ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διάλεξη Βασιλικής Κασσιανίδου στο Σπίτι της Κύπρου

Με θέμα «Χαλκός από την Αλάσια: Η θέση της Κύπρου στα διεθνή εμπορικά δίκτυα παραγωγής και διακίνησης μετάλλων την Εποχή του Χαλκού»

ΚΥΠΕ

Με τη διάλεξη της Καθηγήτριας Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας και Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Βασιλικής Κασσιανίδου, με θέμα «Χαλκός από την Αλάσια: Η θέση της Κύπρου στα διεθνή εμπορικά δίκτυα παραγωγής και διακίνησης μετάλλων την Εποχή του Χαλκού», συνεχίστηκε, την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, η σειρά διαλέξεων «Η αρχαιολογία της Κύπρου».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η σειρά συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου και το Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ και πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο.

Ο προγραμματισμός των διαλέξεων συνδέεται με τη διδασκαλία του μαθήματος της Κυπριακής Αρχαιολογίας, ως επιλεγόμενου σεμιναριακού μαθήματος του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, το οποίο εξετάζει τον πολιτισμό της Κύπρου από τις απαρχές της Προϊστορίας έως και το τέλος της Εποχής του Χαλκού, οι διαλέξεις, όμως, δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε φοιτητές, καθώς είναι ανοικτές και στο ευρύτερο κοινό.

Τη διακεκριμένη ομιλήτρια προλόγισε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου ΕΚΠΑ Γιώργος Βαβουρανάκης.

Όπως επεσήμανε η Καθηγήτρια κ. Κασσιανίδου, η ιστορία της Κύπρου, τόσο η αρχαία όσο και η σύγχρονη, είναι στενά συνδεδεμένη με την παραγωγή και το εμπόριο του χαλκού, του κυπριακού προϊόντος που αποτέλεσε ανά τους αιώνες τη βάση της κυπριακής οικονομίας και κατ' επέκταση της ανάπτυξης του πολιτισμού στο νησί.

Είπε ότι ανασκαφές και πρόσφατες διεπιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η παραγωγή του χαλκού στην Κύπρο ξεκίνησε ήδη από τα μέσα της τρίτης χιλιετίας π.Χ., ενώ το εμπόριό του αναπτύσσεται στις αρχές της επόμενης χιλιετίας. Αρχαία κείμενα από θέσεις της Εγγύς Ανατολής που χρονολογούνται τον 19ο -17ο αιώνα π.Χ. αναφέρονται ήδη σε χαλκό από μια χώρα με το όνομα Αλάσια - η χώρα αυτή ταυτίζεται σχεδόν από όλους με την Κύπρο.

Η διάλεξη θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ζωντανών Διαδικτυακών Μεταδόσεων ΔΙΑΥΛΟΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) και θα είναι ‘προσβάσιμη’ μέσω του συνδέσμου παρακολούθησηςhttps://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=11952 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση