ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την πλήρη ανεξαρτησία της ζητά η Αρχή κατά της Διαφθοράς

Κατέθεσε υπόμνημα στη Βουλή ζητώντας μετατροπή της σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ώστε να προσλαμβάνει το προσωπικό της η ίδια

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

«Η κύρια αδυναμία που παρουσιάζει το ισχύον νομικό πλαίσιο της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, είναι η έλλειψη πρόνοιας για πρόσληψη του προσωπικού της από την ίδια την Αρχή», αναφέρεται σε υπόμνημα που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η Αρχή και εξασφάλισε η «Κ», ενόψει συζήτησης που θα γίνει αύριο Τετάρτη στην Επιτροπή Νομικών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο έργο της. Όπως τονίζει, έχοντας συνεκτιμήσει όλες τις παρεχόμενες οδούς, η Αρχή έχει καταλήξει ότι η μοναδική οδός η οποία επιτυγχάνει την πλήρη ανεξαρτησία της, είναι η μετατροπή της σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. «Δεν τίθεται θέμα αύξησης του προϋπολογισμού, απλώς θα παύσει να υπάρχει ο έλεγχος από υπηρεσίες τις οποίες ελέγχει η Αρχή, έλεγχος ο οποίος επηρεάζει την ανεξαρτησία της και έχει, πολλές φορές, προκαλέσει προβλήματα. Με τον τρόπο αυτό, θα ελέγχεται μόνο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Ελεγκτική Υπηρεσία», διευκρινίζεται.

Η υποστελέχωση

Σήμερα στην Αρχή υπάρχουν 6 πρόσωπα τα οποία υπηρετούν ως προσωπικό, ως ακολούθως: (α) Μόνιμο Προσωπικό: 1 (Αχθοφόρος/Κλητήρας) (β) Mε απόσπαση: 1 (Λειτουργός Οικονομικών Θεμάτων) (γ) Εναλλάξιμο Προσωπικό: 4 (1 Διοικητική Λειτουργός και 3 Γραμματειακοί Λειτουργοί) 2. Η υποστελέχωση αποτελεί μακράν το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όπως σημειώνει η Αρχή. «Δεν νομίζουμε να υπάρχει οποιοσδήποτε που να θεωρεί ότι η Αρχή μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της με τα 5 μέλη της και τα 6 πιο πάνω πρόσωπα ως προσωπικό», τονίζει. Σημειώνεται ότι όπως υπολογίζουν, ο απαιτούμενος αριθμός προσωπικού για την επιτέλεση του έργου της Αρχής, δεν είναι υπερβολικός, αφού υπολογίζεται σε περίπου 25 πρόσωπα.

Ακολουθήσανε διαδικασία απόσπασης λειτουργών από άλλες υπηρεσίες και από τα 5 πρόσωπα που είχαν επιλέξει, μόνο μία έλαβε έγκριση από τον προϊστάμενό της για να αποσπαστεί στην Αρχή.

Ζητά λόγο στην επιλογή προσωπικού

Στο σημείο αυτό τονίζουν ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, όλες οι εργασίες της Αρχής πρέπει να διεξάγονται σε συνθήκες πλήρους εχεμύθειας. Προς το σκοπό αυτό, η Αρχή έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί να αποδέχεται οποιαδήποτε στελέχη τούς αποστέλλουν άλλα τμήματα ως προσωπικό, χωρίς η ίδια να προβαίνει στο δικό της έλεγχο.

«Αναγνωρίζοντας τις πιο πάνω προϋποθέσεις, η Προεδρία της Δημοκρατίας καταβάλλει προσπάθειες για τροποποιήσεις σχετικών Νόμων ούτως ώστε η Αρχή να έχει ουσιαστικό λόγο στην επιλογή του δικού της προσωπικού, το οποίο να είναι μόνιμο», προστίθεται.

Συστάσεις προς το σκοπό αυτόν υπάρχουν τόσο στην τελευταία έκθεση της Greco, όσο και στην έκθεση του Κράτους Δικαίου. Τέτοιες όμως διαδικασίες, μέχρι την υλοποίησή τους είναι χρονοβόρες, σύμφωνα με την Αρχή.

Μέχρις ότου επιλυθεί το θέμα της στελέχωσης της Αρχής με μόνιμο προσωπικό, η Αρχή έχει αποφασίσει ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιτελεί αποτελεσματικά το έργο της είναι η αγορά υπηρεσιών με σύναψη δημοσίων συμβάσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, τονίζει, η Αρχή κινδυνεύει με παράλυση.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, μέχρι σήμερα η Αρχή έχει λάβει συνολικά 330 καταγγελίες, ενώ έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή τη νομοθεσία του Lobbying.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Το μόνο σίγουρο, επί του παρόντος, είναι πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν μια ισχυρή πρόσβαση προς τον Αμερικανό πρόεδρο: τον ...
Kathimerini.gr
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ