ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λάρνακα - Παρουσιάστηκαν ταυτότητα και πρόγραμμα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2030

Ο Γενικός Διευθυντής της υποψηφιότητας της Λάρνακας, Σπύρος Πίσυνος παρουσίασε τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής

ΚΥΠΕ

Η Λάρνακα, η οποία εισήλθε πρώτη στην κούρσα διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030, παρουσίασε σήμερα την οπτική ταυτότητα και τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματός της σε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Βύρας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Λάρνακα 2030» Ντίνος Λευκαρίτης και τα βασικά στελέχη της εταιρείας, ο Γενικός Διευθυντής Σπύρος Πίσυνος και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κέλλυ Διαπούλη. 

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Πρόεδρος του Οργανισμού επεσήμαναν ότι "όλες οι δυνάμεις της πόλης – η επιχειρηματική κοινότητα, ο Δήμος, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι καλλιτέχνες και οι πολιτιστικοί φορείς καθώς και η κοινωνία των πολιτών – έχουν συστρατευθεί στην προσπάθεια κατάκτησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης". 

Σχετικά με την πορεία της υποψηφιότητας, ο κ. Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι η Εταιρεία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και πρώτο μέλημα ήταν να στελεχωθεί με άτομα που να μπορούν να φέρουν εις πέρας αυτό το φιλόδοξο συλλογικό στόχο. «Μετά από σωστές διαδικασίες επιλέξαμε τους συνεργάτες μας. Ανθρώπους με αποδεδειγμένη εμπειρία σε τόσο φιλόδοξα επιχειρήματα: Ο Σπύρος Πίσυνος, ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Υποψηφιότητας της Πάφου 2017 και η Κέλλυ Διαπούλη, έφτιαξε την πρόταση της Ελευσίνας, η οποία κέρδισε ομόφωνα τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 ανάμεσα σε 14 υποψήφιες πόλεις της Ελλάδας», είπε.

Ο Γενικός Διευθυντής της υποψηφιότητας της Λάρνακας, Σπύρος Πίσυνος παρουσίασε τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής, ενώ η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κέλλυ Διαπούλη ανέλυσε την οπτική ταυτότητα και τις βασικές κατευθύνσεις της Λάρνακας 2030.  

Τονίζεται, στο πλαίσιο αυτό, ότι η Λάρνακα είναι η αρχαιότερη πόλη της Κύπρου και κατοικείται για περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Ο πολιτισμός της πόλης έχει διαμορφωθεί από τη μακρόχρονή της ιστορία. Ένα μοναδικό σταυροδρόμι της Μεσογείου με επιρροές της Δύσης και της Ανατολής που έχουν δημιουργήσει μια πλούσια κληρονομιά εμπνευσμένη από αμέτρητους πολιτισμούς. Το σημείο συνάντησης της Ευρώπης με την Ανατολή (γεωγραφικά, πολιτισμικά, αρχιτεκτονικά). 

Στο λογότυπο της Λάρνακας 2030 «παντρεύονται» με ένα αρμονικό και συνάμα δυναμικό τρόπο, διαφορετικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη Λάρνακα και προσδιορίζουν τόσο την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα της όσο και τη μοναδικότητά της, από ιστορική, πολιτισμική, θρησκευτική σκοπιά αλλά και από το μοναδικό της φυσικό περιβάλλον. Ο τρόπος που έχουν τοποθετηθεί τα επιμέρους στοιχεία στο λογότυπο με μια πρώτη ματιά, σχηματίζουν την πόλη της Λάρνακας. Είναι λες και «αφηγούνται» τη μοναδική ιστορία της. Έντονα, ζωηρά χρώματα, καμπύλες και ευθείες γραμμές, αντιθέσεις και συγκλίσεις, συνθέτουν το ψηφιδωτό της πόλης.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν τους 6 πυλώνες της Λάρνακας 2030, ως μιας Πολυπολιτισμικής, Δημιουργικής, Οικογενειακής, Ανθρώπινης, Βιώσιμης Πόλης και μιας Πόλης με περιέργεια και ταλέντο.

Η παρουσίαση της οπτικής ταυτότητας συνοδεύτηκε από εκδήλωση στην πλατεία Ζουχούρι, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Λάρνακας 2030 και είναι ενδεικτική των κατευθύνσεών της. 

Όπως είπε η κυρία Διαπούλη, «η εκδήλωση Όλοι Μαζί για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με πολλούς φορείς και καλλιτέχνες της πόλης, γιατί επενδύουμε σε μια διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού».

 Έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί, σημείωσε, μία διαδικασία διαβούλευσης με τους καλλιτέχνες και τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης για τη διαμόρφωση του προγράμματος της Λάρνακας 2030. «Επίσης, εστιάζει στα παιδιά γιατί αυτά είναι το μέλλον της πόλης. Τέλος, προτείνει ένα νέο τρόπο κατοίκησης του δημόσιου χώρου και προάγει τις αξίες της συμπεριληπτικότητας και της βιωσιμότητας, που είναι κεντρικές αξίες του προγράμματός μας», τόνισε.

Η εκδήλωση «Όλοι Μαζί για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» περιλάμβανε μια σειρά εργαστήρια για παιδιά και νέους. Ειδικότερα, τα Αρχεία Λάρνακας Φοίβος Σταυρίδης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας οργάνωσαν το εργαστήριο «λefkart: Δημιουργώντας με το λευκαρίτικο κέντημα». Το Youth Makerspace Larnaka οργάνωσε εργαστήριο κατασκευής με 3D pens, ενώ διαφορετικοί καλλιτέχνες της πόλης είχαν επιμεληθεί εργαστήρια φύτευσης, upcycling καθώς και το «Πράσινο Φιδάκι», ένα παιχνίδι 60 τ.μ. που παρακινεί τα παιδιά να εντάξουν πράσινες πρακτικές στην καθημερινότητά τους. Τέλος, η Ορχήστρα Πνευστών και Κρουστών του Sistema Cyprus στη Λάρνακα γέμισε με τους ήχους των μικρών μουσικών της την πλατεία Ζουχούρι.

Καταλήγοντας η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Λάρνακας 2030 σημείωσε ότι «η κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι ένα όνειρο που συνενώνει τους Σκαλιώτες και τις Σκαλιώτισσες. Και νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να λάβουνε τα όνειρα… εκδίκηση». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X