ΚΥΠΕ
Την παρακαταθήκη του ναΐφ ζωγράφου Μιχαήλ Κάσιαλου αναδεικνύει η έκθεση «Κάσιαλος: από το Φως στη Σκιά» που παρουσιάζει το Ίδρυμα Μουσείου Κώστα Αργυρού, στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Κώστα Αργυρού, στον Μαζωτό, από τις 11 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού η έκθεση πραγματοποιείται με τη θεσμική χορηγία του Υφυπουργείου Πολιτισμού με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την παρακαταθήκη του ναΐφ ζωγράφου Μιχαήλ Κάσιαλου.
«Με έντονα ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, η έκθεση έχει ως στόχο να επιστήσει την προσοχή μας σε αυτή την τραγική στιγμή της ιστορίας μας, κατά την οποία η ζωή ενός ανθρώπου και το έργο ενός εξαιρετικού καλλιτέχνη σταματούν απότομα, δίνοντας τη θέση τους στο κενό», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι το τραγικό και ξαφνικό τέλος αυτού του καλλιτέχνη είναι ο απόηχος ενός ολόκληρου χωριού, μιας ολόκληρης περιοχής, μιας ολόκληρης ταλαιπωρημένης χώρας που εδώ και 50 χρόνια δεν ξεχνά και προσπαθεί ακόμη να θεραπεύσει τις πληγές της.
Σημειώνεται ότι η έκθεση συγκεντρώνει μια επιλογή εμβληματικών έργων του Κάσιαλου, τα οποία ανήκουν στην Κρατική Συλλογή Κυπριακής Τέχνης και σε άλλα μουσεία, ιδρύματα και φορείς, καθώς επίσης και σε ιδιώτες συλλέκτες, που τα παραχώρησαν ευγενώς για την περίσταση.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υφυπουργείου, η αφήγηση εμπλουτίζεται με έργα άλλων καλλιτεχνών της εποχής του (Ρένος Ευρυβιάδης Wideson και Κώστας Αβερκίου) και από πολυάριθμα φωτογραφικά, βιντεοσκοπημένα και ηχητικά ντοκουμέντα της περιόδου, καθώς και άλλα αντικείμενα, με στόχο να εισαγάγει τον επισκέπτη στη δίνη και τον καταστροφικό αντίκτυπο που προκάλεσαν τα βίαια επεισόδια στην Κοινότητα της Άσσιας, αλλά και στην τραγωδία ολόκληρης της Κύπρου.
«Ξετυλίγοντας το κουβάρι της δημιουργίας από το 1974 μέχρι σήμερα, η συνάρμοση έργων τριών δημιουργών που κατάγονται από το ίδιο χωριό – του Κυριάκου Κάσιαλου (γιου του Μιχαήλ Κάσιαλου), της Κλίτσας Αντωνίου (που γεννήθηκε στην Άσσια πριν την εισβολή) και της Βασίλειας Αναξαγόρου (που γεννήθηκε χρόνια μετά το 1974 σε προσφυγική οικογένεια) – αποτυπώνει ακριβώς τον αντίκτυπο του συλλογικού τραύματος», επισημαίνεται.
Αυτό το τραύμα, συνεχίζει η ανακοίνωση, επιμένει διαμέσου τριών γενεών, ανακαλώντας μεταφορικά το πέρασμα από το φως στη σκιά, εγκιβωτίζοντας μια ανθρώπινη τραγωδία, καθώς και μια πολιτιστική καταστροφή, που έχουν αφήσει ανεπούλωτες πληγές στην κυπριακή συλλογική μνήμη.
Σημειώνεται ότι οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από Τετάρτη έως Κυριακή από τις 10:00 έως τις 17:00, ενώ το μουσείο θα είναι κλειστό Δευτέρα, Τρίτη και τις δημόσιες αργίες.