Kathimerini.gr
Δεκαπέντε πολύ κρίσιμες ημέρες έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ίδια η χώρα, με πολλές άγνωστες παραμέτρους λόγω αφενός της απρόβλεπτης εξέλιξης της πανδημίας, αφετέρου της διαφορετικής αντίδρασης των πολιτών στο lockdown.
Τα δύο πρώτα 24ωρα καθολικής εφαρμογής του κλεισίματος της χώρας αποτυπώνουν την κόπωση των πολιτών, καθώς η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων είναι πολύ μικρότερη από τον περασμένο Μάρτιο. Δεν είναι μόνο το ένα εκατομμύριο sms που εστάλησαν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας Στέλιο Πέτσα, την Κυριακή μετά τις 9 το βράδυ. Είναι και η διά γυμνού οφθαλμού εικόνα στους δρόμους της πρωτεύουσας που, τη Δευτέρα, δεν θύμιζε σε τίποτα lockdown, αλλά μια ημέρα με περιορισμένη μεν, κανονική δε κίνηση στους δρόμους. Η ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για αυτό το θέμα αποτυπώθηκε τη Δευτέρα, στα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος έστειλε μήνυμα «τήρησης των μέτρων», τονίζοντας πως η διάρκεια του lockdown, που έχει προσδιοριστεί στις τρεις εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από τους πολίτες και την εφαρμογή των μέτρων. «Για άλλη μια φορά η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική, ώστε το lockdown να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε», είπε, καλώντας τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα. «Ας μην ψάχνουμε συνεχώς αφορμές για να τα παρακάμψουμε. Ας μείνουμε για λίγο μακριά από φίλους και συγγενείς για να μπορέσουμε τελικά να είμαστε πολύ περισσότερο μαζί», συμπλήρωσε.
Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση της καμπύλης είναι χωρίς υπερβολή κάτι που θα καθορίσει πολλά. Στο Μαξίμου θέλουν πάση θυσία τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει «συμμάζεμα» της πανδημίας, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει τα Χριστούγεννα η αγορά και να μην ξεφύγει η ύφεση. Χριστούγεννα με lockdown συνεπάγονται μια οικονομική καταστροφή που θα έχει αντίκτυπο για πολλούς μήνες το 2021.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει αυστηρούς ελέγχους ώστε να τηρηθούν τα μέτρα. «Οι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του lockdown θα είναι εντατικοί και εκτροπές από την τήρηση των μέτρων δεν θα γίνονται ανεκτές», είπε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας πως οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου «είχαν και χαρακτήρα ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα μέτρα», λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως η επιείκεια δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, διοργανώθηκαν ακόμα και μυστικά πάρτι, όπως αυτό σε ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού, κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία το επόμενο διάστημα κάνοντας συνεχείς ελέγχους.
«Η Ελλάδα στην πλευρά των νικητών»
Στη σκιά της αισιόδοξης είδησης πως το εμβόλιο της Pfizer είχε 90% επιτυχία στο τρίτο στάδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον δημοσιογράφο Τζον Ντεφτέριος σε συνέντευξη που προβλήθηκε στο 5ο EU – Arab World Summit, δήλωσε πως η Ελλάδα θα είναι στους κερδισμένους από τις ανακατατάξεις που θα προκαλέσει η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία. «Είμαι σίγουρος πως η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότατη μόλις έχουμε το εμβόλιο. Στην Ελλάδα οι αποταμιεύσεις αυξάνονται, που σημαίνει πως ο κόσμος θα θέλει να προβεί σε δαπάνες όταν η πανδημία τελειώσει. Και οι επιχειρήσεις θα θέλουν να επενδύσουν. Και οι έξυπνες επιχειρήσεις ήδη επενδύουν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια αποδεδειγμένα ασφαλής χώρα, που βρίσκεται «στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», με σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και διαθέτει μια κυβέρνηση η οποία είναι «υπέρμαχος της επιχειρηματικότητας και προσανατολίζεται στις μεταρρυθμίσεις». Οι επενδυτές «γνωρίζουν τις ευκαιρίες στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει νικητές και κάποιους που θα χάσουν. Είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό. Και είμαι σίγουρος πως η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών».