ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι ζήτησε ο Ρούτε από την Αθήνα

Εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων F-16 από Ελληνες

Kathimerini.gr

Το αίτημα εκπαίδευσης χειριστών και μηχανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 από Ελληνες πιλότους επανέφερε κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

Στην πρώτη επίσκεψή του στη χώρα μας με την ιδιότητα του γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο κ. Ρούτε εξήρε τη σημαντική βοήθεια που έχει παραχωρήσει η Ελλάδα στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά και επισήμανε την ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία ασφαλείας που υπογράφηκε περίπου πριν από έναν μήνα και προβλέπει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16 από Ελληνες χειριστές.

Ο πρωθυπουργός ανέπτυξε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ την πρόταση που έχει ετοιμάσει με τον Ντόναλντ Τουσκ για την κοινή ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα

Ο κ. Ρούτε έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ κατά την παραμονή του στην Αθήνα συναντήθηκε και με τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια. Κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον πρωθυπουργό, ο κ. Ρούτε σημείωσε ότι πρόσφατα (το κείμενο υπεγράφη από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 17 Οκτωβρίου) υπεγράφη «μια διμερής συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία και καλωσορίζω ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων και τεχνικών σε F-16, κάτι που θα ενισχύσει τα χέρια τους σ’ αυτόν τον βάναυσο πόλεμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι Αθήνα και Κίεβο είχαν συζητήσει για την ανάγκη εκπαίδευσης των Ουκρανών, αρκετούς μήνες πριν από την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας τον περασμένο Οκτώβριο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη στάση ήταν συμβιβασμός του αρχικού αιτήματος που περιλάμβανε και παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, την οποία η Αθήνα απέρριψε για ευνόητους λόγους, δηλαδή τις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες.

Στο τετ α τετ που είχαν οι κ. Μητσοτάκης και Ρούτε επικράτησε, όπως ήταν λογικό, η Ουκρανία, ειδικά υπό τις τρέχουσες εξελίξεις επιδείνωσης των συνθηκών στο μέτωπο, αλλά και την ατμόσφαιρα πιθανών ραγδαίων αλλαγών από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα τον ερχόμενο Ιανουάριο και έπειτα. Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ την πρόταση που έχει ετοιμάσει και με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ για την κοινή ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα, που μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός ομογενοποιημένου συστήματος αντιμετώπισης των απειλών από τον αέρα.

 

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο στόχος της ενίσχυσης της συλλογικής άμυνας «προϋποθέτει ισχυρή αμυντική βιομηχανία, σημαντικές επενδύσεις» και επί τούτου έθιξε και το ζήτημα της πιο λειτουργικής σχέσης ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επενδύει άνω του 3% του ΑΕΠ στην άμυνα, γεγονός που, άλλωστε, αναγνώρισε και ο κ. Ρούτε. Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τις στρεβλώσεις της Ε.Ε. στο ζήτημα των αμυντικών επενδύσεων υπενθυμίζοντας τις προτάσεις που έχει καταθέσει «ειδικά για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου, ιδιαίτερα για εκείνες τις χώρες που θέλουν να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα αυτόν, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να θωρακιστούν πιο αποτελεσματικά».

Ο κ. Ρούτε κατά τις δηλώσεις του αναφέρθηκε στη σημασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τις πολλαπλές ασκήσεις που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα τους σε όλα τα απαιτητικά πεδία. Ο κ. Ρούτε μίλησε, επίσης, για την υπόσχεση του ΝΑΤΟ για 40 δισ. περαιτέρω βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε το Κίεβο να έλθει πιο κοντά στη Συμμαχία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση