Kathimerini.gr
Μείωση της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της COVID με το πέρασμα του χρόνου επιβεβαίωσε ακόμα μία μελέτη. Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η θωράκιση έναντι της λοίμωξης που δημιουργούν οι δύο δόσεις εμβολίου της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech ελαττώνεται σταδιακά έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Ειδικότερα, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προστατεύει κατά 88% από τη λοίμωξη ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, αλλά μόνο 74% πέντε έως έξι μήνες αργότερα. Tα αντίστοιχα ποσοστά για το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 77% και 67%. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του King’s College, Τιμ Σπέκτορ, που συντόνισε τη μελέτη, εκτιμάει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μέχρι τον χειμώνα θα έχει μειωθεί στο 50% σε ηλικιωμένους και υγειονομικό προσωπικό, που εμβολιάστηκαν πρώτοι. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, μιλώντας στο FoxNews, δεν απέκλεισε τη μελλοντική εμφάνιση κάποιας μετάλλαξης που δεν θα καλύπτεται ολοκληρωτικά από την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός. Ακόμα και έτσι, υπογράμμισε, η φαρμακοβιομηχανία θα μπορεί να παρασκευάσει νέο αποτελεσματικό εμβόλιο εντός 90 ημερών.
Ανευ οριστικού συμπεράσματος είναι η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για την προέλευση του πανδημικού κορωνοϊού, που παραδόθηκε στον πρόεδρο Μπάιντεν. Τα αμερικανικά ΜΜΕ αποδίδουν το γεγονός, εν μέρει, στην έλλειψη πληροφοριών από την Κίνα. Ειδικότερα η έρευνα, που εκπονήθηκε έπειτα από εντολή του Αμερικανού προέδρου, δεν κατέληξε στο εάν ο πανδημικός κορωνοϊός διέφυγε από εργαστήριο της Γουχάν –όπου πρωτοεμφανίστηκε– ή μεταπήδησε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο. Η θεωρία της εργαστηριακής διαρροής είχε προωθηθεί, κατά κόρον, από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους συνεργάτες του, οι οποίοι επιχείρησαν να στοχοποιήσουν το Πεκίνο σε μια προσπάθεια συγκάλυψης της παταγώδους αποτυχίας διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Η μελέτη για την προέλευση της COVID ενδεχομένως να αποχαρακτηριστεί και να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.
Στο μεταξύ, η μετάλλαξη «Δέλτα» εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Η Ιαπωνία χθες παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ ο επιστημονικός σύμβουλος της ιαπωνικής κυβέρνησης, δρ Σιτζέρου Ομι, προειδοποίησε για ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων σε μικρούς μαθητές, απευθύνοντας έκκληση σε γυμνάσια και κολέγια να στραφούν και πάλι στην τηλεκπαίδευση. Απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο, ο δρ Ομι τόνισε ότι οι λοιμώξεις στο Τόκιο δεν μειώνονται, γεγονός που ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.
Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει λόγω της «Δέλτα» η Κούβα, η οποία πριν από λίγες ημέρες δώρισε εκατομμύρια δόσεις του εγχώριου εμβολίου της στο Βιετνάμ. Χθες, η Αβάνα ανακοίνωσε 9.907 νέα κρούσματα, τα περισσότερα από την αρχή της πανδημίας. Ρεκόρ κατέγραψαν τα ημερήσια κρούσματα και στο Ισραήλ, που την Τρίτη ανήλθαν σε 10.945, τα περισσότερα από την αρχή της χρονιάς. Οπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, αναμνηστική δόση εμβολίου έχουν κάνει 1,67 εκατομμύρια Ισραηλινοί, ενώ το δικαίωμα παρέχεται πλέον σε όλους άνω των 30 ετών.