ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κυβέρνηση απαντά στις πιέσεις για τις πολιτογραφήσεις

Θέτει όριο με 700 το χρόνο, προστατεύοντας το προϊόν που έχει δώσει ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Κυβέρνηση απαντά για δεύτερη φορά μέσα στο 2018 σε ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και φορείς που ασκούσαν κριτική στο Πρόγραμμα των Πολιτογραφήσεων Ξένων Επενδυτών, κάνοντάς το πιο αυστηρό.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη Δευτέρα να θέσει ένα όριο στα διαβατήρια που θα δίδονται από εδώ και πέρα στους ξένους επενδυτές κάθε χρόνο, με τον αριθμό να περιορίζεται στα 700. Επί της ουσίας δηλαδή, έβαλε περιορισμούς σε ένα πρόγραμμα όπως το χαρακτήριζαν οι ξένοι ανά καιρούς, ως «αμφιλεγόμενο». Κάθε λίγο, όλο και ένα δημοσίευμα θα έβγαινε, ασκώντας δριμεία κριτική για τη φύση του προγράμματος, για το ποσό με το οποίο μπορεί ένας επενδυτής να αγοράσει κυπριακό διαβατήριο, μέχρι και στα άτομα στα οποία δίδονταν. Τα παραδείγματα πολλά, με πιο πρόσφατο μα και συνάμα «ρηχό» ρεπορτάζ, που χαρακτήριζε την Λεμεσό ως μια «παραλιακή Μόσχα».

Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το πρώτο πακέτο περιορισμών που είχαν ψηφιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2018 και αφορούσε ουσιαστικά στον περιορισμό της άκρατης προβολής του από ιδιώτες, αποφάσισε «βάλει στο τραπέζι» και τον ποιοτικό έλεγχο των επενδυτών. Πως το κατάφερε αυτό; Κάθε αίτηση από επενδυτή θα υποβάλλεται σε ενισχυμένο έλεγχο διακρίβωσης των πραγματικών στοιχείων και δεδομένων (due diligence), με επιβάρυνση του αιτητή για το κόστος. Αυτή είναι μια δεύτερη απάντηση της Κυβέρνησης σε αυτούς που θεωρούν ότι δόθηκαν διαβατήρια σε αμφιβόλου ποιότητας επενδυτές, δίχως ελέγχους, με τα διαβατήρια να έχουν καταλήξει σε φοροφυγάδες και με «θολό» παρελθόν πολίτες.

Προστατεύει το προϊόν

Την ίδια ώρα, προστατεύει το προϊόν που παρέχει – που δεν αρέσκεται στην λέξη προϊόν, αλλά περιουσιακό στοιχείο (asset)- ανεβάζοντας τρόπον τινά το όριο στα 700 διαβατήρια ετησίως, παρά τις αρχικές σκέψεις για 400 – 500. Εντούτοις, μιλώντας στην «Κ» developers, ανέφεραν ότι το 700 ίσως ανακόψει το μομέντουμ της συνεχούς ζήτησης, που όπως δήλωσαν, με τους ρυθμούς που προχωρούσε φέτος το ενδιαφέρον για το Σχέδιο, θα δίδονταν 1.000 διαβατήρια. Όπως σημείωσαν, οι συζητήσεις ήταν για να τεθεί όριο στα 1.000 διαβατήρια το χρόνο, αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έδωσαν τη σύμφωνη γνώμη τους.

Πρόσθετα, οι ίδιες πηγές δήλωσαν στην «Κ» πως ο καθορισμός του αναμενόμενου χρόνου εξέτασης της αίτησης που υποβάλλεται στα πλαίσια του Σχεδίου στους έξι μήνες, δηλαδή ένα από αυτά που αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, θα τους «στρεσάρει» βραχυπρόθεσμα το cash flow για την κατασκευή των ακινήτων που δίνουν. «Μέχρι χθες», ο χρόνος που ήταν «εγκλωβισμένα» τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς (τα 2 εκατ. ευρώ που ζητούνται για να δοθεί ένα διαβατήριο) ήταν στους τρεις μήνες, ενώ τώρα θα πρέπει να είναι «εγκλωβισμένα» για έξι.

Διχασμένοι οι πολίτες σχετικά με την παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της "Κ" στις 13 Μαϊου η οποία παρουσίαζε την ακτινογράφηση του κοινωνικοπολιτικού σκηνικού

Λιγότεροι από 600 μέχρι το τέλος του χρόνου

Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν λάβει την κυπριακή υπηκοότητα 3.381 ξένοι μέσω του Σχεδίου Πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους πραγματικούς επενδυτές να ανέρχονται στους 1.685, ενώ οι σύζυγοι και τα παιδιά τους στους 1.651. Οι εθνικότητες που επιλέγουν την Κύπρο για να λάβουν το κυπριακό διαβατήριο είναι ως επί τω πλείστον από Ρωσία και από Κίνα, με το ενδιαφέρον να εντείνεται στην 2014 και μετά εποχή. Η μεγαλύτερη ζήτηση για κυπριακό διαβατήριο καταγράφηκε το 2017, αποκτώντας το 503 επενδυτές. Πρόσθετα, αφού το επιτρέπουν οι όροι του Σχεδίου των Πολιτογραφήσεων, διαβατήριο έλαβαν ακόμα 510 άτομα που είναι οι σύζυγοι και τα παιδιά αυτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, τους δύο πρώτους μήνες του 2018 πολιτογραφήθηκαν 92 άτομα, ποσοστό το οποίο είναι πολύ μεγάλο εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός πως από το 2008 μέχρι το 2010 πολιτογραφήθηκαν συνολικά 55 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Σχέδιο για την κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στην Κύπρο, μετονομάστηκε σήμερα σε Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο.

Οι σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το Σχέδιο των Πολιτογραφήσεων

Καθορισμός ορίου στην αποδοχή υποβολής αιτήσεων στις 700 ανά έτος με έναρξη εφαρμογής από το 2018.

Καθορισμός του αναμενόμενου χρόνου εξέτασης της αίτησης που υποβάλλεται στα πλαίσια του Σχεδίου, στους έξι μήνες.

Υιοθετείται κώδικας δεοντολογίας με σαφείς πρόνοιες για να αποφεύγονται υπερβολές και καταχρηστικές πρακτικές στη διαχείριση του Σχεδίου.

Κάθε αίτηση υποβάλλεται σε ενισχυμένο έλεγχο διακρίβωσης των πραγματικών στοιχείων και δεδομένων (due diligence) με επιβάρυνση του αιτητή για το κόστος.

Προσδιορίζεται ότι η χρονική περίοδος των τριών ετών διατήρησης της επένδυσης, στην περίπτωση που αφορά αγορά ακινήτου, θα ξεκινά μετά από την έκδοση πολεοδομικής άδειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση