ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κινητοποίηση του Βερολίνου υπέρ διαλόγου

Από την Αθήνα έχει καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις διερευνητικές, ωστόσο, πολλά κρίνονται από τη στάση που θα τηρήσει τελικά η Αγκυρα.

Kathimerini.gr

Βασίλης Νέδος , Γιάννης Παλαιολόγος

Νέο γύρο συζητήσεων σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα, ενόψει των διερευνητικών επαφών και πριν από την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής (14-15 Οκτωβρίου) θα πραγματοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Σκοπός του Βερολίνου είναι να πιέσει προς την κατεύθυνση ταχείας προώθησης του διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, παρά τις ευρύτερες δυσκολίες που προκύπτουν, όπως, για παράδειγμα, το άνοιγμα της παραλιακής οδού της Αμμοχώστου από το κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία. Την Παρασκευή, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ τόνισε ότι το Βερολίνο έχει ως στόχο να συζητηθούν στις διερευνητικές επαφές όλα τα επίμαχα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επισήμανε, πως κατά τη συνάντηση του κ. Μάας με τον Τούρκο ομόλογό του στην Μπρατισλάβα «συζητήθηκαν όλα τα θέματα που μας απασχολούν αυτή τη στιγμή με την Τουρκία».

Από την Αθήνα έχει καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις διερευνητικές, ωστόσο, πολλά κρίνονται από τη στάση που θα τηρήσει τελικά η Αγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, κατά τη στάση που έκανε χθες στο Κόσοβο και, συγκεκριμένα, στην Πρίστινα, αναφέρθηκε στο προχθεσινό τετ α τετ που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία». Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «η επόμενη συνάντηση (σ.σ. των διερευνητικών) πρόκειται να γίνει στην Τουρκία. Ετσι είναι η σειρά, η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά».

Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η Ε.Ε. στο ζήτημα των Βαρωσίων. Τη Δευτέρα το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκείνο που δεν είναι διόλου σαφές είναι αν θα συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα, καθώς η Ανατ. Μεσόγειος δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης, που θα λάβει χώρα διά ζώσης στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή πλευρά τηρεί στάση αναμονής για να δει αν το προεκλογικό αυτό πυροτέχνημα θα ευνοήσει ή θα βυθίσει τον Ερσίν Τατάρ, ευνοούμενο του Ερντογάν για τον πρώτο γύρο των «εκλογών» στα Κατεχόμενα αυτή την Κυριακή. «Απερίσκεπτο ελιγμό υπέρ ενός εκ των υποψηφίων» στις τουρκοκυπριακές εκλογές χαρακτήρισε τη στήριξη της Αγκυρας για το άνοιγμα των Βαρωσίων αξιωματούχος της Ε.Ε.

Το βράδυ (ώρα Κύπρου) έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη και οι κλειστές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, έπειτα από αίτημα της Κύπρου βάση του άρθρου 35 του Χάρτη των Ην. Εθνών, για αντιμετώπιση του ανοίγματος από την Τουρκία του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Τα μέλη ενημερώθηκαν από τη βοηθό του γ.γ. του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ρόζμαρι ντι Κάρλο και την ειδική αντιπρόσωπο στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

X