Λίγες ώρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία στη Γάζα, οι άνδρες της Χαμάς επέστρεψαν στους δρόμους της περιοχής. Οπλισμένοι με καλάσνικοφ και φορώντας στολές παραλλαγής, οι άνδρες της οργάνωσης προχώρησαν σε επίδειξη ισχύος, μια εξέλιξη την οποία απευχόταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς ο διακηρυγμένος στόχος του πολέμου μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 ήταν η πλήρης εξάλειψή της.
Τις εικόνες αυτές, αντιθέτως, ήθελε να προβάλει πάνω από όλα η Χαμάς, στη Γάζα, στη Δυτική Οχθη, στην περιοχή και στον κόσμο, για να αποδείξει ότι άντεξε το δεκαπεντάμηνο ισραηλινό σφυροκόπημα. «Η Γάζα με τον μεγάλο λαό της και την ακλόνητη θέλησή του θα συνέλθει για να ανοικοδομήσει» αυτά που οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν, δήλωσε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της, την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας με το Ισραήλ. Οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν «έως ότου η κατοχή ηττηθεί και ένα παλαιστινιακό κράτος ιδρυθεί με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα» και ενώ η Λωρίδα της Γάζας είναι σήμερα ρημαγμένη έπειτα από 15 και πλέον μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών.
Ανθρωπιστική βοήθεια
Πάνω από 630 ανθρωπιστικά φορτηγά εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός και από αυτά τα 300 κατευθύνθηκαν προς τον Βορρά, όπου ο ΟΗΕ κάνει λόγο για συνθήκες λιμού. Ενενήντα Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ήταν οι πρώτοι που απελευθερώθηκαν, στην πλειονότητά τους γυναίκες και έφηβοι, που είχαν συλληφθεί πρόσφατα.
Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στη Ράφα, μία ημέρα αφότου η εκεχειρία τέθηκε σε εφαρμογή. Η συμφωνία θεωρείται ιδιαίτερα εύθραυστη, κάτι που φάνηκε από τα πρώτα 24ωρα. Μασκοφόροι έποικοι στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή επιτέθηκαν χθες σε τρία παλαιστινιακά χωριά και πυρπόλησαν σπίτια και αυτοκίνητα. [A.P. Photo/Jehad Alshrafi]
Δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της Γάζας μετά τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Τουλάχιστον 46.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές στο πλαίσιο των αντιποίνων για την 7η Οκτωβρίου. Μία εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτό τον μήνα έδειξε ότι για να απομακρυνθούν περισσότεροι από 50 εκατ. τόνοι συντριμμιών που προκλήθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς πιθανόν να χρειαστούν 21 χρόνια, ενώ το κόστος θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. δολάρια.
Τα συντρίμμια θεωρείται ότι είναι μολυσμένα με αμίαντο αφού κάποιοι προσφυγικοί καταυλισμοί που επλήγησαν στη διάρκεια του πολέμου είναι γνωστό ότι κατασκευάστηκαν από αμίαντο. Επίσης, στα συντρίμμια πιθανόν να βρίσκονται ανθρώπινα λείψανα. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας εκτιμά πως 10.000 πτώματα αγνοούνται έχοντας καταπλακωθεί από συντρίμμια. Αξιωματούχος του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) δήλωσε ότι η ανάπτυξη στη Γάζα πήγε πίσω κατά 69 χρόνια εξαιτίας του πολέμου.
Απελευθέρωση
Η Εμιλι Νταμάρι, Βρετανοϊσραηλινή όμηρος, που ήταν μεταξύ των τριών που απελευθερώθηκαν προχθές, ανέφερε στην πρώτη της ανάρτηση στο Instagram ότι «επέστρεψε στην αγαπημένη της ζωή». Ευχαρίστησε τον Θεό, την οικογένειά της, τη σύντροφό της Ορελί και τους καλύτερους φίλους που υπάρχουν στον κόσμο». «Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ. Είμαι ο ευτυχέστερος άνθρωπος στον κόσμο». Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε ότι είναι βαθιά συγκινητικό να βλέπει κανείς φωτογραφίες της Εμιλι Νταμάρι να πέφτει στην αγκαλιά της μητέρας της.
Μεταξύ των Παλαιστινίων κρατουμένων που αναμένεται να απελευθερωθούν είναι ο 67χρονος Ναέλ Μπαργούτι, ο οποίος είναι φυλακισμένος εδώ και 44 χρόνια, περισσότερα από κάθε άλλο συμπατριώτη του. Φυλακίστηκε το 1978 για τη δολοφονία ενός Ισραηλινού οδηγού λεωφορείου, αφέθηκε ελεύθερος το 2011 σε προηγούμενη ανταλλαγή, αλλά συνελήφθη τρία χρόνια αργότερα και έκτοτε κρατείται.
Το Ισραήλ έχει εξαγγείλει ότι οι Παλαιστίνιοι που έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες Ισραηλινών θα πρέπει να απελαθούν οριστικά εάν απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας και δεν θα τους επιτραπεί να γυρίσουν στα σπίτια τους στη Δυτική Οχθη. Ο Μπαργούτι είναι ένας από τους 217 κρατούμενους στη λίστα του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης που προορίζεται για το εξωτερικό. Η σύζυγός του, Εμαν Νάφε, πρώην κρατούμενη και η ίδια επί μία δεκαετία με την κατηγορία ότι σχεδίαζε επίθεση αυτοκτονίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρνηθεί να βγει από τη φυλακή εάν υποχρεωθεί να φύγει σε άλλη χώρα. «Είμαι σίγουρη ότι θα αρνηθεί αυτήν την προοπτική», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Η εκεχειρία, πάντως, θεωρεί-ται ιδιαίτερα εύθραυστη, κάτι που φάνηκε από τα πρώτα 24ωρα εφαρμογής της. Μασκοφόροι έποικοι στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή επιτέθηκαν χθες σε τρία παλαιστινιακά χωριά, πυρπόλησαν σπίτια και αυτοκίνητα. Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «βίαιες λεηλασίες και σκληρές συγκρούσεις» χωρίς να αναφέρει πυρπολήσεις. Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν και παραδόθηκαν στην ισραηλινή αστυνομία.