ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Απαγορεύτηκε προσωρινά η πληρωμή εγγυητικών

Παρατείνεται η απόφαση μέχρι να δικαστεί το θέμα

Ανεξάρτητα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για την προσωρινή απαγόρευση της πληρωμής των δύο εγγυητικών για το έργο του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρείται δεσμευτική, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πηγές με γνώση του θέματος.

Όλες οι σχετικές αποφάσεις, αναφέρουν οι πηγές, τυγχάνουν χειρισμού από τη Νομική Υπηρεσία.

Την Πέμπτη, 16/1/2025 το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε ότι απαγορεύει προσωρινά την πληρωμή και των δύο εγγυητικών επιστολών μέχρι να εκδικαστεί το θέμα.

Όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές, ανεξάρτητα με τη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για την προσωρινή απαγόρευση της πληρωμής των 2 εγγυητικών (Προκαταβολής και Πίστης Εκτέλεσης του Έργου Μελέτη και Κατασκευή Αυτοκινητοδρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς), η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δεσμευτική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου για εκταμίευση της Εγγυητικής Προκαταβολής και την υπό εκδίκαση για εκταμίευση της Εγγυητικής Πίστης Εκτέλεσης.

Την 25/11/2024 το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου απέρριψε το αίτημα της εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών και Ενεργειακών Έργων, για την απαγόρευση της ρευστοποίησης από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας του ποσού της εγγυητικής που αφορούσε την προκαταβολή του έργου.

Το Δικαστήριο απέρριψε επίσης το αίτημα της ΙΝΤΡΑΚΑΤ με το οποίο ζητούσε να εμποδίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία από το να εισέρχεται στο χώρο του εργοταξίου και την απαγόρευση συνέχισης και ολοκλήρωσης των εργασιών του έργου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα εξέδωσε ενδιάμεσο διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την εξαργύρωση της Εγγυητικής Πιστής Εκτέλεσης μέχρι την τελική εκδίκαση της απαίτησης της ΙΝΤΡΑΚΑΤ που θα ακολουθήσει ενώπιον των Κυπριακών Δικαστηρίων.

Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε μέσω άλλης διαδικασίας, μονομερές διάταγμα ώστε η εταιρεία να μην απομακρύνει εξοπλισμό από το εργοτάξιο.

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, είχε ζητήσει ταυτόχρονα σχεδόν, ενδιάμεσο διάταγμα από Δικαστήριο στην Ελλάδα με το οποίο να απαγορεύεται η εξαργύρωση των εγγυητικών Προκαταβολής και Πιστής Εκτέλεσης.

Τι αναφέρει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Από την άλλη, πλήρη δικαίωση πέτυχε στην Ελληνική Δικαιοσύνη ο Όμιλος AKTOR (πρώην Intrakat) στα ασφαλιστικά μέτρα που είχε υποβάλλει κατά της αίτησης κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών του συμβολαίου κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς δικαστήριο στην Αθήνα έκρινε ότι η καταγγελία του συμβολαίου από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων υπήρξε παράνομη και καταχρηστική και απαγόρεψε την κατάπτωση έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση. Πρόκειται για την πέμπτη φορά που ο Όμιλος δικαιώνεται είτε στην Ελληνική είτε στην Κυπριακή Δικαιοσύνη σε υπόθεση σχετική με το επίμαχο έργο. Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε τις προηγούμενες ημέρες ότι «η καταγγελία της σύμβασης έργου από την Κυπριακή Δημοκρατία αντιβαίνει στις αρχές της καλής πίστης και στα χρηστά συναλλακτικά ήθη», επισημαίνοντας ότι «η αίτηση κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών συνιστά […] καταχρηστική άσκηση δικαιώματος που υπερβαίνει προφανώς τα όρια που θέτει η καλή πίστη», αναγνωρίζοντας ότι «η καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου» οφειλόταν «σε προσκόμματα που δημιουργήθηκαν από συμπεριφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως στο ζήτημα της υποτιθέμενης ακαταλληλότητας των υλικών εκσκαφής.

Το δικαστήριο δικαίωσε πλήρως την αίτηση της εταιρείας, καθώς αναγνώρισε ότι το Κυπριακό κράτος κακώς προχώρησε σε καταγγελία του έργου, την οποία έκρινε ουσιαστικά άκυρη. Και αποδέχθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε απάντησε πειστικά για το θέμα της ακαταλληλότητας των υλικών που είχε εγείρει το Τμήμα Δημοσίων Έργων, τονίζοντας ότι αυτό αποτέλεσε ζήτημα κομβικής σημασίας για την ομαλή εκτέλεση του έργου, το οποίο δεν επιλύθηκε ποτέ από τις αρμόδιες αρχές, υποστηρίζοντας, έτσι, πλήρως την θέση του Ομίλου AKTOR ότι για τις καθυστερήσεις υπεύθυνο ήταν το κυπριακό κράτος και όχι ο κατασκευαστής, ο οποίος δεν είχε κανένα όφελος από αυτές. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι το δικαστήριο δέχθηκε την αρμοδιότητα της ελληνικής δικαιοσύνης στην υπόθεση. Έτσι, με βάση την απόφαση και έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση, το κυπριακό κράτος δεν μπορεί να ζητήσει την είσπραξη των εγγυητικών επιστολών του έργου και βρίσκεται εκτεθειμένο εξ αιτίας της απόφασής του να τερματίσει το συμβόλαιο του έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση