ΠΗΓΗ: skai.gr
Στην παραδοχή ότι αν οι αρμόδιες αρχές στη Βρετανία είχαν αρχίσει από νωρίς τους μαζικούς διαγνωστικούς ελέχγους για τον κορωνοϊό, τότε τα δεδομένα ως προς τη διασπορά του ιού θα ήταν καλύτερα, προέβησαν ανώτεροι επιστημονικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης.
Ερωτηθείς από μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας για το τι θα έκανε διαφορετικά, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος σερ Πάτρικ Βάλανς είπε το μεσημέρι: «Στις αρχικές φάσεις, αν είχαμε καταφέρει να αυξήσουμε τη δυνατότητα ελέγχων πιο γρήγορα, θα ήταν ωφέλιμο. Για μια σειρά λόγων αυτό δεν έγινε. Και νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως χρειάζονται πολλοί έλεγχοι».
Σημείωσε πάντως ότι οι διαγνωστικοί έλεγχοι από μόνοι τους δε θα συνιστούσαν απάντηση στην πανδημία.
Η αναπληρώτρια αρχίατρος Δρ Τζένι Χάρις, που είχε δηλώσει στα μέσα Μαρτίου ότι δε χρειάζονταν πλέον οι διαγνωστικοί έλεγχοι στην κοινότητα, παραδέχθηκε ότι τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα στη Βρετανία για τη διενέργεια των περίπου 100.000 τεστ που γίνονται πλέον σήμερα.
«Όταν η ασθένεια είναι υπό έλεγχο, τότε τα τεστ γίνονται πιο σημαντικά», πρόσθεσε η Δρ Χάρις.
Ο σερ Πάτρικ ρωτήθηκε επίσης για το αμφιλεγόμενο σχόλιό του επίσης στα μέσα Μαρτίου ότι δε χρειαζόταν η πλήρης καταστολή του κορωνοϊού και ότι θα μπορούσε να χτιστεί μία ανοσία της αγέλης.
«Θα έπρεπε να είμαι σαφής για το τι προσπαθούσα να πω και αν δεν το είπα αρκετά ξεκάθαρα, τότε απολογούμαι. Αυτό που προσπαθούσα να πω ήταν ότι εν τη απουσία μίας θεραπείας ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να σταματήσεις μια κοινότητα από το να γίνει ευάλωτη σε αυτό είναι μέσω της ανοσίας και η ανοσία μπορεί να αποκτηθεί με εμβολιασμό ή μπορεί να αποκτηθεί με ανθρώπους έχουν τη λοίμωξη», είπε ο καθηγητής Βάλανς.