ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετά την Αννίτα διαχωρίζει την θέση του από το ΥΠΠΑΝ, και ο Δημητρίου για Γαβριήλ

Όπως φαίνεται, στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού, διαχωρίζουν την θέση τους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Φαίνεται να διαχωρίζει την θέση του από τους χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας, σε σχέση με την υπόθεση του καθηγητή τέχνης Γιώργου Γαβριήλ, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Δημητρίου.

«Η δημιουργία δεν μπαίνει σε καλούπια. Ούτε και η κριτική. Μακριά από μας λογικές διώξεων. Δονούν την ελευθερία της έκφρασης και τη δημοκρατία. Ως φιλελεύθεροι είμαστε απέναντι», έγραψε στην ανάρτηση του ο κ. Δημητρίου.

Όπως φαίνεται, στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού, διαχωρίζουν την θέση τους, από το Υπουργείο Παιδείας, για το θέμα που δημιουργήθηκε με τα έργα του Γιώργου Γαβριήλ. Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου εξέφρασε νωρίτερα την άποψη ότι «κανένας δεν νοείται να διώκεται για την καλλιτεχνική του έκφραση».

Υπενθυμίζουμε ότι ο καθηγητής τέχνης Γιώργος Γαβριήλ κλήθηκε στις 06 Οκτωβρίου να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για το θέμα που δημιουργήθηκε με τα έργα του.

 Όπως αναφέρεται στην επιστολή που έλαβε ο κ. Γαβριήλ από την Επιτροπή, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι πέντε. Και οι πέντε, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ σχετίζονται με ενέργειες ή συμπεριφορές από πλευράς του καθηγητή για παράλειψη άσκησης των θεμελιωδών καθηκόντων του. Δηλαδή η δημοσίευση επανειλημμένως τόσο στην προσωπική του ιστοσελίδα όσο και στον ημερήσιο Τύπο, πίνακες και έργα τα οποία προσβάλλουν με το περιεχόμενο τους πολιτειακούς και θρησκευτικούς θεσμούς. Επιπλέον ο κ. Γαβριήλ είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για μη συμμόρφωσης από συνεχείς εντολές και οδηγίες της αρμόδιας Αρχής.

Ο κ. Γαβριήλ, σύμφωνα με την επιστολή καλείται να βρει μάρτυρες οι οποίοι μπορούν να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία υπέρ του ενώ εάν δεν εμφανιστεί, η Επιτροπή μπορεί είτε να απαιτήσει την προσωπική του προσαγωγή, είτε να προχωρήσει στην ακρόαση της υπόθεσης χωρίς την παρουσία του. Η εν λόγω επιστολή έρχεται μετά από πειθαρχική έρευνα που διέταξε το Υπουργείο Παιδείας, ενώ σε περίπτωση που ο καθηγητής καταδικαστεί μπορεί να σημαίνει μέχρι και παύση.

Η κίνηση της Κυβέρνησης προκάλεσε τις πρώτες αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα, με το ΑΚΕΛ να αναφέρει ότι «αποτελεί όνειδος για την κυβέρνηση στο σύνολο της να διώκει εμμονικά ένα καλλιτέχνη εκπαιδευτικό για τα έργα που φιλοτέχνησε εκτός χώρου και χρόνου εργασίας». Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία πολιτών αναφέρει ότι «είναι απαράδεκτη η πειθαρχική δίωξη που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το άρθρο 19 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X