Kathimerini.gr
Ενώ τα αίτια της συντριβής του ουκρανικού Boeing στην Τεχεράνη παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα επισήμως, Ιράν και ΗΠΑ αναπτύσσουν τις δικές τους θεωρίες για το τι προκάλεσε την αεροπορική τραγωδία την Τετάρτη, με 176 θύματα.
Το απόγευμα της Πέμπτης αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους ασφαλείας των ΗΠΑ, μετέδωσαν ότι το σενάριο της κατάρριψης του αεροσκάφους από ακούσιο πλήγμα ιρανικού πυραύλου φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό.
Οπως τονιζόταν, η εν λόγω θεωρία στηρίζεται στην ανάλυση δεδομένων από δορυφόρους και ραντάρ, καθώς και από ηλεκτρονικά δεδομένα που συνέλεξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Το ενδεχόμενο της κατάρριψης, μάλιστα, δεν απέκλεισε, αλλά μάλλον υποστήριξε, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας πως η φονική συντριβή ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα. «Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει λάθος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, σημειώνοντας πως πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, εκτιμούν ότι το αεροσκάγος, «καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε τη διενέργεια «πλήρους, αξιόπιστης και διαφανούς έρευνας» για την τραγωδία. Οταν ρωτήθηκε σχετικά με αναφορές για τα αίτια της συντριβής, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στρίτ απάντησε: «Δεν θα κάνω υποθέσεις επ΄αυτού, όμως αναφορές που βλέπουμε είναι πολύ ανησυχητικές».
Τεχεράνη: Καμία λογική στο σενάριο της κατάρριψης
Οι αμερικανικοί ισχυρισμοί προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ιρανικών αρχών, που υπογράμμισαν πως η «φημολογία» περί πυραυλικού πλήγματος «δεν έχει καμία λογική».
«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργειο Μεταφορών του Ιράν. «Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική», προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν.
Αναφορικά με τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία βρέθηκαν χθες, ο Αμπεντζαντέχ τόνισε ότι «το Ιράν και η Ουκρανία έχουν τα μέσα» για να διαβάσουν τα δεδομένα που περιέχονται σ' αυτά. Αν χρειαστεί όμως να χρησιμοποιηθούν πιο εξειδικειμένα μέσα για την ανάλυση των πληροφοριών αυτών, «μπορούμε να το κάνουμε στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες», διαβεβαίωσε. Την Τετάρτη, το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι το Ιράν δεν θα δώσει τα μαύρα κουτιά στις ΗΠΑ, επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού.
Με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, το Ιράν έχει την αρμοδιότητα να διεξάγει την έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους, λίγο μετά την απογείωσή του.