ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περιμένοντας τον Γκοντό, 48 χρόνια

Το μήνυμα της σύμπραξης ενός Ελληνοκυπρίου και ενός Τουρκοκυπρίου ηθοποιού στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Kathimerini.gr

Της Ηλιάνας Μάγρα

Στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία, δύο άνθρωποι περιμένουν τον Γκοντό. Ο ένας μιλάει τουρκικά, ο άλλος κυπριακά, αλλά και οι δύο περιμένουν μάταια να έρθει. «Το παράλογο του Σάμιουελ Μπέκετ είναι η ιστορία μας, είναι η ιστορία της Κύπρου», λέει στην «Κ» ο Ελληνοκύπριος ηθοποιός Γιώργος Κυριακού, ο ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών της παράστασης «Περιμένοντας τον Γκοντό» του θεάτρου ΑντίΛογος και σε σκηνοθεσία του Κώστα Σιλβέστρου, που θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο την Τετάρτη. Παραδοσιακά, η αμφίβολη ταυτότητα του Γκοντό αποτελεί τον πυρήνα των θεωρήσεων που ακολουθούν το κλασικό έργο του Μπέκετ. Αλλά στη συγκεκριμένη παράσταση, η ταυτότητα έχει ξεκάθαρο όνομα, ευδιάκριτη ουσία. «Σε εμάς είναι ξεκάθαρο ότι, σε αυτό το ανέβασμα, ο Γκοντό είναι η λύση στο Κυπριακό», τονίζει ο κ. Κυριακού, «η επανένωση του νησιού και η συνύπαρξη ξανά των δύο κοινοτήτων».

Η συγκεκριμένη παράσταση, στην οποία συμπρωταγωνιστεί ο Τουρκοκύπριος ηθοποιός Ιζέλ Σεϊλάνι, έχει ήδη διανύσει μεγάλη πορεία, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρουσιαστεί στην Κύπρο, στα Κατεχόμενα και στην Τουρκία, όπου μάλιστα της απονεμήθηκαν και δύο βραβεία (σκηνοθέτη και Α’ ανδρικού ρόλου εξ ημισείας στους δύο συμπρωταγωνιστές) στο Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης. Είναι όμως η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα. Η παράσταση έρχεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου», στόχος της οποίας είναι η γνωριμία της σύγχρονης κυπριακής θεατρικής σκηνής και η δημιουργία ενός διαλόγου με την ελληνική θεατρική πραγματικότητα και το ελληνικό κοινό.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος», υπογραμμίζει στην «Κ» ο 32χρονος Ιζέλ Σεϊλάνι, ο οποίος, με αφορμή την παράσταση, θα έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. «Περίμενα την κατάλληλη στιγμή για να έρθω», τονίζει, «και η κατάλληλη στιγμή ήταν να έρθω με αυτή την παράσταση, και να μετατραπεί η επίσκεψή μου σε μια ιστορική στιγμή για τη ζωή μου». Ο ίδιος δηλώνει πως το συγκεκριμένο έργο έχει φέρει κοντά κόσμο και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, συμπληρώνοντας πως οι αντιδράσεις τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων στην παράσταση έχουν υπάρξει πολύ παρόμοιες. «Το κοινό στοιχείο», αναφέρει ο κ. Σεϊλάνι, «ήταν η ελπίδα για το κοινό μας μέλλον».

Προτού συμπρωταγωνιστήσουν στο «Περιμένοντας τον Γκοντό», ο κ. Σεϊλάνι και ο κ. Κυριακού δεν γνωρίζονταν. «Αυτό είναι ένα από τα τρελά πράγματα της κυπριακής πραγματικότητας», τονίζει ο δεύτερος. «Είμαστε ίδια ηλικία και δουλεύαμε με 100 μέτρα απόσταση, αλλά δεν τον είχα γνωρίσει ποτέ». Τώρα, έχουν έρθει τόσο κοντά οι δυο τους, «ώστε να μπορώ να τον ονομάζω αδελφό μου», τονίζει ο κ. Κυριακού. Καθώς όμως το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο, αναρωτιέται κανείς αν έχουν δεχθεί και αρνητικές αντιδράσεις. «Με ρωτάνε, “καλά, δεν υπήρξε κάποιος που να σας πει προδότες;”. Ευτυχώς όχι», απαντάει ο κ. Κυριακού, ενώ ο κ. Σεϊλάνι συμπληρώνει πως ακόμα και όταν βλέπουν την παράσταση άνθρωποι που έχουν πολύ αποκρυσταλλωμένες ιδέες για το Κυπριακό, μετά το τέλος του έργου, η οπτική τους αλλάζει.

«Είναι μια παράσταση η οποία καταφέρνει να παρουσιάσει το σημαντικό κείμενο του Μπέκετ στην κυπριακή διάλεκτο της ελληνικής αλλά και της τουρκικής γλώσσας και τους δύο ηθοποιούς, οι οποίοι μιλούν τη δική τους γλώσσα και αναμένουν τον Γκοντό, την επίλυση του κυπριακού ζητήματος που εδώ και 50 χρόνια δεν έχει έρθει ακόμη – είναι πολύ σημαντική αυτή η σύμπραξη», δηλώνει στην «Κ» ο Χρίστος Γεωργίου, εκτελεστικός διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η παράσταση δεν αφήνει το κοινό ανεπηρέαστο.

Δύο παραστάσεις

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου, διοργάνωση που γίνεται για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη μορφή αλλά που αποτελεί μετεξέλιξη της Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Εργου στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί και η παράσταση «Μια ζωή γερμανική», στην οποία πρωταγωνιστεί η καταξιωμένη ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου και παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου και της Alpha Square.

«Είναι κρίμα που θα ανέβουν μόνο δύο παραστάσεις γιατί έχουμε πολλές παραγωγές στην Κύπρο», λέει στην «Κ» ο κ. Κυριακού, τονίζοντας όμως πως χαίρεται που επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο, από το οποίο αποφοίτησε αλλά στο οποίο θα παίξει για πρώτη φορά. «Χαίρομαι που θα παίξω στο θέατρο της σχολής από την οποία αποφοίτησα», επισημαίνει, «με μια παράσταση ιστορικής σημασίας για τον τόπο μου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X