ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Δρούσια μέσα από το Μουσείο της διασώζει την παραδοσιακή υφαντική

Στην παραδοσιακή υφαντική των χωριών της περιοχής είναι αφιερωμένο το Μουσείο Υφαντικής της Δρούσιας

ΚΥΠΕ

Στην παραδοσιακή υφαντική των χωριών της περιοχής είναι αφιερωμένο το Μουσείο Υφαντικής της Δρούσιας, συμβάλλοντας στη διάσωση και προβολή της λαϊκής αυτής τέχνης, ενώ μέσα από τα εκθέματα αναδύεται ο τρόπος ζωής και οι ασχολίες των κατοίκων στο παρελθόν.

Μέσα σ’ αυτό μπορεί κανείς να διακρίνει την παραγωγή, την επεξεργασία και εφαρμογή των φυσικών υφαντικών υλών που χρησιμοποιούν στο χωριό Δρούσια και τις γύρω περιοχές, όπως βαμβάκι, μαλλί και μετάξι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Τζοβάννα Σουρουλλά, Ανώτερη Εκπαιδεύτρια Οικοτεχνίας/ Χειροτεχνίας. Επίσης, μπορεί, πρόσθεσε, να μελετήσει τον σχετικό εξοπλισμό και να γνωρίζει από κοντά την τεχνική της υφαντικής του τόπου στον παραδοσιακό αργαλειό. Επεσήμανε ακόμη πως μέσα από τα εκθέματα μπορεί να διακρίνει κανείς τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας στα είδη αυτά, τις τεχνοτροπίες κατασκευής των υφαντών και των ειδών ρουχισμού , τους τρόπους διακόσμησης, τον χαρακτήρα, τη φαντασία και τη διάθεση των υφαντριών της περιοχής.

Πρόσθεσε πως μέσα από τα έργα που μεταφέρονται με την παράδοση μπορεί κανείς να μελετήσει τις δημιουργικές και ψυχικές δυνάμεις του λαού μας.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κ.Σ. Δρούσιας Στέλιος Κουπάρη ανέφερε πως στο Μουσείο Υφαντουργίας Δρούσιας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει παλιές ενδυμασίες και υφαντά του χωριού. Είπε ακόμη πως τα εκθέματα του Μουσείου Υφαντουργία Δρούσιας είναι χορηγίες των κατοίκων της περιοχής από τις καθημερινές τους ασχολίες. Αναλυτικότερα, είπε, ο επισκέπτης μπορεί να δει κεντήματα, παπλώματα, ρούχα και καθημερινά αντικείμενα της περιοχής.

Στο Μουσείο της Δρούσιας μεταξύ άλλων φιλοξενείται η ανδρική ενδυμασία που αποτελείται από τη βράκα με τη ζώστρα, το σώβρακο, το πουκάμισο, το ζιμπούνι, το γιλέκο, το κεφαλόδεσμο και τις ποδίνες, που ήταν από δέρμα αίγας, με σόλες οπλισμένες με ρίζες (καρφιά) για προστασία από τα φίδια. Όπως ανέφεραν οι χωριανοί της Δρούσιας, η παφίτικη βράκα ήταν πιο κοντή και στενή, χωρίς τη μακριά «βάκλα» και τον μεγάλο όγκο με τις πολλές πιέτες.

Επίσης, φιλοξενεί τη γυναικεία ενδυμασία της Κύπρου, τη σαγιά, η οποία φοριόταν με πουκάμισο και μακριά βρακιά. Όσον για τον κεφαλόδεσμο, τη λεγόμενη κουρούκλα, αποτελείται από λεπτό βαμβακερό μαντήλι με διάφορα χρώματα. Τα μαντήλια ήταν αρχικά κεντημένα με σταυροβελονιά και αργότερα τυπώνονταν.

Στο μεταξύ η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Πάφου συνεχίζοντας τις προσπάθειες προώθησης της υπαίθρου της επαρχίας δημιούργησε προωθητικό φιλμ για να γίνει γνωστό το Μουσείο, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Νάσο Χατζηγεωργίου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως με μια φρέσκια προσέγγιση και επαγγελματική εκτέλεση σεναρίου, με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας όσον αφορά την ποιότητα, έχει παραχθεί ένα πολύ περιεκτικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό προωθητικό εργαλείο 1,5 λεπτού και ένα μικρότερο των 30 δευτερολέπτων. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου κάθε Σάββατο διοργανώνονται στη Δρούσια εργαστήρια με σκοπό την προσέλκυση τουριστών.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση