ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στρώνοντας τον δρόμο της φιλαναγνωσίας

Η 2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού ανοίγει τις πύλες της στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στη Λεμεσό

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η 2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού επιστρέφει από την Παρασκευή 17 έως την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στη Λεμεσό και στην «Κ» μιλούν η Άννα Ιωαννίδου και ο Χάρης Ιωαννίδης, συνιδρυτές του Limassol Book Fair. Μας λένε πως η δεύτερη διοργάνωση της Έκθεσης επιστρέφει ανανεωμένη από κάθε άποψη, με διπλάσιο αριθμό περιπτέρων, τριπλάσιο αριθμό συγγραφέων και επαγγελματιών του κλάδου αλλά και εκδηλώσεων. Επίσης, αναφέρουν πως από την περσινή Έκθεση εισέπραξαν τη θετική ανταπόκριση και ενέργεια όλων όσων παρευρέθηκαν στην Έκθεση. «Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από τις αίθουσες της διοργάνωσης και διαπιστώσαμε με πολλή χαρά ότι έφυγαν πιο “γεμάτοι”, αγκαλιάζοντας με θέρμη μια νέα διοργάνωση που τους έφερε πιο κοντά στο βιβλίο».

–Δεύτερο Limassol International Book Fair, φέτος. Ποιο είναι το αποτύπωμα της Έκθεσης που θέλει να αφήσει στον κόσμο του βιβλίου, μετά την εμπειρία της πρώτης διοργάνωσης;

Η κουλτούρα της φιλαναγνωσίας πρέπει να είναι κεντρικός άξονας της πολιτικής κάθε κράτους γιατί μέσω της κτίζονται ενεργοί, σκεπτόμενοι, ελεύθεροι δημοκρατικοί πολίτες.

Η δεύτερη διοργάνωση της Έκθεσης επιστρέφει ανανεωμένη από κάθε άποψη. Φέτος θα έχουμε διπλάσιο αριθμό περιπτέρων, τριπλάσιο αριθμό συγγραφέων και επαγγελματιών του κλάδου αλλά και εκδηλώσεων. Η πρώτη έκδοση της Έκθεσης κατάφερε να προσελκύσει πέραν των 5.000 επισκεπτών και βέβαια αποτέλεσε το πρώτο γεγονός για τους επαγγελματίες του βιβλίου στην Κύπρο με περισσότερες από 120 συμμετοχές και 10 ομιλητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Φέτος, λοιπόν, αυτό που στοχεύουμε είναι να επιτύχουμε είναι να διευρύνουμε το περιεχόμενο σε τέτοιο βαθμό ώστε ο κάθε κρίκος της εξίσωσης, από τον απλό αναγνώστη μέχρι τον εκδότη, τον βιβλιοπώλη και τον συγγραφέα να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο. Σκοπός μας είναι η περαιτέρω επιμόρφωση και δικτύωση της τοπικής βιομηχανίας με το διεθνές στερέωμα αλλά και τα πολλαπλά νέα ερεθίσματα, τόσο για τους μικρούς βιβλιόφιλους όσο και για τους εφήβους και τους ενήλικες.

Συγκεκριμένα, αυτή τη χρονιά οι επισκέπτες θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ χιλιάδων τίτλων βιβλίων από 88 εκθέτες. Η Κεντρική Σκηνή της Έκθεσης θα φιλοξενήσει ειδικά αφιερώματα για τον Νίκο Καζαντζάκη, αλλά και τον Κύπριο ποιητή Ηλία Κωνσταντίνου. Επιπλέον, οι επιμέρους θεματικοί άξονες που θα παρουσιαστούν αφορούν τη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με το βιβλίο, την είσοδο των Audio Books στη ζωή μας, το Αστυνομικό Μυθιστόρημα, το φαινόμενο της Εκλαϊκευμένης Επιστήμης, ενώ θα πραγματοποιηθούν επί σκηνής συνεντεύξεις με επιφανείς συγγραφείς και λογοτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Ρωσία. Τέλος, η Παιδική και Νεανική σκηνή του Limassol Int’l Book Fair είναι αφιερωμένη στη συμπερίληψη και την αποδοχή με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανεκτικότητας στις 17 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Έκθεση θα δεχθεί επισκέψεις από σχολεία. Στη σκηνή εγκαινιάζεται και η Πολυπολιτισμική Γωνία, στην οποία θα γίνουν αφηγήσεις παραμυθιών σε πάνω από 10 γλώσσες, ο Πρώτος Βιβλιομαραθώνιος, ειδικό αφιέρωμα και εργαστήρια στο Graphic Novel για μεγάλα παιδιά και νέους, αλλά και ένα συναρπαστικό Escape Room με έμφαση σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

–Έχουμε ανεπτυγμένη την κουλτούρα του βιβλίου ως λαός; Υπάρχουν πτυχές που ως θεσμός θέλετε να αναδείξετε ως έλλειμμα;

Θα προτιμούσαμε να επικεντρωθούμε στα θετικά που αφορούν την κουλτούρα στο βιβλίο. Ειδικά στον χώρο του πολιτισμού, θέλουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Αυτό που εισπράξαμε από την περσινή Έκθεση ήταν η θετική ανταπόκριση και ενέργεια όσων παρευρέθηκαν στην Έκθεση. Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από τις αίθουσες της διοργάνωσης και διαπιστώσαμε με πολλή χαρά ότι έφυγαν πιο «γεμάτοι», αγκαλιάζοντας με θέρμη μια νέα διοργάνωση που τους έφερε πιο κοντά στο βιβλίο. Αυτό για μας είναι ενδεικτικό ότι έχουμε μια πολύ γερή βάση την οποία ως θεσμός πρέπει να ενισχύσουμε και να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί. Η κουλτούρα της φιλαναγνωσίας πρέπει να είναι κεντρικός άξονας της πολιτικής κάθε κράτους γιατί μέσω της κτίζονται ενεργοί, σκεπτόμενοι, ελεύθεροι δημοκρατικοί πολίτες. Η κοινωνία των πολιτών ξεκινά από τα βιβλία. Άλλη σημαντική ένδειξη ότι στον χώρο του βιβλίου έχουμε αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα, είναι η ποιότητα της λογοτεχνίας που παράγεται από τους Κύπριους συγγραφείς, ασχέτως αν τελικά εκδίδονται στην Ελλάδα. Η βάση της κυπριακής λογοτεχνίας, κρίνουμε, ότι είναι γερή και δυνατή, με χαρακτήρα, με ευφυία και μέλλον και μπορεί επάξια να απεγκλωβιστεί από τα στενά πλαίσια του νησιού μας. Αν ίσχυε το αντίθετο, αν ζούσαμε σε ένα τόπο που μόνο κατανάλωνε ξένη λογοτεχνία και δεν παρήγατε δική του σκέψη, θα έλεγα ότι είχαμε πρόβλημα.

Όλοι μαζί μπορούμε

Ο Χρήστος Μιχάλαρος, κεντρικός παρουσιαστής της Έκθεσης απαντώντας στην ερώτηση πώς μπορούν Εκθέσεις όπως το Limassol Book Fair να ενισχύσουν τη φιλαναγνωσία και τον κόσμο του βιβλίου, είπε στην «Κ» πως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη το βιβλίο. «Ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε σε πρώτο επίπεδο, λόγω της έντονης καθημερινότητας και της πολύ απαιτητικής ρουτίνας στην οποία ζούμε, όταν μας προσφέρεται, το ρουφάμε σαν διψασμένοι στην έρημο Σαχάρα», τονίζοντας πως αυτό φαίνεται και από τα ποιοτικά στοιχεία τέτοιων διοργανώσεων, αλλά και οι αριθμοί, οι οποίοι, όπως τόνισε δεν ψεύδονται ποτέ. «Η οργάνωσή μας έρχεται να βάλει ένα μεγάλο λιθαράκι σε όλο αυτό. Πρώτον, διότι φέτος φιλοξενεί πάνω από 120 συγγραφείς και ομιλητές από 10 και πλέον διαφορετικές χώρες. Λαμβάνουν χώρα πάνω από 100 εκδηλώσεις που ανεβαίνουν σε 4 διαδοχικές σκηνές. Επίσης δίνεται στο κοινό η ευκαιρία να επισκεφθεί πάνω από 80 εκθέτες μέσα σε μια μόνο βόλτα στο πιο κεντρικό σημείο της Παλιάς Πόλης της Λεμεσού. Άρα η επιλογή είναι εδώ, την φτιάξαμε, την προσφέρουμε και είναι μεγάλη και ουσιαστική». Ο κ. Μιχάλαρος συμπλήρωσε πως το Limassol Book Fair είναι μια διοργάνωση που δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες. «Είναι στημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει μια συνολική, άνετη και ψυχαγωγική εμπειρία, τόσο για τους επαγγελματίες και τους μυημένους λάτρεις του βιβλίου, όσο και για εκείνους που απλώς θέλουν να ρίξουν απλώς μια ματιά». Ανέφερε επίσης πως η περσινή μας εμπειρία με πάνω από 5.000 επισκέπτες μέσα σε 48 ώρες έδειξε ότι το βιβλίο αφορά τον κόσμο, τα παιδιά και τους μεγάλους, αλλά και τους επαγγελματίες. «Η φιλαναγνωσία λοιπόν είναι μια υπόθεση που πλέον έχει ένα ακόμα σοβαρό πάτημα, ένα θεμέλιο, αν θέλετε. Κι επειδή το Limassol Book Fair είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία φτιάχτηκε από λίγους, μετρημένους ονειροπόλους, αλλά πλήρως συνειδητοποιημένους ανθρώπους, δείχνει τον δρόμο για μια Κύπρο με περισσότερο βιβλίο και πιο διαδεδομένη φιλαναγνωσία. Όλοι μαζί μπορούμε». 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση