Kathimerini.gr
Νέα στρατηγική εμβολιασμού και ανοσοποίησης του πληθυσμού εγκαινιάζει η Μεγάλη Βρετανία παράλληλα με την αδειοδότηση του εμβολίου της Οξφόρδης.
Συγκεκριμένα οι Βρετανοί επιστήμονες επιλέγουν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού με τη πρώτη δόση, προτού προχωρήσουν στη δεύτερη 12 εβδομάδες αργότερα.
Η νέα αυτή στρατηγική, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα εφαρμοστεί και στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
«Αυτό είναι σημαντικό επειδή σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε την πρώτη δόση σε περισσότερους ανθρώπους πιο γρήγορα και να λάβουν την προστασία που παρέχει ήδη η πρώτη δόση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στο Sky News
«Οι επιστήμονες έχουν αναλύσει τα δεδομένα και βρήκαν ότι από την πρώτη δόση μπορεί να λάβει κανείς μία «πολύ αποτελεσματική προστασία».
Η δεύτερη δόση παραμένει σημαντική – ιδιαίτερα για μακροπρόθεσμη προστασία- αλλά πλέον μπορούμε να εμβολιάσουμε πιο πολλούς ανθρώπους γρηγορότερα από ό,τι πριν» , πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης , καθηγητής Κάλουμ Σέμπλ μίλησε για πιο εξελιγμένη προσέγγιση προσθέτοντας ότι η στρατηγική της πρώτης δόσης θα προστατέψει πάρα πολλούς ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον Σέμπλ, τα στοιχεία από τα εμβόλια δείχνουν ότι η μία δόση δεν προστατεύει απλώς τους ανθρώπους από το να νοσήσουν βαριά αλλά προκαλεί και μία πολύ καλή ανοσολογική απόκριση σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους.
Η Βρετανία έγινε από το πρωί η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της χώρας έδωσε το «πράσινο φως».
Η κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου έρχεται ωστόσο σε μία χρονικής στιγμή που, η χώρα Βρετανία αντιμετωπίζει «άνευ προηγουμένου» επίπεδα λοιμώξεων, μετά και την εμφάνιση τις προηγούμενες ημέρες της μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία μεταδίδεται πιο εύκολα, χωρίς πάντως να προκαλεί –βάσει των ενδείξεων μέχρι τώρα- πιο σοβαρή νόσο Covid-19.
Η έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης καταγράφεται ήδη από τα βρετανικά Μέσα ως ο παράγων που μπορεί να αλλάξει το παιγνίδι στην αντιμετώπιση της πανδημίας κυρίως επειδή οι απαιτήσεις τους ως προς τα μέσα αποθήκευσης, συντήρησης -και άρα διανομής- είναι πολύ μικρότερες από αυτές για παράδειγμα του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech.
To εμβόλιο των Οξφόρδης/ AstraZenecaείναι πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα (ακόμη και σε ένα συμβατικό σπιτικό ψυγείο) και είναι έτσι πιο εύκολη η διανομή του ανά τον κόσμο.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊό.
Πέραν της αποτελεσματικότητάς του, και τα αποτελέσματα όσον αφορά στην ασφάλειά του υπήρξαν θετικά καθώς δεν κατεγράφησαν σοβαρά περιστατικά, ενώ διαπιστώθηκε ότι είναι καλά ανεκτό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.