ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το τελευταίο «αντίο» στη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία της

Kathimerini.gr

Το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, η οποία υπήρξε η μακροβιότερη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Φίλοι και συνεργάτες, παλιοί φοιτητές της και καθηγητές από την ΑΣΚΤ, εκπρόσωποι του πολιτιστικού και του πολιτικού κόσμου βρέθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο για να πουν το τελευταίο «αντίο».

Εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο προεδρος του ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης Απόστολος Μπότσος, η διευθύντρια συλλόγων καλλιτεχνών και μουσειολογικού προγράμματος της Εθνικής Πινακοθήκης, Έφη Αγαθονίκου, ο κοσμήτορας της ΑΣΚΤ Αγγελής Αντωνόπουλος, αποχαιρέτησαν με τα λόγια τους «τη σπουδαία Ελληνίδα στις συλλογικές και προσωπικές τους διαδρομές».

«Αποχαιρετούμε με αγάπη και θαυμασμό το ατίθασο κορίτσι από το Αρκαλοχώρι που αγάπησε την τέχνη, σπούδασε, εξελίχτηκε σε μια δυναμική προσωπικότητα, εργάστηκε σκληρά, πρωτοστάτησε να βάλει την ελληνική τέχνη στον παγκόσμιο χάρτη», είπε η Λίνα Μενδώνη.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν επίσης η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Άντζελα Γκερέκου, η Λυδία Κονιόρδου, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η Άννα Καφέτση, η Ειρήνη Γερουλάνου, η Νίκη Τυπάλδου, η Βάνα Ξένου, ο Γιώργος Ρόρρης, ο Μάριος Σπηλιόπουλος, ο Πάνος Χαραλάμπους, η Άννα Φιλίνη, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο Άρης Πορτοσάλτε κ.ά.

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, σε ηλικία 83 ετών.

Το βιογραφικό της

Γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης πριν 83 χρόνια. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία με θέμα την «Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη».

Με υποτροφία του ΙΚΥ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το 1973 έλαβε «Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα» με τίτλο: Ο Μπουρντέλ και η Ελλάδα.

Το 1975 εξελέγη παμψηφεί τακτική καθηγήτρια στην έδρα της Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στην ιστορία της ΑΣΚΤ.
Το τελευταίο «αντίο» στη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα-3

Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε ξένα πανεπιστήμια της Γαλλίας, των ΗΠΑ και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Το 2015 είχε χρηματίσει και υπηρεσιακή αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού.

Στη διάρκεια της 30ετούς θητείας της ως προέδρου της Εθνικής Πινακοθήκης, δημιουργήθηκαν νέα παραρτήματα (Κέρκυρα, Ναύπλιο, Γλυπτοθήκη, Γουδή), αποκτήθηκαν 3.000 νέα έργα, μεταξύ των οποίων δυο πίνακες του Θεοτοκόπουλου (El Greco) και διοργανώθηκαν σημαντικές εκθέσεις ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, τις οποίες απήλαυσαν εκατομμύρια επισκέπτες.

Ύστερα από πολυετείς προσπάθειες, είδε την Εθνική Πινακοθήκη να αναγεννιέται, αυξάνοντας σημαντικά τους χώρους της με τα εγκαίνια το 2021, και εκσυγχρονίζοντας μουσειολογικά και αισθητικά τη λειτουργία και τη μορφή της.

Φωτογραφίες: Intime News

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση