ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εμβόλια «επόμενης γενιάς» κατά μεταλλάξεων

Συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών για την παρασκευή σκευασμάτων, τα οποία θα είναι αποτελεσματικά έναντι νέων στελεχών

Kathimerini.gr

Υπό τον φόβο των μεταλλάξεων ζει η παγκόσμια κοινότητα, αλλά ήδη οι φαρμακευτικές εταιρείες ενισχύουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να δώσουν λύση και σε αυτό το πρόβλημα. Η AstraZeneca, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι ήδη προχωρεί στην παρασκευή ενός εμβολίου «επόμενης γενιάς» κατά της COVID-19, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό και έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, στόχο που ευελπιστεί ότι θα πετύχει μέχρι το φθινόπωρο. Δεν είναι, όμως, αυτή η μόνη προσπάθεια χαλιναγώγησης των μεταλλάξεων. Η φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline υπέγραψε την Τετάρτη συμφωνία, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με τη γερμανική CureVac προκειμένου να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο που θα προστατεύει και έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών τα οποία πιθανώς να εμφανιστούν μελλοντικά. Τα εμβόλια mRNA (Pfizer/BioNTech, Moderna) μπορεί να επικαιροποιηθούν σε λίγες εβδομάδες εφόσον χρειαστεί.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι και μία άλλη εξέλιξη σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης. Ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από περίπου εννιά εκατομμύρια ανθρώπους στη Βρετανία, οι οποίοι έλαβαν την πρώτη δόση, υποδεικνύει ότι μειώνει σημαντικά τη μετάδοση του κορωνοϊού. Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ένα εμβόλιο μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του ιού και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, το συμπέρασμα «είναι απολύτως εκπληκτικό». Η έρευνα, η οποία ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί, εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έδειξε ότι η πρώτη δόση του εμβολίου προστατεύει τον εμβολιασμένο από τη λοίμωξη κατά 76% επί τρεις μήνες, ενώ επιβραδύνει σημαντικά τη μετάδοση του κορωνοϊού. Μετά τη δεύτερη εμβολιαστική δόση το επίπεδο προστασίας αγγίζει το 82%.

Παρά τα θετικά συμπεράσματα, το βράδυ της Τετάρτης, ο ελβετικός ελεγκτικός φορέας για τα φάρμακα, Swissmedic, αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως στο εμβόλιο της ΑstraZeneca, επικαλούμενος την έλλειψη σημαντικών στοιχείων για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, ιδιαίτερα στους πιο ηλικιωμένους. Την ίδια στιγμή, η Ανώτατη Επιτροπή Υγείας του Βελγίου αποφάσισε να μη χορηγήσει το συγκεκριμένο εμβόλιο σε άτομα άνω των 55 ετών, ακολουθώντας το παράδειγμα των Αυστρίας, Σουηδίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας. Ο Βέλγος υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντερμπρούκε, επισήμανε, εξάλλου, ότι επανεξετάζεται ο σχεδιασμός της εμβολιαστικής εκστρατείας λόγω της εξέλιξης.

Μία άλλη ευχάριστη είδηση προκύπτει από την ανάλυση της τράπεζας δεδομένων Uk BioBank σε δείγματα αίματος 20.000 Βρετανών. Όπως αποδείχθηκε, το 99% όσων προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, είχε στο αίμα του εξουδετερωτικά αντισώματα τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη και το 88% έξι μήνες μετά τη λοίμωξη. Όπως τονίζει ο Ρόρι Κόλινς, επικεφαλής της Uk Biobank και καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα συμπεράσματα της ανάλυσης δικαιώνουν την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για καθυστέρηση της χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου, εφόσον η πρώτη πυροδοτεί την ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη από κορωνοϊό.

Επιστήμονες του ΠΟΥ

Ιστορική, όμως, ήταν η χθεσινή ημέρα για την έρευνα της προέλευσης της πανδημίας. Το επιστημονικό κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που βρίσκεται στη Γουχάν της Κίνας, όπου εμφανίστηκε πριν από ένα χρόνο ο κορωνοϊός, επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Ιολογίας της πόλης, το οποίο αποτέλεσε επίκεντρο πληθώρας θεωριών συνωμοσίας, κάποιες από τις οποίες αναπαρήχθησαν τόσο από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ όσο και από τον τέως υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ο φονικός κορωνοϊός διέρρευσε από το εργαστήριο. Οι περισσότεροι επιστήμονες απορρίπτουν το ενδεχόμενο, αλλά έχουν, επανειλημμένως, καλέσει την κινεζική ηγεσία να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τα δείγματα κορωνοϊού που μελετούσαν οι ερευνητές. Παραμένει αμφίβολο αν το κλιμάκιο του ΠΟΥ έλαβε τις πληροφορίες για τις έρευνες που πραγματοποιούντο εκεί. Στόχος των επιστημόνων του διεθνούς Οργανισμού, άλλωστε, όπως είχαν δηλώσει οι ίδιοι, δεν ήταν η έρευνα του Ινστιτούτου αλλά η ανταλλαγή απόψεων με τους Κινέζους επιστήμονες που επί χρόνια ερευνούν τους κορωνοϊούς των νυχτερίδων.

Οι επιστήμονες του ΠΟΥ εξέφρασαν την επιθυμία να συναντηθούν με την ερευνήτρια Σι Ζενγκλί, που αποκαλείται από τους συναδέλφους της «Γυναίκα Νυχτερίδα» («Bat Woman») της Κίνας, εξαιτίας της τεράστιας εμπειρίας της στη συλλογή, γενετική αποκωδικοποίηση και καλλιέργεια κορωνοϊών από δείγματα νυχτερίδων από όλη τη χώρα. Η δρ Σι, άλλωστε, είχε πέρυσι ανακοινώσει ότι το πανδημικό στέλεχος ήταν παρόμοιο κατά 96% με ένα στέλεχος που είχε απομονώσει σε νυχτερίδες το 2013.

Τεστ αναπνοής για COVID-19

Ένα νέο τεστ αναπνοής χρησιμοποιείται στην Ολλανδία για τη γρήγορη διάγνωση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η συσκευή SpiroNose, της ολλανδικής Breathomix, που ήδη χρησιμοποιείται στο Αμστερνταμ, επιτρέπει τον ταχύτερο, αλλά και λιγότερο παρεμβατικό, εντοπισμό όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό. Το μόνο που έχει να κάνει ο εξεταζόμενος είναι να εκπνεύσει σε ένα στόμιο, όπως όταν υποβάλλεται σε αλκοτέστ, και εντός ενός λεπτού βγαίνει το αποτέλεσμα. Οι oλλανδικές αρχές μελέτησαν το σύστημα επί μήνες και διαπίστωσαν ότι είναι απόλυτα αξιόπιστο, όσον αφορά τα αρνητικά αποτελέσματα. Όσον αφορά τα θετικά, εκτός της καινοτόμου εξέτασης, ο εξεταζόμενος πρέπει να υποβληθεί και στο συμβατικό μοριακό τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι η λοίμωξη έχει προκληθεί από κορωνοϊό. Μία αδυναμία του νέου τεστ είναι ότι είναι ευαίσθητο και σε άλλα ίχνη της αναπνοής, όπως ο καπνός ή το αλκοόλ, που ίσως επηρεάσουν την αξιοπιστία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ