ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέθανε ο κωμικός και συγγραφέας Μπάρι Κράιερ

Η είδηση του θανάτου έκανε συναδέρφους και θαυμαστές του να αποτίσουν φόρο τιμής στα μέσα κοινωνικής δικτύωση

Kathimerini.gr

Ο Μπάρι Κράιερ, ένας από τους θρύλος της βρετανικής κωμωδίας, πέθανε σε ηλικία 86 ετών. Η οικογένειά του δήλωσε ότι «πέθανε ήρεμος, ήταν σε καλή διάθεση (μέχρι την τελευταία στιγμή) και βρισκόταν δίπλα στους συγγενείς του».

Η είδηση του θανάτου έκανε συναδέρφους και θαυμαστές του να αποτίσουν φόρο τιμής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Στίβεν Φράι έγραψε: «Πολύ λυπηρό νέο, ένας από τους πιο σπουδαίους ανθρώπους της βρετανικής κωμωδίας, δεν υπάρχει πια ο Μπάρι Κράιερ. Ήταν ένας λαμπρός, όμορφος, αστείος και ταλαντούχος συγγραφέας και ερμηνευτής που υποστήριζε όλες τις κωμικές παραδόσεις. Αγαπητός σε όλο τον κόσμο, αντίο Μπαζ».

Ο Κράιερ εργάστηκε με άλλους αστέρες της βρετανικής βιομηχανίας ψυχαγωγίας όπως οι Σπάικ Μίλιγκαν, Τόμι Κούπερ, Λες Ντόνσον κ.α.

Γεννήθηκε στο Γιορκσάιρ το 1935, η καριέρα του ξεκίνησε στο θέατρο Γουίντμιλ στο Γουέστ Έντ του Λονδίνου, το οποίο περιλάμβανε στο πρόγραμμα και ανάμεσα σε τολμηρές ερμηνείες, κωμικά σκετσάκια. Ο Κράιερ αναγνωρίσθηκε αρχικά από τον παρουσιαστή και κωμικό Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος τον προσκάλεσε να γράψει κείμενα για την εκπομπή «The Frost Report» που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1966. Η ομάδα που συνεργαζόταν με τον Φροστ περιλάμβανε μελλοντικά αστέρια της κωμωδίας όπως οι Τζον Τσιζ, Ρόνι Μπάρκερ και Γκράχαμ Τσάπμαν.

Συχνά, έγραφε σε συνεργασία με άλλους κωμικούς. Εκείνος και ο Τζον Τζάνκιν έγραψαν υλικό γα το σόου «The Morecambe and Wise» στην ακμή του το 1970 και επίσης συμμετείχε τακτικά στο πάνελ του κωμικού προγράμματος του BBC Radio, «I’m Sorry I Haven’t a Clue». Το 1998 δήλωσε: «Δεν είχα καριέρα, απλά μια σειρά από περιστατικά. Με κυνηγούσε η καλή τύχη σε όλη μου τη ζωή».

Η οικογένειά του δήλωσε την Πέμπτη σε ανακοίνωση: «Με λύπη σας ενημερώνουμε ότι ο αγαπητός μας πατέρας Μπάρι (Μπαζ για τους φίλους) πέθανε το απόγευμα της Τρίτης στο νοσοκομείο Νόρθγουικ Παρκ, στο Χάροου (…) ο πατέρας ήταν ένας ταλαντούχος συγγραφέας κωμωδίας και κωμικός. Ποτέ δεν του άρεσαν αυτοί οι χαρακτηρισμοί και πάντα πίστευε ότι ο όρος “εθνικός θησαυρός” σήμαινε ότι μόλις τον είχαν ξεθάψει. Ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αλαζονικός στην ταπεινοφροσύνη του».

Με πληροφορίες από τον Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X