ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΟΥ Ευρώπης: Μέτρα από πολίτες και τοπικές αρχές στις παραλίες

Ανέφερε ότι ο ΠΟΥ Ευρώπης έχει θέσει σε εφαρμογή ένα εργαλείο διενέργειες τακτικών ερευνών, το οποίο χρησιμοποιούν τουλάχιστον 20 χώρες, για να ακουστούν οι ανάγκες και οι ανησυχίες των πολιτών

ΚΥΠΕ

Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι και οι ενέργειες μας και η ατομική μας συμπεριφορά θα καθορίσει τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης Χανς Κλούγκε, απευθύνοντας έκκληση προς τις κοινότητες για εγρήγορση, προς τις αρχές να γνωρίζουν την συμπεριφορά των πολιτών τους και προς όλους τους πολίτες ότι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στην αναχαίτιση της COVID-19.

Στο πλαίσιο τακτικής διαδικτυακής διάσκεψης Τύπου στο Facebook και απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πώς θα μπορεί ο κόσμος να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα φέτος ο εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ Δρ. Ρίτσαρντ Πέμποντι ανέφερε ότι οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν την απόσταση του ενός μέτρου και τους κανόνες καλής υγιεινής και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι παραλίες αποτελούν ένα ασφαλές περιβάλλον έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Σε ερώτηση της ΕΡΤ για την έλευση τουριστών κατά την καλοκαιρινή σεζόν ανέφερε ότι είναι σημαντικό να γίνει μελέτη αξιολόγησης κινδύνου εγχώρια και να υπάρχει στενή διαβούλευση με τις χώρες από τις οποίες θα προέλθουν οι τουρίστες.

Σε εισαγωγική του παρέμβαση ο κ. Κλούγκε ανέφερε ότι σήμερα στις 39 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οι οποίες χαλαρώνουν τους περιορισμούς, «η συμπεριφορά μας παραμένει πιο σημαντική από ποτέ». Κοντολογίς, είπε, «η συμπεριφορά μας, οι επιλογές μας, θα καθορίσουν πού θα μας οδηγήσει αυτός ο δρόμος και πότε θα φτάσει στο τέλος του».

Ανέφερε επίσης ότι ο ΠΟΥ Ευρώπης έχει θέσει σε εφαρμογή ένα εργαλείο διενέργειες τακτικών ερευνών, το οποίο χρησιμοποιούν τουλάχιστον 20 χώρες, για να ακουστούν οι ανάγκες και οι ανησυχίες των πολιτών.

«Η κόπωση με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης απειλεί το πολύτιμο έδαφος που έχουμε καλύψει εναντίον αυτού του ιού», είπε.

Έκανε λόγο για αναφορές για έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές και ότι θεωρίες συνωμοσίας τροφοδοτούν κινήσεις εναντίον των μέτρων κοινωνικής και σωματικής αποστασιοποίησης. Άλλοι, πρόσθεσε, «συμπεριφέρονται υπερβολικά προσεχτικά κάτι που για παράδειγμα συνεχίζει να περιορίζει τις κοινωνικές επαφές τους και την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας».

«Η έλλειψη εμπιστοσύνης, η αντίσταση στα μέτρα, η έλλειψη σεβασμού στις αλλαγές στην συμπεριφορά που έχουμε κάνει όλοι για να περιορίσουμε την COVID-19, θα μας οδηγήσουν σε ένα δρόμο στον οποίο κανείς από εμάς δεν θέλει να πάρει», προειδοποίησε.

Με απλά λόγια, τόνισε ο κ. Κλούγκε, «η συμπεριφορά μας σήμερα θα καθορίσει την πορεία της πανδημίας».

Έστειλε μήνυμα προς τις κοινότητες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να προστατέψουν το έδαφος που έχει κερδηθεί. «Ο εφησυχασμός μας θα είναι η παιδική χαρά της COVID-19», είπε.

Προς τις αρχές να παραμείνουν σε επαφή με την συμπεριφορά των πολιτών. «Ακούστε, μάθετε και προσαρμόστε μέτρα ανάλογα», ανέφερε.

Μέτρα από πολίτες και τοπικές αρχές στις παραλίες

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις συμβουλές του οργανισμού για το πώς θα μπορέσουν φέτος οι πολίτες να απολαύσουν την θάλασσα και τον ήλιο εν όψει της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων ο κ. Πέμποντι ανέφερε ότι «φυσικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τοπική κατάσταση, την έκταση της μετάδοσης της COVID-19 και τα μέτρα που είναι σε ισχύ σε κάθε χώρα».

Υπάρχουν τα κύρια μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο κόσμος, είπε, προσθέτοντας ότι αυτά έχουν να κάνουν φυσικά με θέματα διασφάλισης των συνηθισμένων μέτρων τήρησης απόστασης, του κανόνα του ενός μέτρου και όλων των συνηθισμένων μέτρων για την υγιεινή των χεριών και της ακολουθούμενης συμπεριφοράς για τον βήχα και φτάρνισμα για να μειωθεί η μετάδοση του ιού.

Και φυσικά, συνέχισε, «υπάρχουν και τα μέτρα τα οποία πρέπει να προσπαθήσουν να έχουν θέσει σε εφαρμογή οι τοπικές αρχές για να διασφαλίσουν ότι οι παραλίες και οι χώροι στους οποίους μπορεί να υπάρξει συγκέντρωση ανθρώπων θα είναι ένα ασφαλές περιβάλλον και για πάλι να ελαχιστοποιηθούν οποιοιδήποτε κίνδυνοι περαιτέρω μετάδοσης».

Από την πλευρά της, αναφερόμενη για το πώς θα πρέπει να χειριστούν οι αρχές την περίπτωση πολιτών που επιθυμούν να προχωρήσουν σε μια κοινωνική δραστηριότητα η οποία δεν είναι συμβατή με τις συστάσεις τους, η Κατρίν Χάμπερσαατ ανέφερε ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ακούμε στο κοινό και κατανοούμε την κόπωση ή τα εμπόδια τα οποία αντιμετωπίζουν». Αυτό, πρόσθεσε, «σημαίνει ότι σε κάποιο σημείο θα μπορούν να κάνουν δραστηριότητες που είναι σημαντικές για την ψυχική τους υγεία και ευημερία».

Το άλλο σημείο, σύμφωνα με την ίδια, είναι «πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες έτσι ώστε να ακολουθούν τις συστάσεις μας και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό». Διενεργώντας έρευνες, είπε, «μπορούμε να κατανοήσουμε ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες ποιες είναι οι επικρατούσες απόψεις τους, κατά πόσο υπάρχουν τάσεις ή μετακινήσεις στις απόψεις για να δούμε αν υπάρχει μια μείωση της καλής θέλησης να ακολουθήσουν συστάσεις και αν αυτό ισχύει τότε πρέπει να κάνουμε κάτι γι αυτό».

Εγχώρια αξιολόγηση κινδύνου και στενή διαβούλευση με τις χώρες προέλευσης τουριστών

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για την έλευση τουριστών σε Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αν το να κάνουν οι τουρίστες τεστ τρεις ημέρες πριν την άφιξή τους είναι ο κατάλληλος τρόπος προστασίας των επισκεπτών και των κατοίκων, ο κ. Πέμποντι ανέφερε ότι πρόκειται για ερώτημα που έχει εγερθεί από ένα αριθμό διαφορετικών χωρών, καθώς εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή σεζόν και πολύ σωστά οι χώρες διερωτώνται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές».

Σαφώς, σημείωσε αυτό πρέπει να γίνει περιλαμβάνοντας μια πολύ προσεχτική μελέτη αξιολόγησης κινδύνου από τις εμπλεκόμενες χώρες, που θα συμπεριλαμβάνει την κατανόηση του που βρίσκεται η τοπική διάδοση και επίσης μια στενή διαβούλευση με τις χώρες προέλευσης των τουριστών.

Οπότε, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό».

Οπως είπε, «θα πρέπει η Ελλάδα να αποφασίσει από που θα έρχονται οι τουρίστες, (να κάνει) μια εγχώρια μελέτη αξιολόγησης και στη βάση αυτών να λάβει αποφάσεις και να βοηθήσει στην στήριξη της τοπικής οικονομίας, κάτι που φυσικά είναι πολύ σημαντικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση