ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η προσωπικότητα και το έργο του Καποδίστρια σε Διημερίδα στην Πάφο

Βασικός στόχος της Διημερίδας, ήταν η ανάδειξη της προσωπικότητας και εν γένει της προσφοράς του πρώτου Κυβερνήτη του ελεύθερου ελληνικού κράτους, την περίοδο 1828-1831

ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο η Διημερίδα με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας, ο κατά πράξη και θεωρία πολιτικός, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας (1776-1831)», με διοργανωτές το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με το Διδακτορικό Πρόγραμμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις και το Πετρίδειο Ίδρυμα.

Βασικός στόχος της Διημερίδας, ήταν η ανάδειξη της προσωπικότητας και εν γένει της προσφοράς του πρώτου Κυβερνήτη του ελεύθερου ελληνικού κράτους, την περίοδο 1828-1831, ο οποίος κατάφερε να διευρύνει τα σύνορα της Ελλάδας και να αναγεννήσει το νεοϊδρυθέν κράτος. Παράλληλα, εξετάστηκε η σχέση του Καποδίστρια με την Κύπρο και τους αγώνες των Κυπρίων.

Σε χαιρετισμό της η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, που ανέγνωσε ο Α’ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Γιώργος Κουτσίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως σε μια εποχή ένδειας και αβεβαιότητας, ο Καποδίστριας επωμίστηκε την ευθύνη της ανοικοδόμησης του κράτους, επιδεικνύοντας ήθος, αυταπάρνηση και πολιτική σοφία.

Οι θεσμοί που ο ίδιος δημιούργησε, από την εκπαίδευση έως τη διοίκηση, φέρουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, υποδεικνύοντας έναν ηγέτη με όραμα και βαθύτατη πίστη στην ιδέα της συλλογικής προόδου, σημείωσε, προσθέτοντας πως «η αφοσίωση του Καποδίστρια στην παιδεία, στην ηθική αναγέννηση του έθνους και στην οικοδόμηση μιας δίκαιης πολιτείας αποτελεί για εμάς αέναη πηγή έμπνευσης και πρότυπο υπηρεσίας προς το δημόσιο αγαθό».

Σε αυτό το πνευματικό ταξίδι, που ξεκίνησε στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αττικόν, καλούμαστε, είπε η Υπουργός Παιδείας, να αναστοχαστούμε τη διαχρονική αξία των αρχών που πρέσβευε ο Καποδίστριας. Η ιστορική του κληρονομιά μάς υποδεικνύει την αξία της προσήλωσης στο κοινό καλό, τη σημασία της παιδείας ως κινητήριου μοχλού για την ανάπτυξη της κοινωνίας, και τη δύναμη που εμπεριέχεται στη συλλογική ευθύνη, συμπλήρωσε.

Επεσήμανε τέλος πως ιδιαίτερα σήμερα, ο στοχασμός πάνω στις ιδέες και το έργο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας έχει σημασία ανεκτίμητη για την καθοδήγηση των νέων, οι οποίοι καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον αυτού του τόπου, κατέληξε.

Εξάλλου σε χαιρετισμό της η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρος Έλενα Χατζηκακού ανέφερε πως η κληρονομιά του Καποδίστρια ως ηγέτη είναι ακόμα επίκαιρη, καθώς οι πολιτικές και εκπαιδευτικές του πρωτοβουλίες έχουν διαμορφώσει τη σύγχρονη αντίληψη για την εθνική ταυτότητα και την κοινωνική ευθύνη στην Κύπρο και την Ελλάδα. Όπως ανέφερε η κ. Χατζηκακού το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει ως αποστολή του την επαγγελματική μάθηση και ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεχούς ενδυνάμωσής τους για τη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας.

Μέσω Ημερίδων όπως η σημερινή συνέχισε, «δημιουργούνται χώροι μάθησης όπου εκπαιδευτικοί μπορούν να αναδείξουν τις γνώσεις τους και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός δυναμικού και καινοτόμου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος». Επεσήμανε τέλος πως το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προάγει ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικών, ερευνητών και μελετητών, ενισχύοντας τη συνεργασία και την ανάπτυξη καινοτόμων διδακτικών πρακτικών.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε και ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, λέγοντας πως υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές και πολυσύνθετες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας.

Η Διημερίδα περιλάμβανε επίσης εισηγήσεις στην ολομέλεια από ακαδημαϊκούς και ερευνητές και εργασίες που έχουν εκπονηθεί από μαθητές/μαθήτριες των Λυκείων της πόλης και επαρχίας Πάφου, οι οποίοι/οποίες εργάστηκαν υπό την εποπτεία των φιλολόγων καθηγητών/καθηγητριών τους και τη γενική καθοδήγηση του καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Γιώργου Γεωργή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X