλο Delpharm, ενώ τον Μάρτιο του 2020, η Elements Capital Management και το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο York Capital Management ανέλαβαν τον έλεγχο της Famar σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία (νότιος τομέας). Οπως αναφέρουν πληροφορίες, αφού τα δύο επενδυτικά κεφάλαια, δηλαδή η ECM και η York, προχώρησαν στην εξυγίανση της εταιρείας και στη στροφή της στην κερδοφορία, αποφάσισαν να εντάξουν ένα νέο fund με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της Famar. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ανέλαβαν τον έλεγχο της Famar, τα δύο επενδυτικά κεφάλαια προχώρησαν σε ένεση ρευστότητας 30 εκατ. με στόχο η εταιρεία να μηδενίσει το χρέος της και να έχει υγιή κεφαλαιακή βάση. Πρόσφατα, η York εξήλθε της επένδυσης αποκομίζοντας κέρδος, με την ECM αλλά και τη Metric Capital Partners να εξαγοράζουν το ποσοστό της York. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική Φαμάρ (Φαμαρ ΑΒΕ), η οποία ήταν κερδοφόρος ακόμη και πριν από την τμηματική πώληση του ομίλου, δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων για λογαριασμό τρίτων. Δηλαδή πελάτες της είναι φαρμακευτικές εταιρείες και στόχος της είναι να καθιερωθεί ως μία από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες στον κλάδο των contract manufacturing organizations (CMO).
Στην Ελλάδα, η Φαμάρ διατηρεί κέντρο logistics στη Θήβα, έκτασης 26.000 τ.μ. με στόχο να επεκταθεί στις 35.100 τ.μ. το 2022, κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης στον Αυλώνα καθώς και δύο εργοστάσια στην ίδια περιοχή, στον Αλιμο αλλά και στην Ανθούσα. Στην Ισπανία, η Famar διατηρεί κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης, ενώ έχει εργοστάσιο στο Μιλάνο. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, μέσα στο επόμενο σχέδια των ιδιοκτητών είναι η εξαγορά 2-3 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου, μέσω των οποίων θα μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω το τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης, καθώς o όμιλος Famar μπαίνει στη διαδικασία παραγωγής πιο εξειδικευμένων φαρμάκων που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Οι εργαζόμενοι στη Famar υπολογίζονται κοντά στους 1.800-2.000, εκ των οποίων το 70% απασχολείται στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πέρυσι, τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν περίπου στα 230 εκατ., με τα Ebitda να αγγίζουν τα 15 εκατ. ευρώ. Τέλος, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου για τη Famar ανέλαβε από τον Αύγουστο του 2021 ο μέχρι πρότινος COO, Κώστας Ρεγγής.