ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι τέσσερις λοιμώξεις που δοκιμάζουν τις αντοχές των νοσηλευτηρίων

Στην εξίσωση των λοιμώξεων και ο HMPV

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο «κόκκινο» παραμένει η κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια λόγω της έξαρσης που καταγράφουν οι εποχικές λοιμώξεις, την ώρα που η Κύπρος μετρά 12 θανάτους, ο ΟΚΥπΥ πραγματοποιεί τακτικές αναδιαρθρώσεις για διασφάλιση επιπλέον κλινών.

Μιλώντας στην «Κ» ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη, καθώς είναι ένα φαινόμενο που αναμενόταν, ενώ η προσέλευση στα ΤΑΕΠ φαίνεται να είναι ελαφρώς μειωμένη, κάτι που ευνόησε και η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών.

Σήμερα στις μονάδες εντατικής παρακολούθησης, παγκύπρια νοσηλεύονται εννέα άτομα, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, ηλικίας 35-39. Από πλευράς Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ανακοίνωσε την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών εφημερίας από Προσωπικούς Ιατρούς, κατά επιπλέον δύο ώρες, με το νέο ωράριο να ισχύει κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις Δημόσιες Αργίες, από τις 10:00 έως 18:00.

Στο μεταξύ σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, αύξηση των εφημερευόντων προσωπικών ιατρών, έτσι κόσμος ο οποίος δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί, να μπορεί να δέχεται ιατρικές υπηρεσίες είτε από τους προσωπικούς γιατρούς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είτε από τους εφημερεύοντες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ ο κ. Δαμιανός απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφορά της μάσκας.

Γρίπη Α/Β, RSV, COVID-19 ενώ στην εξίσωση προστίθεται και ο HMPV

Και ενώ οι γνώστες λοιμώξεις βρίσκονται σε έξαρση, ο μεταπνευμονοϊός (HMPV) έκανε την εμφάνιση του και σαρώνει την χώρα της Κίνας, εν μέσω παγκόσμιας έξαρσης των λοιμώξεων, με τους επιστήμονες όμως να καθησυχάζουν.

Ο Πνευμονολόγος Δρ. Χάρης Αρμεύτης ανέφερε στην «Κ» ότι πρόκειται για ιό που είναι γνωστός από το 2000 και δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού αυτή την ώρα. Όπως εξήγησε ο ιός προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα ή τη γρίπη, όπως βήχας, ρινική καταρροή, συμφόρηση και δύσπνοια, συμπτώματα τα όποια οι ασθενείς τα ξεπερνούν σε λίγες μέρες.

Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε, μετά και την πανδημία του COVID, φαίνεται πως οι Κυβερνήσεις έχουν αλλάξει την προσέγγιση τους στις υγειονομικές απειλές, είναι πλέον πιο συνειδητοποιημένες, γιατί άλλωστε βλέπουμε και στην Κίνα, να υπάρχει μια εγρήγορση.

Ο Δρ Αρμεύτης, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια για τον HMPV, ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή σαν το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη. Συνέστησε προσοχή, καθώς διαφορετικά θα νοσήσει ένα υγειές άτομο και διαφορετικά ένας ηλικιωμένος ή άτομο με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος ή χρόνιες πνευμονολογικές παθήσεις.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Τα κρούσματα του HMPV αυξάνονται σε χώρες όπως η Αγγλία, η οποία είχε θετικό ποσοστό εξετάσεων 4,53% στα τέλη Δεκεμβρίου, από 2,29% ένα μήνα νωρίτερα, ένδειξη ότι ο ιός εξαπλώνεται, ενώ έχει εντοπιστεί και στην Ευρώπη.

Τα κρούσματα της γρίπης, του COVID-19 και του RSV αυξάνονται επίσης στην Ευρώπη, σε μια εξέλιξη που ορισμένοι ειδικοί έχουν αποκαλέσει «τετραδημία».

Συστάσεις από Υπουργείο Υγείας

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο υπενθυμίζει στο κοινό τα ατομικά μέτρα προστασίας, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος λοίμωξης από αναπνευστικούς ιούς.

Υπενθυμίζει στο κοινό να πλένει τακτικά και σχολαστικά τα χέρια με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα, ενώ συστήνει να αποφεύγει να αγγίζει το πρόσωπο και συγκεκριμένα τα μάτια, τη μύτη και το στόμα (πύλες εισόδου των ιών στον οργανισμό) στις περιπτώσεις που δεν έχει πλύνει προηγουμένως τα χέρια του.

Σημειώνει πως πρέπει να περιορίσει τις επαφές του όσο είναι δυνατό, με άτομα που ήδη νοσούν και έχουν συμπτώματα, ειδικά εάν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες.

Εξάλλου, τονίζει ότι εάν κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (έντονος βήχας, πυρετός, ρινική καταρροή), πρέπει να αυτοπεριοριστεί και παραμείνει στο σπίτι, για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από την υποχώρηση τους.

Συστήνει, επίσης, να καλύπτεται το στόμα και η μύτη με χαρτομάντιλο ή με την εσωτερική περιοχή του αγκώνα, η χρήση μάσκας σε περίπτωση που υπάρχουν συνθήκες συγχρωτισμού, ενώ υπενθυμίζει το κοινό να συμβουλευτεί τον προσωπικό του ιατρό ή τις Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικών Ιατρών σε περίπτωση συμπτωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κύπρος  |  Υγεία  |  RSV  |  COVID  |  ΟΚΥπΥ  |  HMPV
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση