ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές εν αναμονή του αποτελέσματος στις ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, τα νομίσματα, τα ομόλογα και γενικότερα οι τίτλοι των αναδυόμενων οικονομιών κατέγραψαν τη χειρότερη πορεία ενός και πλέον μηνός

Kathimerini.gr

Η αύξηση του χρέους των αναδυόμενων οικονομιών όπως και οι γεωπολιτικές εντάσεις που τις απειλούν είναι ήδη αρκετά ισχυρές αιτίες ανησυχίας τόσο για τις ίδιες τις αναδυόμενες αγορές όσο και για τους επενδυτές. Οι δύο αυτοί παράγοντες, όμως, ωχριούν μπροστά στην ανησυχία για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ισχυρή ένδειξη αυτής της νευρικότητας ήταν η μεγάλη αστάθεια που γνώρισαν οι μετοχές εταιρειών των αναδυόμενων αγορών στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας που ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο.

Τα νομίσματα, τα ομόλογα και γενικότερα οι τίτλοι των αναδυόμενων αγορών κατέγραψαν τη χειρότερη πορεία ενός και πλέον μηνός. Αιτία ο φόβος της αστάθειας που μπορεί να συνεπάγεται για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ένα οριακό αποτέλεσμα και προπαντός η αμφισβήτησή του στα εκλογικά δικαστήρια των ΗΠΑ. Μια τέτοια εξέλιξη σε συνδυασμό με την ανησυχία για το ήδη αρνητικό περιβάλλον που διαμορφώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει εντείνει την ανησυχία στις αναδυόμενες αγορές. Αυτήν την εβδομάδα κι ενώ θα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία και θα καταμετρούνται οι ψήφοι στις ΗΠΑ, το βλέμμα των επενδυτών θα είναι στραμμένο στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών καθώς θα αναζητούν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις τους. Η αμερικανική Federal Reserve αναμένεται να μην προχωρήσει σε καμία νέα κίνηση τόνωσης της οικονομίας, καθώς θα είναι ακόμη ρευστό το πολιτικό τοπίο αλλά και άγνωστη η διάδοχη κατάσταση στις ΗΠΑ.

Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών Ασίας και Ευρώπης, όπως της Μαλαισίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, αναμένεται, αντιθέτως, να λάβουν αποφάσεις για τη νομισματική τους πολιτική. Η Τράπεζα της Μαλαισίας που συνεδριάζει σήμερα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου προϊδεάζουν για στάση αναμονής. Δεδομένου, όμως, ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και η πανδημία έχει εξαναγκάσει τη χώρα να επιβάλει περιορισμό των μετακινήσεων, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποφασιστεί μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες της Πολωνίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας δεν αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις για περαιτέρω μέτρα στήριξης των οικονομιών τους στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς, οι ιθύνοντες στις δύο κεντρικές τράπεζες μάλλον θα τηρήσουν στάση αναμονής και δεν θα αλλάξουν πολιτική μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε αναμένεται η αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΚΤ.

Η Τράπεζα της Ρωσίας οδεύει προς αύξηση των επιτοκίων για να στηρίξει το ρούβλι που την περασμένη εβδομάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Μάρτιο και έχει υποχωρήσει στα 80 ρούβλια προς ένα δολάριο. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία αναμένεται να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις για τη στήριξη της τουρκικής λίρας που από την αρχή του έτους έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία της να κυμαίνεται πλέον στις 8,43 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Δεδομένων, πάντως, των πολιτικών πιέσεων που εξακολουθεί να υφίσταται, αναμένεται πως θα προσπαθήσει να περιορίσει τη ρευστότητα με έμμεσα μέτρα και να αποφύγει για μία ακόμη φορά την αύξηση των επιτοκίων. Σήμερα αναμένεται τέλος να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης που είχε η Τράπεζα της Βραζιλίας τον Οκτώβριο. Τα πρακτικά θα δώσουν στους επενδυτές στοιχεία για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζες και ενδεχομένως να καταστήσουν σαφές για ποιο λόγο έχει αφήσει η κεντρική τράπεζα ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X