ΑΜΠΕ
Υποχρεωτική απομόνωση των πολιτών ηλικίας άνω των 70 ετών στο σπίτι τους για περίοδο τεσσάρων μηνών ακόμα και αν δεν έχουν συμπτώματα, προβλέπει μεταξύ άλλων ο «πολεμικός» σχεδιασμός της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως επιβεβαίωσε το πρωί της Κυριακής μιλώντας στο Sky News ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.
Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί εντός των επόμενων 20 ημερών.
Τα υπόλοιπα μέτρα που θα προωθήσει με έκτακτο νομοσχέδιο η κυβέρνηση εντός της εβδομάδας είχε γίνει γνωστό από την Παρασκευή ότι περιλαμβάνουν την απαγόρευση μαζικών συναθροίσεων, την άδεια στην αστυνομία να συλλαμβάνει άτομα που πιστεύεται ότι είναι φορείς του κορωνοϊού που δε συμμορφώνονται προς τις οδηγίες απομόνωσης και εντολή να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία μέχρι νεωτέρας.
Τη νύχτα του Σαββάτου αποκαλύφθηκαν περαιτέρω μέτρα με ορίζοντα εφαρμογής τις επόμενες εβδομάδες.
Συγκεκριμένα, στρατιώτες θα αναπτυχθούν για τη φύλαξη νοσοκομείων και σουπερμάρκετ, όπου το Σάββατο εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού από ανήσυχους καταναλωτές, χιλιάδες κλίνες ιδιωτικών νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση της πίεσης επί του δημοσίου συστήματος υγείας NHS, όλα τα μέλη ενός νοικοκυριού θα καλούνται να μένουν σε απομόνωση εφόσον υπάρξει ένα κρούσμα του ιού ανάμεσά τους, η αστυνομία σχεδιάζει να σταματήσει να ασχολείται με αδικήματα πλην εκείνων που αφορούν απώλεια ζωής, ώστε να μπορέσει να συνδράμει τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ εταιρείες όπως η Rolls Royce θα κληθούν να μετατρέψουν τις γραμμές παραγωγής τους ώστε να κατασκευάζουν πλέον αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, δηλαδή αναπνευστήρες.
Ο κ. Χάνκοκ είπε ότι η χώρα έχει περίπου 5.000 αναπνευστήρες και ότι όσοι καινούργιοι και αν κατασκευαστούν θα φανούν χρήσιμοι.
Οι αποφάσεις αυτές από την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα της κυβέρνησης για Έκτακτες Καταστάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον εντός της ημέρας.
Η αυστηροποίηση των μέτρων συνιστά αναστροφή πολιτικής από την κυβέρνηση και τους επιστημονικούς συμβούλους της, επισημαίνουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τζόνσον είχε δηλώσει ότι μέτρα όπως η απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων δεν έχει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα.
Σύμφωνα με τους Sunday Times, η αλλαγή στη στρατηγική υπαγορεύθηκε από τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διήμερο σε σχέση με το επιδημιολογικό μοντέλο που ακολουθείται. Το απόγευμα του Σαββάτου ανακοινώθηκε ότι τα συνολικά κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν φτάσει τα 1.140, με 21 νεκρούς.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, επιμένει ότι από την αρχή είχε προϊδεάσει για σταδιακή αυστηροποίηση των μέτρων.
Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη πολιτικών θεμάτων του καναλιού ITV Ρόμπερτ Πέστον, που πρώτος αποκάλυψε τα σχεδιαζόμενα μέτρα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υποχρεωτική απομόνωση των ηλικιωμένων ώστε να βοηθήσει το NHS να αντεπεξέλθει στην επιδημία.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι οικογενειακοί γιατροί θα δίνουν συμβουλές μέσω βιντεοσύνδεσης στο Ίντερνετ στους απομονωμένους ασθενείς, ότι θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης και στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ δεν αποκλείεται και η καραντίνα πόλεων ή περιοχών πόλεων.
Την ίδια ώρα, 245 επιστήμονες από κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Βρετανίας, εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση την ανησυχία τους για την καθυστέρηση στην υιοθέτηση μέτρων «κοινωνικής απομόνωσης» και την προσήλωση στην προσπάθεια οικοδόμησης της λεγόμενης «αγελαίας ανοσίας» που με τρόπο ριψοκίνδυνο βασίζεται στην προσπάθεια ελεγχόμενης προσβολής από το ιό μεγάλου τμήματος του πληθυσμού.
Εν τω μεταξύ, για λόγους προληπτικούς η βασίλισσα Ελισάβετ αναχώρησε εκτάκτως από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ για το πιο απομονωμένο Κάστρο του Ουίνδσορ. Η μονάρχης, που σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνει τα 94 έτη, έχει ακυρώσει εκδηλώσεις στις οποίες επρόκειτο να παραστεί την ερχόμενη εβδομάδα σε Τσέσιρ και Λονδίνο.
Τέλος, δημοσκόπηση για τους Sunday Times δείχνει ότι το 52% του βρετανικού πληθυσμού πιστεύει πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το 47% έναντι ποσοστού 39% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει λάβει περισσότερα μέτρα, αν και το 63% δηλώνει ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το 63% στηρίζει την επιβολή ποσοτικών ορίων στις αγορές τροφίμων και το 58% θα στήριζε την απαγόρευση όλων των διεθνών πτήσεων προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το 83% θέλει την εξέταση οποιουδήποτε έρχεται στη χώρα από το εξωτερικό και το 76% υποστηρίζει την ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων, κάτι που θα ισχύσει εντός της επόμενης εβδομάδας.