ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα λένε ξανά στην δεξίωση του ΟΗΕ

Άτυπο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Τατάρ στο Λήδρα Πάλλας στις 10 Δεκεμβρίου – Σκυτάλη για… ΝΑΤΟ πήρε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Στην καθιερωμένη δεξίωση που οργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη προς το τέλος κάθε χρόνου θα ξανασυναντηθούν, την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Οι δύο ηγέτες αποδέχτηκαν την πρόσκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και θα συναντηθούν την επόμενη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στις 7μ.μ., στο Λήδρα Πάλας. Η συνάντηση, αν και άτυπου χαρακτήρα, θα σηματοδοτήσει την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών δυόμισι μήνες μετά από το άτυπο γεύμα του περασμένου Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη –όπου οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες– σε μια συνάντηση που αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις με τις αρχές του νέου έτους στο πλαίσιο των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών.

Σε αναμονή της Ντι Κάρλο

Υπό αυτό το βάρος η δεξίωση του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη μπορεί να σηματοδοτήσει κάποια κινητικότητα σε σχέση και με την αναμενόμενη –από έμπειρους παρατηρητές– κάθοδο της βοηθού γ.γ., Ρόζμαρι ντι Κάρλο, στην Κύπρο στις αρχές του νέου έτους, επίσκεψη που εκτός απροόπτου θα προλειάνει το έδαφος για την προετοιμασία μιας διεθνούς διάσκεψης στο Κυπριακό. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως ο Κόλιν Στιούαρτ θα έχει σύντομες συζητήσεις, στο πλαίσιο του κοινωνικού χαρακτήρα της δεξίωσης του ΟΗΕ στην Κύπρο, με τους δύο ηγέτες και επιδιώκει ένα απόγευμα σε καλό κλίμα που θα λειτουργήσει θετικά στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου. Εκτός απροόπτου εντός του Ιανουαρίου η κα ντι Κάρλο θα επισκεφθεί την Κύπρο εκ μέρους του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα συναντήσει τους δύο ηγέτες και αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για μια διεθνή διάσκεψη του Κυπριακού –με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου– εντός του πρώτου διμήνου του 2025.

Βολές για ΝΑΤΟ από Τατάρ

Η συζήτηση για την ένταξη της Κύπρου στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συμφωνίας (ΝΑΤΟ) προκάλεσε την αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος με γραπτή του δήλωση εκτόξευσε κατηγορίες προς την ελληνοκυπριακή κοινότητα, και τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι ΕΕ, η μητέρα-πατρίδα, Τουρκία, δεν θα επιτρέψει αυθαίρετες πολιτικές αποφάσεις», ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε γραπτή του δήλωση, επικρίνοντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι προσπαθεί να δημιουργήσει νέα ατζέντα, προκειμένου «να κερδίσει τη χαμένη στήριξη του ελληνοκυπριακού λαού» κατά την έκφρασή του, φωτογραφίζοντας πως η συζήτηση στην ελληνοκυπριακή κοινότητα για το ΝΑΤΟ γίνεται για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης. Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε πως «η συμβουλή μου προς τον Ελληνοκύπριο ηγέτη είναι να σταματήσει να εξαπατά τον ίδιο του τον λαό, να εσωτερικεύσει τις πραγματικότητες επί του εδάφους και να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις μας για συνεργασία που θα ωφελήσει τα δύο κράτη, τους δύο λαούς και την περιοχή μας».

«Αν και γενικά δεν βλέπω την αξία του να απαντάω σε δηλώσεις του Ελληνοκύπριου ηγέτη που βασίζονται σε ψευδαισθήσεις, ένιωσα την ανάγκη να κάνω αυτή τη δήλωση για να ενημερώσω σωστά τον λαό μας, λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι προσπάθειες του Χριστοδουλίδη άρχισαν να συζητούνται στην κοινή μας γνώμη. Το Σύμφωνο Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) ιδρύθηκε με τη Συνθήκη της Ουάσιγκτον που υπογράφηκε στις 4 Απριλίου 1949. Το άρθρο 10 της Συνθήκης αυτής, ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία ένταξης. Το σχετικό άρθρο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Η διαδικασία ένταξης μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την ομόφωνη ψήφο όλων των μελών. Με άλλα λόγια, ούτε εσείς μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, ούτε μια άλλη χώρα μπορεί να το πραγματοποιήσει μόνη της για λογαριασμό σας», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Αντιδρούν και τ/κ κόμματα

Ο γ.γ. του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ογουζχάν Χασίπογλου, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσπαθεί «να σώσει την εικόνα του με δήθεν κινήσεις εξωτερικής πολιτικής» με τις οποίες «ενθουσιάζεται μάταια» θεωρώντας πως θα παραγκωνίσει τον τουρκοκυπριακό «λαό» και θα περάσει σε απευθείας επαφές με την Τουρκία. Μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνέχισε, έφερε ξανά στην ατζέντα την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ «με κόστος να ρίξει το νησί στη φωτιά». Υποστήριξε ότι δεν θα ωφελήσει κανέναν η προσπάθεια προώθησης αυτής της διαδικασίας ξέροντας ότι η Τουρκία θα θέσει βέτο σε μια πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Το σημαντικότερο στρατιωτικό και πολιτικό μήνυμα που θα μπορούσε να δώσει το ψευδοκράτος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, το Ισραήλ, και άλλα κράτη, κατά τον κ. Χασίπογλου, είναι μια «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας» με την Τουρκία ενάντια στη ζώνη του πυρός εντός της οποίας βρίσκεται η Μέση Ανατολή και στα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε ότι αναμένει μεγάλη απογοήτευση τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X