ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφ.Πολιτισμού: Σημαντικές οι δράσεις για διατήρηση παραδοσιακών τεχνών

Ανέφερε ότι οι γυναίκες του Ομόδους, οι περίφημες πιπιλλάρενες, παρήγαγαν έργα ανώτερης αισθητικής και ποιότητας που ήταν άμεσα ενταγμένα στη ζωή της κοινότητας

ΚΥΠΕ

Σε μια εποχή που η συνέχιση των παραδοσιακών τεχνών αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, η ανάληψη δράσεων για τη μελέτη, διατήρηση και προώθησή τους καθίσταται καίρια και σημαντική, ανέφερε η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου σε χαιρετισμό, την Δευτέρα, σε εκδήλωση για την έκδοση του βιβλίου της Τζούλιας Αστραίου Χριστοφόρου «Η Πιπίλλα του Ομόδους».

Η Υφυπουργός είπε ότι η πιπίλλα, ένα από τα χαρακτηριστικότερα είδη παραδοσιακών δαντέλων της Κύπρου, συνιστά πολιτιστική έκφραση άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινότητα του Ομόδους και τους ανθρώπους της.

"Στην λεπτεπίλεπτη, αριστοτεχνικά κατασκευασμένη με το βελόνι μορφή της, διακρίνει κανείς απόηχους της κοινωνίας, της οικονομίας και της αισθητικής μιας εποχής, κατά την οποία τα έργα των χεριών πρωταγωνιστούσαν στις ζωές των ανθρώπων", ανέφερε.

Ανέφερε ότι οι γυναίκες του Ομόδους, οι περίφημες πιπιλλάρενες, παρήγαγαν έργα ανώτερης αισθητικής και ποιότητας που ήταν άμεσα ενταγμένα στη ζωή της κοινότητας καθώς στόλιζαν την κατοικία, αποτελούσαν είδη προίκας, εμπλούτιζαν την ενδυμασία, και ακόμη προσφέρονταν ως θρησκευτικά αφιερώματα.

Στο χαιρετισμό της η Υφυπουργός είπε ότι η δημιουργία του Κέντρου Διατήρησης της Ομοδίτικης Δαντέλας το 2005, από το Κοινοτικό Συμβούλιο και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Ομόδους, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και η εγγραφή της Πιπίλλας στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2015, αποτέλεσαν σημαντικά βήματα για τη διατήρηση και ανάδειξη της δαντέλας του Ομόδους.

"Το βιβλίο της κας Αστραίου, καρπός πολύχρονης έρευνας, που συνδυάζει την επιτόπια καταγραφή με την αρχειακή και βιβλιογραφική τεκμηρίωση, φωτίζει με τρόπο πολύπλευρο και παραστατικό την ιστορία, την τεχνική, τη μορφή και την κοινωνική χρήση της δαντέλας, αναδεικνύοντας μάλιστα τις σχέσεις της με άλλα, συγγενικά είδη της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης", ανέφερε.

Η κ. Κασσιανίδου πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα σημαντική συμβολή της έκδοσης αποτελεί η καταγραφή των μαρτυριών των ίδιων των πιπιλλάρενων, οι οποίες με αφοσίωση κρατούν ακόμα ζωντανή την τέχνη της Ομοδίτικης δαντέλας.

Διαβεβαίωσε ότι με γνώμονα την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για την προστασία, προβολή και ορθή αξιοποίηση αυτής της κληρονομιάς, το Υφυπουργείο στηρίζει έμπρακτα τους φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ενθαρρύνει την καταγραφή και προβολή των ζωντανών παραδόσεων του νησιού μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X