ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σειρά εργαστηρίων «Performing Biography - The stand up way» με την Λία Χαράκη

Για επαγγελματίες ή ερασιτέχνες παραστατικών τέχνων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η μέθοδος “Performing Biography - The stand up way” δημιουργήθηκε και διδάσκεται από τη Λία Χαράκη σε μορφή τριών αυτοτελή εργαστηρίων. Τα εργαστήρια επικεντρώνονται στο πώς η αυτοβιογραφία και οι προσωπικές ιστορίες μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικές πηγές υλικού για τη σκηνή και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά άτομα που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να εξασκηθούν σε πρακτικές παραστατικών τεχνών υπό τη μορφή σύντομων παραστάσεων εντός της ομάδας (χωρίς κοινό), σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Εμπνευσμένο μερικώς από τις αρχές της stand-up comedy και από τη μέθοδο της Λίας “LifeMap”, τα εργαστήρια επικεντρώνονται στο πώς η αυτοαναφορικότητα, ο αυτοσαρκασμός και οι βιωματικές πληροφορίες γίνονται σχετικές στους άλλους, γεφυρώνοντας το υποκειμενικό με το αντικειμενικό και το προσωπικό με το συλλογικό.

Στο συνολό τους, τα εργαστήρια “Performing Biography” είναι μία βαθιά εξερεύνηση στο πώς η προσωπικές ιστορίες και οι εμπειρίες του ατόμου μπορούν να μετατραπούν σε εργαλεία που συνδέουν τους performer με το κοινό μέσω της ενσυναίσθησης, της ευθραυστότητας και του χιούμορ.

Η δομή των εργαστηρίων

Τα εργαστήρια αποτελoύνται από τρία μέρη. Το κάθε μέρος διαρκεί τρεις μέρες (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) και επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη θεματική. Οι συμμετέχοντες μπορούν να συμμετέχουν σε ένα, δύο ή στο σύνολο των τριών εργαστηρίων καθώς το κάθε μέρος είναι αυτοτελές αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως συνέχεια του προηγούμενου. Ωστόσο, η συμμετοχή στο πρώτο εισαγωγικό εργαστήριο βοηθά τους συμμετέχοντες στο να παρακολουθήσουν τα επόμενα.

Σε ποιους απευθύνονται

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε άτομα που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο και επιθυμούν να εξερευνήσουν το σώμα και την φωνή ως εκφραστικά και δημιουργικά εργαλεία σε μορφή σύντομων ανεπίσημων
performances εντός της ομάδας. Ερασιτέχνες ή επαγγελματίες ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, αλλά και άτομα που απλά επιθυμούν να μοιραστούν ιστορίες με άλλους.

Υπάρχουν 10 διαθέσιμες θέσεις σε κάθε εργαστήριο και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Tι προσφέρει

- Αυτοπεποίθηση διαμέσου της αποδοχής τρόπων έκφρασης
- Αμεσότητα και ροή στο λόγο και την επικοινωνία
- Εξοικείωση με το σώμα και την κίνηση μέσα από την ενσωμάτωση καταστάσεων και
συναισθημάτων
- Εμπλουτισμό γνώσεων με μεθόδους των παραστατικών τεχνών που μπορεί να είναι
ωφέλιμες και σε άλλα επαγγέλματα
- Τρόποι καλλιέργειας εμπιστοσύνης και συνεργασίας εντός μιάς ομάδας.
- Ενδυνάμωση του εαυτού διαμέσου του βιώματος της ευθραυστότητας και ευαισθησίας
ως δυνάμεις και όχι ως αδυναμίες.
- Έμπνευση για μελλοντικές παραστάσεις
- Μια πιθανή αρχή σε μια διαδικασία δημιουργίας ενός σόλο κομματιού

Μέρος Α΄: The Life Map

18-20 Φεβρουαρίου στη Στέγη Χορού Λεμεσού
Παρασκευή 18:30-21:30, Σάββατο & Κυριακή 11:00-17:00

Αυτό είναι ένα εισαγωγικό εργαστήριο στο οποίο οι συμμετέχοντες μοιράζονται ιστορίες με τη χρήση του “Life map” σαν πηγή έμπνευσης του παραστατικού υλικού. Επίσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την χρήση του μικροφώνου και της παρουσίασης μπροστά σε κοινό (τους άλλους συμμετέχοντες). Το πρώτο εργαστήριο είναι επίσης εισαγωγικό για την εξοικείωση με την κίνηση, τη φωνή και την ενσωμάτωση καταστάσεων και εμπειριών. Το εισαγωγικό εργαστήριο συνιστάται ανεπιφύλακτα καθώς θα είναι ευκολότερο για τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν το δεύτερο και τρίτο μέρος.

Μέρος Β’: Σώμα - Κείμενο- Χαρακτήρας

11-13 Μαρτίου στη Στέγη Χορού Λεμεσού
Παρασκευή 18:30-21:30, Σάββατο & Κυριακή 11:00-17:00

Το δεύτερο εργαστήριο εμβαθύνει στα μέσα που χρησιμοποιούνται για να ειπωθεί μία ιστορία, όπως η σωματικότητα, το κείμενο και ο ρυθμός και πώς αυτά τα μέσα χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν χαρακτήρες και καταστάσεις. Με την συμβολή προσωπικών αναφορών, εικόνων και καταστάσεων, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να διοχετεύουν και να οδηγούν την ενέργεια τους με σκοπό να επικοινωνήσουν μία συγκεκριμένη αφήγηση.

Μέρος Γ’: Η σχέση θεατή και performer

8-10 Απριλίου στη Στέγη Χορού Λεμεσού
Παρασκευή 18:30-21:30, Σάββατο & Κυριακή 11:00-17:00

To τελευταίο εργαστήριο ερευνά τους διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας ανάμεσα στους performer και τον θεατή αλλά και τη σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ τους. Θα εξερευνηθούν οι πιθανότητες που ανοίγονται με την εξερεύνηση της εγγύτητας, της
συμπεριφοράς, του περιβάλλοντος αλλά και της προβολής. Στο τελευταίο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα σόλο σε περιορισμένο κοινό το οποίο θα επιλεγεί από την ομάδα.

Κόστος:

Ένα εργαστήριο: 150 ευρώ
Δύο εργαστήρια: 250 ευρώ
Τρία εργαστήρια: 300 ευρώ

Σε περίπτωση ακύρωσης (από μέρος του συμμετέχοντα) 10 μέρες τουλάχιστον πριν το εργαστήριο, θα σας επιστραφεί το 50% του κόστους. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν πραγματοποιείται επιστροφή χρημάτων. Σε περίπτωση ακύρωσης από μέρους των
διοργανωτών θα επιστραφεί το συνολικό ποσό.

Τρόπος δήλωσης συμμετοχής:

Στείλτε email στο info@liaharaki.com αναφέροντας σε ποιο εργαστήριο θα θέλατε να συμμετάσχετε και γιατί και θα σας αποσταλούν περισσότερες πληροφορίες.

Για περισσότερες πληροφορίες στο www.liaharaki.com 

To εργαστήριο έχει προσκληθεί στα πλαίσια του φεστιβάλ Impuls Tanz στη Βιέννη αυτό το καλοκαίρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X