ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπό αμφισβήτηση τα στοιχεία του Πεκίνου για την ανάπτυξη

Κινέζοι οικονομολόγοι και πολίτες αμφιβάλλουν για το επίσημο αφήγημα

Kathimerini.gr

Οι κινεζικές αρχές «πανηγυρίζουν» για τους επίσημους ρυθμούς ανάπτυξης, η πραγματική οικονομία όμως κλυδωνίζεται και οι πολίτες αμφιβάλλουν για το επίσημο αφήγημα. Στο τέλος της εβδομάδας το Πεκίνο αναμένεται να ανακοινώσει ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περίπου 5% το 2024, πολλοί θεωρούν όμως ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Οικονομολόγοι, ακόμη και ανώτεροι αξιωματούχοι, αμφισβητούν εδώ και καιρό την ακρίβεια του ΑΕΠ της Κίνας, γράφουν οι Financial Times.

«Δεν ξέρω από πού υποτίθεται ότι προέρχεται αυτή η ανάπτυξη», λέει ο Χάο, ιδιοκτήτης εταιρείας εκτύπωσης και διαφήμισης στο Πεκίνo. «Οι αρχές μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. (…) Για εμένα, το 2024 ήταν η χειρότερη χρονιά στα 20 και πλέον χρόνια λειτουργίας».

Για τους περισσότερους Κινέζους, η εμπειρία και η καθημερινότητα δεν συνάδουν με τα ποσοστά ανάπτυξης.

Οι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς, από τον τραπεζικό τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τα εστιατόρια, λένε ότι οι τρέχουσες συνθήκες παραπέμπουν περισσότερο σε ύφεση. «Μιλούν για 5% ανάπτυξη χρόνο με τον χρόνο, αλλά οι πολίτες απλώς κερδίζουν αρκετά για να μη λιμοκτονήσουν», είπε ένας οδηγός της εταιρείας ιππασίας Didi στο Πεκίνο.

 

Ενας οικονομολόγος σε πανεπιστήμιο του Πεκίνου σημείωσε ότι πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι τα επίσημα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ ήταν συχνά ανακριβή κατά συν ή πλην δύο ποσοστιαίες μονάδες, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια η στρέβλωση είχε αυξηθεί. Επισήμανε τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος κυμαίνεται σε λιγότερο από 1% εδώ και μήνες, και την αύξηση της πραγματικής παραγωγής προϊόντων, η οποία ήταν αρνητική για περισσότερα από δύο χρόνια, ως ένδειξη ασθενούς ζήτησης. «Ανθρωποι της μεσαίας τάξης χάνουν τις δουλειές τους για πρώτη φορά εδώ και 45 χρόνια», τόνισε.

Η αμφισβήτηση των επίσημων οικονομικών δεδομένων και η συζήτηση για τις αρνητικές οικονομικές τάσεις γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο θέμα στην Κίνα. Ο Γκάο Σανγουέν, επικεφαλής οικονομολόγος της κρατικής εταιρείας SDIC Securities, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομία της Κίνας μπορεί να είχε αναπτυχθεί κατά μέσον όρο μόνο περίπου 2% τα τελευταία δύο έως τρία χρόνια. Η Wall Street Journal ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κινεζικές οικονομικές αρχές τον είχαν στοχοποιήσει μετά τις δηλώσεις του. Πολλοί ξένοι οικονομολόγοι αμφισβητούν επίσης τα επίσημα στοιχεία. Αναλυτές της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Rhodium Group ανέφεραν ότι η ανάπτυξη πέρυσι ήταν πιθανώς περίπου το ήμισυ του επίσημου στόχου, ή 2,4%-2,8%. Η κατάρρευση του κλάδου ακινήτων της Κίνας είχε «παραμερίσει» τις επενδύσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και την κατανάλωση, δύο σημαντικούς παράγοντες ανάπτυξης, το 2024, οδηγώντας το Πεκίνο να ανακοινώσει μια σειρά επειγόντων μέτρων τόνωσης.

Τα επίσημα στοιχεία της Κίνας πιθανώς υπερέβαλαν ως προς την κατανάλωση των νοικοκυριών και της κυβέρνησης, καθώς και τις επενδύσεις. Ενας τραπεζικός υπάλληλος στην κεντρική επαρχία Aνούι είπε ότι η αξία του χαρτοφυλακίου των εκκρεμών δανείων που διαχειριζόταν είχε μειωθεί κατά 20% το 2024. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι στην πλούσια γειτονική επαρχία Ζεζιάνγκ διαπίστωσε ότι το εργοστάσιο ενός πελάτη, το οποίο ένα χρόνο νωρίτερα απασχολούσε 1.700 άτομα, τώρα είχε 1.100. «Περισσότεροι άνθρωποι αποπληρώνουν τα δάνειά τους προκαταβολικά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θεωρούν «πιο αποδοτικό να μειώσουν το χρέος παρά να επενδύσουν».

Ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν επίσης περικόψει τις δικές τους «περιττές» δαπάνες, όπως το φαγητό σε εστιατόρια.

Για πολλές οικογένειες, οι διακοπές του νέου έτους αυτόν τον μήνα μπορεί να φέρουν τουλάχιστον μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, καθώς οι συγγενείς επανενώνονται στις πόλεις τους, φέρνοντας δώρα και κόκκινους φακέλους γεμάτους με χρήματα. Αλλά όχι για τον Χάο, του οποίου η εταιρεία εκτύπωσης και διαφήμισης υπέστη μείωση εσόδων κατά 40% πέρυσι. Σκοπεύει να παραλείψει τις φετινές γιορτές στη γενέτειρά του, στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ. «Στην ηλικία μου, το να επιστρέψω σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσω κόκκινους φακέλους στη νεότερη γενιά και απλώς δεν έχω τα χρήματα για να το κάνω αυτό», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση