ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Εκεί Έξω Μαζί»: απόψεις, στάσεις και ιδέες

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί από το Λεμεσός 2030

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Λεμεσός 2030, Ελεάνα Αλεξάνδρου, εξηγεί στην «Κ» τη δράση Εκεί Έξω Μαζί, που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Λεμεσός 2030 (ΠΠτΕ). Όπως λέει η Ελεάνα η διεκδίκηση του τίτλου της ΠΠτΕ για το 2030 ήταν η αφορμή και η ευκαιρία να δουλέψουμε για κάτι που αφορά το μέλλον μας με έναν στοχευμένο και προσβάσιμο τρόπο, ενεργοποιώντας σιγά σιγά το δυναμικό της πόλης, τον κόσμο που αγαπά και ενδιαφέρεται για το μέλλον της Λεμεσού και πιστεύει ακόμη πως ο πολιτισμός λειτουργεί ως καταλύτης για μια διαφορετική καθημερινότητα και εμπειρία στην πόλη που επιλέγουμε (ακόμη) να ζούμε.

Για το ποιος ήταν ο στόχος η Ελεάνα λέει πως από την αρχή ήθελαν να δουλέψουν από τα κάτω προς τα πάνω, με τη συμμετοχή όχι μόνο των πολιτιστικών φορέων, καλλιτεχνών και παραγωγών πολιτισμού αλλά και ανθρώπων της πόλης από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, διαφορετικούς τομείς, έχοντας υπόψη πως βλέπουμε τον πολιτισμό με την ευρεία έννοιά του ως ο τρόπος που απολαμβάνουμε και βιώνουμε την καθημερινότητα της πόλης μας αλλά και της συνύπαρξης με τους «συγκατοίκους» μας μέσα σε αυτήν. Και εξηγεί: «Ο ίδιος ο θεσμός μάς καλεί να δουλέψουμε προς μια κατεύθυνση που αποτέλεσμά της θα είναι, ανάμεσα σε άλλα, να νιώσουμε περηφάνια για την πόλη μας».

Αυτή η περηφάνια για την πόλη ενεργοποίησε αντανακλαστικά κατά κάποιο τρόπο το Λεμεσός 2030: «Τι από τη Λεμεσό μάς κάνει περήφανες/ους; Τι από τη Λεμεσό μάς προβληματίζει, μας βασανίζει και θέλουμε να δουλέψουμε; Και τελικά, το πεδίο του πολιτισμού, και το εκτόπισμα που μπορεί να έχει, είναι ο χώρος όπου φανταζόμαστε και ακολούθως να δημιουργούμε νέα καθημερινότητα και σύνδεση με την πόλης μας» και συνεχίζει η Ελεάνα: «Συζητήσαμε, διαβουλευτήκαμε, συν-σχεδιάσαμε με περισσότερο από 1000 άτομα σε περίοδο οκτώ μηνών σε πλαίσια που διαρκούσαν από δύο μέχρι τέσσερις ώρες. Καταγράψαμε ό,τι εισπράξαμε και από σκέψεις και απόψεις, φτάσαμε, μέσα από ομάδες εργασίας, σε ιδέες τις οποίες σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξή μας, δοκιμάζουμε σε μια τριήμερη, ανοιχτή για το κοινό δράση».

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί από το Λεμεσός 2030

Εκεί Έξω Μαζί

Έχοντας ως μότο το «συναντώ-συνδέομαι-φαντάζομαι», η δράση «Εκεί Έξω Μαζί» του Λεμεσός 2030 αποτελείται από εφτά περιπάτους τους οποίους έχουν σχεδιάσει 15 ενεργοί/ές Λεμεσιανοί/ές, πιστοί/ές ακόλουθοι της υποψήφιας πόλης ήδη από το ξεκίνημά της πριν από ακριβώς ένα χρόνο. Συμμετοχικές διαδικασίες και για τον σχεδιασμό μιας πολιτιστικής δράσης με τα 15 άτομα-μέλη των σχεδιαστικών ομάδων να συμμετέχουν σε σειρά εργαστηρίων και να χαράσσουν νέες διαδρομές στην πόλη, υπό την καθοδήγηση της Έλενας Αγαθοκλέους (ιδέα, επιμέλεια, σχεδιασμός συμμετοχικής διαδικασίας) και της Ελένης Πασιά (συνεργάτιδας στον συντονισμό και σχεδιασμό των συμμετοχικών διαδικασιών).

«Καθένας από τους περιπάτους και τις δράσεις επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις - στοιχεία που προήλθαν καθαρά ως έμπνευση των ίδιων των σχεδιαστών/ριών και κουβαλούν προσωπικές ματιές και ιστορίες της πόλης!» λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Λεμεσός 2030. (Φωτ. Παύλος Βρυωνίδης)

Συγκεκριμένες θεματικές

Καθεμιά από αυτές τις εφτά διαδρομές αγγίζει και μία συγκεκριμένη θεματική, λέει η Ελεάνα, θεματική που δεν έχει ορίσει η ομάδα τού Λεμεσός 2030, αλλά έχει προέλθει από τα αποτελέσματα ομάδων εστίασης και διαβουλεύσεων. «Ουσιαστικά, το “Εκεί Έξω Μαζί” έρχεται να εξασκήσει και να προβάλει τις “απόψεις, στάσεις και ιδέες” που εκφράστηκαν για την πόλη το τελευταίο διάστημα. Αναδεικνύει θεματικούς άξονες που απασχολούν τους δημότες σε μεγάλο βαθμό, όπως η ενθάρρυνση της ποδηλατικής κουλτούρας, η διεκδίκηση του δημόσιου χώρου, οι λιγότερο προβεβλημένες συνοικίες της Λεμεσού, η πολυγλωσσία και η πολυπολιτισμικότητα, η συμπερίληψη λιγότερο προνομιούχων κοινοτήτων της πόλης κ.λπ.».

Επιπλέον ενδιαφέρον έχει, όπως μας λέει η Ελεάνα, πως καθένας από τους περιπάτους και τις δράσεις επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις - στοιχεία που προήλθαν καθαρά ως έμπνευση των ίδιων των σχεδιαστών/ριών και κουβαλούν προσωπικές ματιές και ιστορίες της πόλης! «Πιστεύω ότι αυτό ακριβώς είναι και το καινοτόμο στη δράση: οι ίδιοι οι συμμετέχοντες κατέθεσαν μεράκι και φροντίδα στο εγχείρημα, άλλοι το αποκάλεσαν “ευχάριστο πάρεργο” κι άλλοι “πρόκληση γεμάτη ενθουσιασμό”. Είναι πράγματι συγκινητικό να βλέπεις τόσους ανθρώπους να συγκεντρώνονται και να εργάζονται συλλογικά, όχι επειδή αισθάνονται αναγκασμένοι να το κάνουν, αλλά επειδή το νιάξιμό τους για την πόλη είναι βαθύ και ουσιαστικό» σημειώνει η Ελεάνα και προσθέτει: «Επιπλέον των σχεδιαστών/τριών, θεωρώ πολύ σημαντικό να αναφέρω ότι η δράση εμπλέκει και έναν μεγάλο αριθμό ατόμων και οργανισμών που συνεργάστηκαν ή συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίησή της με διάφορους τρόπους (περφόρμερ, συνοδοί, αφηγητές, συνεργάτες κλπ). Οι 7 περίπατοι και οι 5 επιπλέον δράσεις έχουν συνολικά εμπλέξει έμμεσα και ενεργά στη διαδικασία άλλα 60 άτομα, σύνολα και οργανισμούς σε μια κατά τ’ άλλα πιλοτική δράση που δοκιμάζεται ως μέρος της πορείας διεκδίκησης και συγγραφής της πρότασης της πόλης μας. Αυτό ακριβώς επιδιώκει και το Λεμεσός 2030 εν γένει: να συνθέσουμε την πρόταση μαζί, συλλογικά, δημοκρατικά και συμμετοχικά».

Στρατηγικός σχεδιασμός

Πόσο χρειάζεται όμως η πόλη της Λεμεσού τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; «Τον χρειάζεται η Λεμεσός τον τίτλο και σίγουρα εκεί στοχεύουμε» απαντά η Ελεάνα: «Πρέπει να θυμόμαστε όμως συχνά πως περνούμε μια ωφέλιμη και ενδυναμωτική περίοδο, έχουμε δημιουργήσει και συνεχίζουμε να δημιουργούμε μια δυναμική πορεία, διαφορετικά εργαλεία συμμετοχικότητας και προγραμματισμού τα οποία η πόλη οφείλει να αγκαλιάσει ανεξαρτήτως αποτελέσματος» και προσθέτει: «Το Λεμεσός 2030 έχει φανταστεί και εξασκήσει με στρατηγικό τρόπο την εμπλοκή και ενεργοποίηση πολιτότητας, έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει διαφορετικές μορφές διαβουλεύσεων και εργαστήρια σχεδιασμού, καταγραφής και οραματισμού τα οποία ήδη αφήνουν το στίγμα τους. Παράλληλα, για πρώτη φορά η πόλη γράφει στρατηγική πολιτισμού για την επόμενη δεκαετία. Η αγάπη για την πόλη και η έγνοια για το μέλλον της έχει τροφοδοτήσει μια πορεία άνευ προηγούμενης. Εξασκούμε τρόπους δουλειάς, μαθαίνουμε από προκλήσεις που συναντούμε, δοκιμαζόμαστε και προχωράμε. Φαντάσου εκείνη η μεγάλης κλίμακας διαβούλευση που κάναμε τον Νοέμβριο του 2023, “10 10 100”, να ήταν μια πρακτική για λήψη αποφάσεων για θέματα της πόλης. Θα μπορούσε. Και αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα» καταλήγει η Ελεάνα.

Πληροφορίες

info@lemesos2030.com | 99800050

Για το αναλυτικό πρόγραμμα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.lemesos2030.com

Όλες οι δράσεις και οι περίπατοι είναι ανοιχτοί στο κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση