ΚΥΠΕ
Το κέρδος από την ενασχόληση γενικά με το θέατρο για τη νέα γενιά "είναι αδιαμφισβήτητα πολυσήμαντο», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνάς Μιχαηλίδου, στην τελετή βράβευσης για τις θεατρικές ομάδες των Γυμνασίων και Λυκείων αντίστοιχα, που διακρίθηκαν στους 35ους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου. Η τελετή ήταν διήμερη και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 11 Απριλίου στο κτήριο του ΘΟΚ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΘΟΚ, τον χαιρετισμό της Υπουργού διάβασε ο Σπύρος Αντωνέλλος, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης και Προϊστάμενος Πολιτισμού και Αθλητισμού Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.
Οπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, ειδικά «το αρχαίο δράμα αποτελεί μια ευκαιρία να μελετηθεί σε βάθος ένα τέτοιο υψηλό κείμενο, να γνωρίσουμε τους καθολικούς και πανανθρώπινους νόμους της σκέψης, του αισθήματος και της ενέργειας των ηρώων».
«Η Εκάβη, η Μήδεια, ο Οιδίποδας, οι ήρωες του Πλούτου, των Νεφελών ή των Ορνίθων ζουν και σήμερα ανάμεσά μας για να μας δείξουν ότι τα παθήματα του ανθρώπου ανέκαθεν είναι ακριβώς τα ίδια», είπε τέλος η Υπουργός Παιδείας.
Εκ μέρους του ΘΟΚ στην τελετή της 10ης Απριλίου χαιρετισμό απεύθυνε το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ελλάδα Ευαγγέλου, η οποία ανέφερε ότι «η ουσία της ενασχόλησης με το θέατρο στα πλαίσια της εκπαίδευσης είναι η ομαδικότητα στη δημιουργία και η συνειδητοποίηση ότι τα πράγματα γίνονται καλύτερα όταν δουλεύουμε μαζί, παρά μόνοι μας».
Η κ. Ευαγγέλου παρότρυνε «τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς «να δώσουν το χρόνο για αυτές τις διαδικασίες που πραγματικά αξίζουν, αφού οικοδομούν μελλοντικούς πολίτες με πιο συνολική άποψη για τον κόσμο τους, και ξέρουν τον τρόπο να αλλάξουν αυτά που δεν τους αρέσουν: μαζί».
Στην τελετή της 11ης Απριλίου, εκ μέρους του ΘΟΚ χαιρέτισε η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ανθή Αντωνιάδου, η οποία ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, γιατί, όπως είπε, «τολμήσατε να ακουμπήσετε τη ρίζα της θεατρικής μας παράδοσης και καθοδηγήσατε τους μαθητές σας να γίνουν κοινωνοί σε αυτό το ιδιαίτερα ξεχωριστό και απαιτητικό είδος θεάτρου, που είναι το αρχαίο δράμα».
Επέδωσε και τα εύσημα στους μαθητές, λέγοντας ότι είστε νεαροί αλλά καθόλου «μικροί», αντίθετα, αντιμετωπίσατε το αρχαίο δράμα με ιδιαίτερη ωριμότητα και εκφράσατε με τον δικό σας τρόπο τις ιδέες και τις αξίες αυτών των κειμένων, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε στο σημερινό μας κόσμο.
Επίσης, στην τελετή της 11ης Απριλίου, βραβεύθηκε ο Σταύρος Αντωνόπουλος, εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνογράφος και ενδυματολόγος για την πολύτιμη και πολυσχιδή προσφορά του στον σχολικό πολιτισμό και ιδιαίτερα στο Αρχαίο Δράμα
Η αφίσα των φετινών Σχολικών Αγώνων φιλοτεχνήθηκε με βάση έργο που παραχώρησε ο ίδιος για το σκοπό αυτό. Στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «η ενασχόληση με το συγκεκριμένο είδος θεάτρου είναι αδιαμφισβήτητα μία υπέρβαση και είναι το είδος εκείνο της θεατρικής πράξης που υπερισχύει όλων των υπολοίπων.
Επιστέγασμα των δύο τελετών στις 10 και 11 Απριλίου η παρουσίαση των μαθητικών θεατρικών παραστάσεων Εκάβη του Ευριπίδη από το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου Πάφου, αφιερωμένη στα γυμνάσια και Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, αφιερωμένη στα Λύκεια, αντίστοιχα.
Κλείνοντας, ο ΘΟΚ, αναφέρει ότι «παραχωρεί και φέτος την Κάρτα Θεατρόφιλου, σε κάθε συμμετέχοντα έφηβο στους αγώνες και σε δύο καθηγητές ανά σχολείο, με την οποία μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν τις παραγωγές του ΘΟΚ για ένα ολόκληρο χρόνο».
Παράλληλα, το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, παραχωρεί δωρεάν είσοδο στους κατόχους της κάρτας για ένα χρόνο.