ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιπολεμικό κλίμα στον χώρο του πολιτισμού

Μέρος του κύματος των καλλιτεχνών, διανοουμένων και οργανισμών που απομονώνουν τη Ρωσία στο επίπεδο των τεχνών

Kathimerini.gr

Του Σάκη Ιωαννίδη

Ακυρώνονται συνεργασίες των ελληνικών πολιτιστικών οργανισμών με Ρώσους φορείς, ως αντίδραση στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Ματαιώνονται, έτσι, η αναμετάδοση της «Λίμνης των Κύκνων» του Μπαλέτου Μπολσόι από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η συναυλία «The Moscow Soloists» στο Μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου ενημέρωσαν χθες τους εποπτευόμενους φορείς να ανασταλεί «οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση συνεργασίας» με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. Ετσι γίνεται και η Ελλάδα μέρος του κύματος των καλλιτεχνών, διανοουμένων και οργανισμών που απομονώνουν τη Ρωσία στο επίπεδο των τεχνών.

Τα απόνερα αυτού του κύματος, όμως, φθάνουν μέχρι και στη Μόσχα. Μετά την Ελενα Κοβάλσκαγια, που παραιτήθηκε από τη διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου της Ρωσίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακολούθησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Μαγιακόφσκι, Μιντάουγκας Καρμπαούσκις. Ο γνωστός Λιθουανός σκηνοθέτης Ρίμας Τουμίνας ανακοίνωσε επίσης ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου Βαχτάγκοφ της Μόσχας. O Ρώσος χορογράφος Αλεξέι Ρατμάνσκι εγκατέλειψε τις πρόβες των Μπαλέτων Μπολσόι με το ξέσπασμα του πολέμου και κατάφερε μέσω Βαρσοβίας να γυρίσει στις ΗΠΑ, όπου εργάζεται ως μόνιμος χορογράφος του American Ballet Theatre.

Τα σκάγια του πολέμου αγγίζουν και τους Ρώσους σταρ της κλασικής μουσικής και της όπερας που υποστηρίζουν ανοιχτά το καθεστώς Πούτιν και «κόβονται» από τις σκηνές του εξωτερικού. Ο αρχιμουσικός Βαλέρι Γκεργκίεφ, φίλος του Ρώσου προέδρου, μπήκε «στον πάγο», καθώς ακυρώθηκαν οι συνεργασίες του με τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης, το Κάρνεγκι Χολ και τη Σκάλα του Μιλάνου, ενώ ανάλογη αντιμετώπιση είχε και ο πιανίστας Ντένις Ματσούεφ.
Στη δίνη των καλλιτεχνικών ακυρώσεων πιάστηκε και η διάσημη σοπράνο Αννα Νετρέμπκο. Η συναυλία που θα έδινε με τον σύζυγό της, τον Αζέρο τενόρο Γιουσίφ Εϊβαζόφ, ακυρώθηκε πριν από λίγες μέρες στη Δανία. Η υποστήριξη της Ρωσίδας μονωδού στον Πούτιν τής έχει κοστίσει συναυλίες και στο παρελθόν, αλλά οι αντιδράσεις δεν ήταν ποτέ τόσο έντονες όσο τώρα. Σε πρόσφατη δήλωσή της σημείωσε ότι είναι αντίθετη με τον πόλεμο, αλλά πρόσθεσε πως οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να αναγκάζονται να παίρνουν δημοσίως πολιτικές θέσεις.

Η Ρωσία αποκόπτεται από μεγάλες καλλιτεχνικές διοργανώσεις, όπως η Eurovision και η Μπιενάλε της Βενετίας. Τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν καταδικάσει η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ο Χαβιέ Μπαρδέμ, η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, ο Σον Πεν, η Μάργκαρετ Ατγουντ, ενώ οι Green Day ακύρωσαν την ανοιξιάτικη συναυλία τους στο στάδιο Spartak της Μόσχας.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση