ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένας επίγειος τεχνολογικός παράδεισος

Στην «Κ» μίλησε ο Μάριος Κωνσταντινίδης, υπεύθυνος του Thinker Makerspace στο κέντρο CYENS

Η «Κ» επισκέφθηκε το κέντρο CYENS, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας, και συνάντησε τον Μάριο Κωνσταντινίδη δημιουργό και manager του χώρου του Thinker Makerspace. Μοιάζει αντιφατικό ίσως, ένας χώρος γεμάτος με το αύριο και την τεχνολογία που φέρνει, να βρίσκεται στην καρδιά της ιστορίας της πόλης. Ο κ. Κωνσταντινίδης μας ξενάγησε στους χώρους του Thinker Maker Space, ένα από τα κομμάτια του Κέντρου CYENS, τον οποίο θα μπορούσαμε να άνετα να χαρακτηρίζαμε μια τεχνολογική όαση, στην έρημο της Κύπρου... Με τον κ. Κωνσταντινίδη μάς μίλησε για νέες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες, όπως τρισδιάστατους εκτυπωτές, σαρωτή 3D, drones, VR oculus quest, κ.ά., αλλά και τον εκθεσιακό χώρο όπου παρουσιάζονται τα έργα που είναι δημιουργημένα από τις τεχνολογίες του Κέντρου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Κέντρο έχει ως βάση και τη βιωσιμότητα, που όπως λέει ο κ. Κωνσταντινίδης πρέπει να είναι αποσυνδεδεμένη από την εκτενή εκμετάλλευση πόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο σε σχέση με την υγεία των μελισσών, που όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης το έργο αναπτύσσεται μέσα από το κοινό ενδιαφέρον για την υγεία του πληθυσμού των μελισσών, που μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες που κυμαίνονται από ασθένειες μέχρι και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

«Ένας χώρος που δραστηριοποιείται στον χώρο της έρευνας και της δημιουργίας δεν δύναται πλέον να στοχεύει μόνο προς την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και προς μια βιωσιμότητα, αποσυνδεδεμένη από την εκτενή εκμετάλλευση πόρων» τονίζει ο Μάριος Κωνσταντινίδης στην «Κ»

–Μιλήστε μου για το Thinker Maker Space (TMS) του CYENS. Τι είναι αυτό που κάνετε και σε ποιους απευθύνεστε;

–Το Thinker Maker Space (TMS) είναι ένας πολυλειτουργικός δημιουργικός χώρος που υποστηρίζει ντόπιους επιχειρηματίες, σχεδιαστές, καλλιτέχνες και ερευνητές. Το TMS ανήκει στο Κέντρο Αριστείας CYENS Coe και προωθεί την τεχνολογική καινοτομία, ενθαρρύνοντας την τοπική δημιουργική κοινότητα να αναπτύξει έργα που χρησιμοποιούν τεχνικές ψηφιακής κατασκευής και ταχείας δημιουργίας πρωτοτύπων. Ο χώρος είναι ανοιχτός στο κοινό στο πλαίσιο ενός προγράμματος μελών, προσφέροντας εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε σύγχρονο εξοπλισμό και επαγγελματική τεχνική υποστήριξη. Διοργανώνει διάφορες εκθέσεις και παραδίδει πολυάριθμες ομιλίες και εργαστήρια. Αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν σημαντικό ορόσημο και σημείο αναφοράς για τη δημιουργική κοινότητα, όχι μόνο για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και διεθνώς.

Οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός είναι πολύτιμοι για επαγγελματίες που επιδιώκουν να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες σε διαφορετικά περιβάλλοντα

–Ποιες είναι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιείτε στο Κέντρο;

–Αν και οι τεχνολογίες που παρέχουμε στον χώρο μας είναι πολλές και καλό θα ήταν για κάποιον που ενδιαφέρεται να επισκεφθεί τον χώρο, μπορώ να σας παραθέσω τις βασικές. Παρέχουμε τρισδιάστατους εκτυπωτές (FDM) και (SLA), που εκτυπώνουν με μία γκάμα ευέλικτων νημάτων και ρητίνων, για τη χρήση τους στην ταχεία δημιουργία πρωτοτύπων και κατασκευή μοντέλων μέσω προσθετικής κατασκευής και διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού. Έχουμε την προσαρμοσμένη κοπή ή σήμανση ξύλου, χαρτονιού και ακρυλικού με ακρίβεια και ευκολία, με τη βοήθεια μηχανής λέιζερ Dual head (ίνες και CO2). Επίσης, υπάρχει ποικιλία από πλακέτες μικροελεγκτών και μικροεπεξεργαστών (Arduino, Raspberry Pi, κ.λπ.), εξαρτημάτων και ανταλλακτικών. Υπάρχουν μηχανήματα και εργαλεία που σχετίζονται με την ξυλουργική (όπως κοπή, διάτρηση, λείανση, δρομολόγηση) και μεταλλουργία (συγκολλητή, μίνι τόρνο), καθώς και εξοπλισμός ήχου και ψηφιακών μέσων. Σαρωτή 3D, drones, VR oculus quest, καθώς και στούντιο φωτογραφίας.

«Οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός είναι πολύτιμοι για επαγγελματίες που επιδιώκουν να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες σε διαφορετικά περιβάλλοντα»

Η κατασκευή των έξυπνων μελισσιών

–Έχετε αναφέρει ότι ένας από τους σημαντικούς λόγος για τη δημιουργία αυτού του Κέντρου έχει και οικολογικό χαρακτήρα. Μιλήστε μου για αυτό.

–Η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κρίση είναι πλέον γεγονός, και αποτελούν υπαρξιακή απειλή τόσο για την Κύπρο, την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Ένας χώρος που δραστηριοποιείται στον χώρο της έρευνας και της δημιουργίας δεν δύναται πλέον να στοχεύει μόνο προς την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και προς μια βιωσιμότητα, αποσυνδεδεμένη από την εκτενή εκμετάλλευση πόρων. Η προαναφερθείσα ευαισθησία μάς οδήγησε φέτος στη δημιουργία δύο πρωτότυπων πρότζεκτ. Πρωτίστως, στη δημιουργία ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή που μπορεί να τυπώσει πηλό, ένα άκρως ανακυκλώσιμο υλικό. Ο εκτυπωτής θα εκτίθεται για την επόμενη εβδομάδα στον εκθεσιακό μας χώρο, ως μέρος της έκθεσης «What have we got here: Materials & Objects Library», του πρότζεκτ «Turning the Wheel», που εμπίπτει στο πλαίσιο δράσης του ευρωπαϊκού προγράμματος S+T+ARTS Academies. Με το πέρας της έκθεσης ο εκτυπωτής θα διατίθεται στα μέλη μας για πειραματισμό με ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά. Κατά δεύτερον, σε συνεργασία με δύο ερευνητικές ομάδες του CYENS, τις SuPerWorld και LEAR, και το EMME-CARE Center, αναλάβαμε τον σχεδιασμό και την κατασκευή έξυπνων κυψελών, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα σύστημα συλλογής δεδομένων. Όταν πλέον ολοκληρωθεί η κατασκευή των έξυπνων μελισσιών (smart beehives), οι συνεργάτες μας θα δουλέψουν στη διαχείριση των συλλεγόμενων δεδομένων και την εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με την υγεία της κυψέλης. Το έργο αναπτύσσεται μέσα από το κοινό ενδιαφέρον για την υγεία του πληθυσμού των μελισσών, που μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες που κυμαίνονται από ασθένειες μέχρι και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επομένως, παρακολουθώντας αυτούς τους παράγοντες μπορούμε να συμπεράνουμε τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την τοποθέτηση των κυψελών και να διασφαλίσουμε ότι οι μέλισσες είναι όσο το δυνατόν πιο υγιείς.

–Πώς συνδέονται οι καινούργιες τεχνολογίες με τις τέχνες;

–Βοηθούν τους δημιουργούς να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες, να πειραματιστούν με νέες ιδέες, εξοπλισμό αλλά και υλικά. Ενθαρρύνουν τον διάλογο και την αλληλεπίδραση μεταξύ επιστημών και κλάδων, καθώς και την απόκτηση γνώσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός είναι πολύτιμοι για επαγγελματίες που επιδιώκουν να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες σε διαφορετικά περιβάλλοντα, καθώς και να εξερευνήσουν νέους τρόπους δημιουργίας μέσω διεπιστημονικών συνεργασιών.

–Ποια είναι κενά που παρατηρείτε σε σχέση με την τέχνη και δημιουργία στην Κύπρο και πώς αυτά μπορούν να καλυφθούν στον χώρο σας;

–Βασικά κενά που μπορούν να καλυφθούν στο Κέντρο μας είναι η έλλειψη χώρου επαγγελματικής απασχόλησης και η δυσκολία αγοράς καινοτόμου εξοπλισμού, λόγω κόστους που επιβαρύνει δυνητικά τον δημιουργό. Επιπλέον η έλλειψη χώρων για τη συστηματική προώθηση της εξέλιξη της δουλειάς των καλλιτεχνών, αλλά και η οικονομική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της δημιουργίας και τέλος η έλλειψη επαφής με άτομα κοινού ενδιαφέροντος σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω των εκθέσεων και εργαστηρίων, το ετήσιο φεστιβάλ τέχνης και τεχνολογίας Work In Progress (WIP), το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών που διοργανώνουμε και συνεργασίες με γνωστά ιδρύματα τέχνης και κουλτούρας του εξωτερικού, έρχεται να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό που για χρόνια υπήρχε στη χώρα μας, κάτι που παράλληλα μπορεί να μας τοποθετήσει στον ευρωπαϊκό χάρτη σαν σημείο αναφοράς.

Περισσότερες Πληροφορίες

To T.M.S Στηρίζεται από τα ευρωπαϊκά ταμεία περιφερειακής ανάπτυξης μέσω του Δήμου Λευκωσίας και ανήκει στο Κέντρο Αριστείας CYENS Coe Για περισσότερες πληροφορίες για το Thinker Maker Space αλλά και για το CYENS γενικότερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακολουθήσουν στα μέσα μαζικής δικτύωσης αλλά και στο διαδίκτυο στο thinkermakerspace.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X