Του Απόστολου Κουρουπάκη
Τελείωσε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής η κατ’ άρθρο συζήτηση για τη δημιουργία υφυπουργείου Πολιτισμού. Πλέον, μετά τις απαραίτητες διαδικασίες για την τελική συγγραφή του νομοσχεδίου, με την ενσωμάτωση των τροπολογιών που κατέθεσαν τα κόμματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής την Τετάρτη συζητήθηκε το αίτημα του ΑΚΕΛ για κατάθεση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας οργανόγραμμα του νέου υφυπουργείου, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΠΑΝ Κυπριανό Λούη να σημειώνει στην Επιτροπή πως δεν υπάρχει ανάγκη για κατάθεση οργανογράμματος, αφού το παρόν νομοσχέδιο είναι σύγκλιση των πολιτιστικών φορέων. Αντιδρώντας ο κ. Χριστοφίδη του ΑΚΕΛ να τονίζει πως το ΥΠΠΑΝ υπεκφεύγει και η προσέγγιση αυτή δεν είναι καθόλου σωστή. Ο κ. Κάρουλλας από πλευράς του ΔΗΣΥ είπε πως η Βουλή απλώς διαμορφώνει πολιτική και ότι το νομοσχέδιο είναι ένα πολιτικό έγγραφο. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας κα Εργατούδη συμπλήρωσε πως σε κανένα υφυπουργείο που έως τώρα έχει δημιουργηθεί δεν κατατέθηκε οργανόγραμμα.
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι βουλευτές επικεντρώθηκαν γι’ ακόμη μία φορά στο ζήτημα της θεατρικής ανάπτυξης και τη μετακίνηση ή όχι δύο υπαλλήλων από τον ΘΟΚ στη νέα δομή, αλλά και το εργασιακό και μισθολογικό τους καθεστώς. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΠΑΝ είπε στην Επιτροπή πως επιφυλάσσεται ν’ απαντήσει σχετικά με το εν λόγω ζήτημα
Σε αυτή τη φάση λοιπόν, έχοντας τελειώσει η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία υφυπουργείου Πολιτισμού, το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί κατά πάσα πιθανότητα εντός Μαρτίου στην Ολομέλεια, όπου θα κριθεί η τύχη της δημιουργίας της νέας δομής, με το ζήτημα πια να γίνεται καθαρά πολιτικό.
Να παραμείνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων
στο υπουργείο Μεταφορών
Η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου μιλώντας στην «Κ» σημείωσε την αντίθεσή της στη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο υπό δημιουργία υφυπουργείο, αφού κάτι τέτοιο είναι κατ’ αρχάς αντισυνταγματικό, αλλά και μη λειτουργικό και επωφελές για το Τμήμα. Η κα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου τόνισε πως δεν είναι αντίθετη με τη δημιουργία του υφυπουργείου, αλλά η μεταφορά αυτή θα δυσκολέψει τις εργασίες του Τμήματος, αλλά και θα θέσει εν κινδύνω τα μνημεία που βρίσκονται στα Κατεχόμενα και δεν πρέπει να βρεθούν οι αρχαιότητες υπό τις συνιστώσες πολιτείες. «Οι αρχαιότητες πρέπει να παραμείνουν στην αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους και όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο αυτή η μεταφορά του Τμήματος είναι ρίσκο», λέγοντας χαρακτηριστικα πως υπάρχει ήδη αλλοίωση. «Έχουν παραποιήσει την ιστορία και την αρχαιολογία, τα κάστρα και εν γένει τα μνημεία στα Κατεχόμενα είναι όλα οθωμανικά... άρα υπάρχει ο κίνδυνος να τους δώσουμε ακόμη ένα πάτημα να γίνει ακόμη πιο εύκολη παραποίηση» είπε η δρ Σολομίδου-Ιερωνυμίδου.
«Η ιστορία και η αρχαιολογία αυτού του τόπου είναι ενιαία, όλες οι φάσεις είναι σημαντικές» τόνισε η δρ Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, τονίζοντας επίσης πως εκείνο που θα ήθελε, είναι η ύπαρξη ανθρώπινου δυναμικού, για να μπορέσει να δουλέψει το Τμήμα όσο καλύτερα γίνεται, «αυτό είναι το βασικό πρόβλημά μου, και όχι η αλλαγή προϊσταμένου» και σημείωσε πόσο σημαντική είναι για το Τμήμα της η συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, που υπάγονται επίσης στο υπουργείο Μεταφορών και Έργων.