ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιστορίες ανθρώπων από τον Καραβά

Θαλασσινά ταξίδια εμπορίου και ευσέβειας, η δύσκολη ζωή του αγρότη, η ανέμελη παιδική ηλικία, ο απελευθερωτικός αγώνας, ο κύκλος της μοίρας, τα βιώματα, η συλλογική μνήμη συναντά την ιστορία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Εκδοτικός Οίκος ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό, το βιβλίο της Ελένης Παπαδημητρίου «ΤΑ ΞΩΦΑΝΩΤΑ». Πρόκειται για επτά διηγήματα με ιστορίες ανθρώπων από τον Καραβά και την περιοχή, που καλύπτουν την περίοδο από το τέλος του 19ου αιώνα ώς τον ξεριζωμό του 1974.

Θαλασσινά ταξίδια εμπορίου και ευσέβειας, η δύσκολη ζωή του αγρότη, η ανέμελη παιδική ηλικία, ο απελευθερωτικός αγώνας, ο κύκλος της μοίρας, τα βιώματα, η συλλογική μνήμη συναντά την ιστορία.

Η επίσκεψη στους τόπους και η συνάντηση με τις γενιές μας, η οδυνηρή απώλεια, η νοσταλγική αναδρομή σε όσα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ξετυλίγονται μέσα στη εκθαμβωτική φύση του Καραβά και της Ελιάς, με αναφορές σε γεγονότα που σφράγισαν τη μετάβαση από την προβιομηχανική στη σύγχρονη οικονομία και κοινωνία, σε ένα τόπο ευλογημένο που σκέπει πάντα η θαλασσινή Παναγία η Αχειροποίητος. Σημαντική η πρώτη παρουσία των συγκλονιστικών έργων χαρακτικής της Σωτηρούλας Παπαδημητρίου- Χατζησάβα που έγιναν την περίοδο 1967- 1974, ενισχύουν και δυναμώνουν τη μυθολογία που διαποτίζει τις ιστορίες των Ξωφάνωτων.

Βιογραφικό

Η Ελένη Παπαδημητρίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καραβά. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου στη Νεότερη Ιστορία και Λαογραφία. Από το 1965 έως το 1974 διεξήγαγε επιτόπια εθνογραφική έρευνα του παραδοσιακού πολιτισμού της Κύπρου. Εργάστηκε στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, στην Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται:

«Οι Κυπριακές Φορεσιές», 1991, «Τα Εθνογραφικά Καρπασίας», 1992, «Η Μεταξουργία στην Κύπρο», 1995, «Η Λαϊκή Τέχνη της Κύπρου», 1996, «Κυπριακές Εθνογραφικές Συλλογές σε Βρετανικά Μουσεία», 2000, «Η τέχνη του ξύλου στην Κύπρο», 2003, «Νεότερη εφυαλωμένη κεραμική της Κύπρου», 2005, «Υφάσματα από την Κύπρο», 2008, «Λαϊκή ζωγραφική, εγχάραξη και γλυπτική στην Κύπρο», 2010, «Λιθανάγλυφα της Κύπρου» 2011, «Καραβάς, Τέχνες και Τεχνίτες», 2013, «Κυπριακή Υφαντική, Παννία ζηλευτά της νήσου Κύπρου», 2021.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

X