Της Μαρίνας Οικονομίδου
Μπορεί ο Ανδρέας Κωνσταντίνου να δέχτηκε κριτική για το γεγονός ότι απέφευγε επιμελώς να εμφανιστεί στα ΜΜΕ και να αντιπαρατεθεί ζωντανά με τους ανθυποψηφίους του, ωστόσο, αυτό φαίνεται να μην έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο για τους δημότες της Αγλαντζίας, οι οποίοι το 2016 τον ανέδειξαν πρώτο σε σταυρούς προτίμησης δημοτικό σύμβουλο. Υπό το αφήγημα ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, Χαράλαμπου Πετρίδη, κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος, αφήνοντας πίσω του κατά 100 περίπου ψήφους τον έμπειρο πρώην δήμαρχο Κώστα Κόρτα, ο οποίος στηρίχθηκε από ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ.
Τρίτη σε σειρά η Έφη Ξάνθου, η οποία παρά τη στήριξη που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες λόγω της στάσης που τήρησε στο κεφάλαιο που ονομάζεται «Παλλάδιο» δεν κατάφερε να κάνει τελικώς την έκπληξη. Αίσθηση έκανε σε κάποιους η παρουσία του ανεξάρτητου υποψηφίου Παναγιώτη Πέτρου, ο οποίος άφησε πίσω του με σημαντική διαφορά την αναπληρώτρια πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου.
Βγήκαν μπροστά τα πρωτοκλασάτα στελέχη
Αναμφίβολα νικητής της κάλπης θεωρείται ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Το κυβερνών κόμμα έχει μία σχετική δυσκολία να συσπειρώνεται ιδιαίτερα εν μέσω θέρους όπου οι πλείστοι ψηφοφόροι του βρίσκονται παραθαλάσσια, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τους στοίχησε την πρωτιά. Ούτε η στάση του κ. Κωνσταντίνου να στηρίξει τους αντιδρώντες για τη μετατροπή του Παλλαδίου σε κέντρο φιλοξενίας φέρεται να έπληξε το κόμμα. Όπως όλα δείχνουν το αντίθετο. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ δούλεψαν άλλωστε σκληρά από πόρτα σε πόρτα για την υποψηφιότητα Κωνσταντίνου, δοκιμάζοντας εν πολλοίς το τι θα επακολουθήσει κατά τον προεκλογικό των βουλευτικών.
Δεν τους βγήκε ο Κόρτας
Κάθε άλλο από υγιεινός περίπατος ήταν για τον πρώην δήμαρχο και νυν υποψήφιο Κώστα Κόρτα οι εν λόγω εκλογές. Και αυτό δεν αφορά αποκλειστικά το ότι οι εκλογές διεξήχθηκαν σε ένα ιδιαίτερο κλίμα εν τω μέσω της πανδημίας. Το αφήγημα της εμπειρίας για τη μεσολαβητική αυτή περίοδο, σε συνδυασμό ότι επί δημαρχίας του εγκρίθηκαν όλα τα έργα αναδόμησης της Αγλαντζιάς, φέρεται να μην έπεισαν, έστω κι αν ξεπέρασε το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων. Η υποψηφιότητά του είχε πληγεί αναμφίβολα με την παρουσία του στο Παλλάδιο, καθώς έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση το ΑΚΕΛικό ακροατήριο και τα ΑΚΕΛικά στελέχη να πείσουν για τη μετριοπάθειά του.
Ενδεχομένως να έπληξε την υποψηφιότητά του και η αποχώρηση των πέντε από το ΔΗΚΟ, όσο κι αν τα εν λόγω στελέχη στήριζαν όπως έλεγαν την υποψηφιότητά Κόρτα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Κόρτας βρισκόταν σε διαβούλευση με τα αποχωρήσαντα στελέχη, ζητώντας οι όποιες αποχωρήσεις να ακολουθήσουν των δημοτικών εκλογών. Το κατά πόσο η ήττα Κόρτα μπορεί να ερμηνευθεί ως ναυάγιο μιας ενδεχόμενης μελλοντικής συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ είναι λίγο παρακινδυνευμένο. Φάνηκαν βεβαίως οι διαφορές στην περίπτωση του «Παλλαδίου», ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί τον λόγο τερματισμού των όποιων διαβουλεύσεων. Το ΔΗΚΟ, μάλιστα, εκτίμησε το γεγονός ότι παρά τις πιέσεις που δέχτηκε το κόμμα της Αριστεράς να εγκαταλείψει την υποψηφιότητα Κόρτα, δεν το έκανε τελικώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στο ΔΗΚΟ όσο και στο ΑΚΕΛ, πρωτοκλασάτα στελέχη δούλεψαν εντατικά και από πόρτα σε πόρτα για την υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου και όσο κι αν η διαφορά είναι μικρή, σίγουρα αποτελεί ήττα.
Κατάθεση για τις βουλευτικές
Η Έφη Ξάνθου, αν και δέχτηκε ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τον προεκλογικό της, τη στάση της στο μεταναστευτικό, δεν έκανε σίγουρα την έκπληξη που πολλοί ανέμεναν. Ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Οικολόγοι «δεν ξέρουν να κάνουν εκλογές» όπως είπε και σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Γιώργος Περδίκης, ίσως αυτή η στάση να μην έπεισε το ακροατήριο της Αγλαντζιάς. Το σίγουρο είναι πως ο αντιρατσιστικός της λόγος εκτιμήθηκε από μία ευρύτερη μερίδα της κοινωνίας και ενδεχομένως αυτό να αποτελεί κατάθεση για τις βουλευτικές εκλογές του Μάη. Μεγάλος χαμένος θεωρείται η ΕΔΕΚ, δεδομένου ότι υποψήφια ήταν η αναπληρώτρια Πρόεδρος του κόμματος Μαρία Βασιλειάδου η οποία έλαβε ποσοστό 3,99% αποτυγχάνοντας να συσπειρώσει έστω και την ΕΔΕΚ.